fbpx
poniedziałek, 13 stycznia 2025

Żywność termogeniczna pozwala zgubić zbędne kilogramy, bez wyrzeczeń i cierpienia. Jakie są najskuteczniejsze sposoby na przyspieszenie metabolizmu i osiągnięcie wymarzonej wagi?

Ilekroć ludzie mówią o diecie i znaczeniu aktywacji metabolizmu i spalania tłuszczu, większość z nas nie ma pojęcia, jak to działa. Powinnaś wiedzieć, że zamiana Twojego ciała w maszynę spalającą kalorie, dzięki szybszemu metabolizmowi, nie jest dokładnie osiągnięta poprzez głodzenie się. Więc jeśli chcesz schudnąć w zdrowy sposób i czuć się lepiej, musimy wprowadzić w życie kilka sztuczek.

Żywność termogeniczna

Aby spalić tłuszcz i schudnąć bez zaniedbywania odżywiania, ważne jest, aby wiedzieć, które konkretne pokarmy należy włączyć na co dzień, aby umieścić swój metabolizm w szybkim trybie. Ale nie tylko o to chodzi. Kluczowe jest również, aby wiedzieć, które ćwiczenia fizyczne i aktywności zwiększą odpowiedź metaboliczną organizmu, aby uzyskać najlepszy efekt.

Czynniki, które pomogą przyspieszyć Twój metabolizm

Istnieje silny związek między jedzeniem, które spożywamy, a tym, czy nasz metabolizm jest wolniejszy czy szybszy. Skuteczniejszy efekt termogeniczny zależy w dużej mierze od tego, jak się odżywiamy.

Termogeneza jest właśnie tym, co pomaga nam wytwarzać ciepło potrzebne do trawienia pokarmu. Kiedy ilość ciepła wydzielanego przez organizm jest wysoka, metabolizm przyspiesza podczas trawienia. Jednak spożywanie większej ilości termogenicznych pokarmów w diecie nie jest jedyną rzeczą, która wpływa na utratę wagi. W rzeczywistości to nie wystarczy, aby schudnąć, więc?

Rozważ te pięć czynników, które skutecznie pomogą Ci uzyskać swój metabolizm rakietę i masy ciała pod kontrolą. A co najlepsze, bez narażania swojego zdrowia. Zobaczysz, jak łatwo jest się do nich zastosować!

Jak przyspieszyć swój metabolizm?

Zapewnij sobie aktywność fizyczną

Pływanie, szybki spacer, wchodzenie po schodach, zumba, bieżnia, aerobik, jazda na rowerze, taniec to przykłady aerobowej aktywności fizycznej, którą możesz wykonywać codziennie.

Ćwiczenia tylko takie, które sprawiają, że się pocimy, wprowadzają metabolizm w stan ciągłej aktywacji. A to z kolei przyspiesza twój spalanie tłuszczów.

Nawilżaj więcej

Picie większej ilości wody, herbat ziołowych, bulionów i innych napojów, które w naturalny sposób nawadniają organizm, to najlepsze paliwo do utrzymania aktywnego metabolizmu. Te hydratacje powinny być wolne od cukru, chemikaliów, soli i aromatów, ponieważ są one niezdrowe.

Jedz małe porcje

Jedzenie mniejszych porcji jedzenia rozłożonych na kilka posiłków w ciągu dnia pomoże Ci odczuwać mniejszy głód. Włącz więcej owoców i warzyw do wszystkich posiłków, zwłaszcza warzyw. Pomijanie śniadań, długie, konsekwentne posty lub surowe ograniczenia dietetyczne będą tylko wysyłały niewłaściwy sygnał do Twojego metabolizmu. Musi oszczędzać energię, gdy głodujesz.

Więcej białka

Białko jest idealną grupą żywnościową do przyspieszenia metabolizmu. Głównym powodem jest to, że aby je strawić i wykorzystać, organizm musi spożywać więcej kalorii. Włącz więc do swojej codziennej diety więcej białek roślinnych i zwierzęcych, takich jak białe mięso, ryby i ziarna.

Włączenie żywności termogenicznej

Istnieje wiele termogeniczne żywności, które można włączyć każdego dnia, aby umieścić swój metabolizm w trybie przyspieszonym. Jeśli połączysz je z pozostałymi czterema czynnikami, osiągniesz sukces w swoim planie odchudzania, a co najlepsze, bez cierpienia lub głodzenia się.

żywność termogeniczna wyspa kobiet

Produkty termogeniczne

Kapusta, brokuły i inne warzywa

Warzywa krzyżowe, takie jak jarmuż, brukselka i brokuły są bogate w błonnik i białko, to także żywność termogeniczna. Mogą one generować efekt termogeniczny w Twoim organizmie na poziomie 20% do 30%, czyli znacznie więcej niż tłuszcze (3%) i węglowodany (5% do 10%). Oprócz szeregu korzyści związanych z jego spożyciem.

Przyprawy

Istnieje wiele przypraw, takich jak kurkuma, szafran, cynamon, pieprz i goździki, które zawierają bioaktywne właściwości przyspieszające układ trawienny, a tym samym metabolizm. Dzieje się tak za sprawą zawartych w nich enzymów.

Kakao

Prawdopodobnie słyszałaś, że jedzenie kakao pomaga schudnąć. I jest to prawda, ponieważ jest to składnik, który zwiększa termogenezę w wątrobie i w tkance, która magazynuje energię (biała tkanka tłuszczowa). Sprzyja to więc wytwarzaniu ciepła od wewnątrz.

Fasola, soczewica, bób

Są one bogate w błonnik, białko i żelazo. Jest to świetne rozwiązanie, ponieważ pomagają nam czuć się najedzonym już po jednej porcji. Zwiększają one również wydatek energetyczny podczas procesu trawienia poprzez promowanie utleniania długołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Pełne ziarna

Jedzenie pełnoziarnistego ryżu, pszenicy i owsa dostarcza błonnika, który poprawia zdrowie naszych jelit i pomaga nam walczyć z nadwagą i gromadzeniem się tłuszczu w newralgicznych miejscach, takich jak brzuch. Generują one większe spalanie kalorii podczas trawienia w porównaniu z ziarnami rafinowanymi.

Kawa

Kofeina jest środkiem pobudzającym ośrodkowy układ nerwowy. Pomaga uwalniać hormon, który utrzymuje nas w stanie czujności i aktywności (adrenalina), nie zapominając o tym, że optymalizuje tempo przemiany materii. Problem w tym, że u osób wrażliwych może ona zbytnio przyspieszyć ich działanie, dlatego sprawdź u swojego lekarza, czy możesz pić kawę i w jakich ilościach.

Tłuste ryby

Łosoś, tuńczyk, sardynki i inne ryby o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych i omega-3 pomagają metabolizmowi pracować bardziej efektywnie. Stymuluje również wykorzystanie tkanki tłuszczowej jako dostawcy energii.

Jako ostatnia wskazówka, powiedz „nie” siedzącemu trybowi życia poprzez wykonywanie czynności, które sprawiają Ci przyjemność i zorganizuj swoje codzienne menu ze zdrowymi i zrównoważonymi przepisami, które zawiera żywność termogeniczna.

Poprzedni

Kawa z dripa czyli idealna metoda na wyjątkową kawę

Następny

Zimowy niezbędnik: kremy z filtrami przeciwsłonecznymi

Zobacz również to: