fbpx
sobota, 13 kwietnia 2024

Trauma

trauma wyspa kobiet

Adwokat diabła

Adwokat diabła wyspa kobiet

Kosmetyki pachnące owocami

Kosmetyki wyspa kobiet

Jedyne ocalałe

Jedyne ocalałe wyspa kobiet

Until you

Until you wyspa kobiet

Tarcza odpornościowa

Tarcza odpornościowa wyspa kobiet

FOCUS NA WŁOS(Y)

WŁOS wyspa kobiet

Wiosenne wyzwanie – przywróć skórze blask i witalność!

Wiosenne wyzwanie wyspa kobiet

Każda kawa może smakować wyśmienicie, jeśli jest ona dobrej jakości i odpowiednio zaparzona. Wśród dostępnych na rynku rozwiązań, coraz częściej wybieraną jest tak zwana kawa z dripa, a więc kawa wykonywana metodą przelewową. Największą z korzyści jej wyboru, jest atrakcyjna cena. Stanowi bowiem ona bardzo dobrą alternatywę dla tradycyjnej kawy z ekspresu, a ponadto bardzo łatwo jest ją przyrządzić, w pełni mogąc przy tym rozkoszować się jej smakiem i oczywiście aromatem.

Kawa do dripa to możliwość kosztowania naprawdę wyjątkowej w swoim smaku czarnej kawy, która to jest w stanie zaspokoić kubki smakowe najbardziej nawet wymagających wielbicieli tego napoju. Łączy ona w sobie niezwykłe nuty smakowe, jak również i zapachowe. Kawa do dripa to najwyższej jakości produkt, którego ziarna pozyskiwane są z najlepszych plantacji, co sprawia, że znacząco ona różni się od tych wszystkich, jakie przygotowujemy lub które serwowane są nam tradycyjną metodą w kawiarniach.

Jaką kawę wybrać do dripa?

Odpowiednia kawa do dripa powinna mieć nieco grubiej zmielone ziarna, w porównaniu chociażby do aeropressu czy też kawiarki, ale drobniej, niż do chemexa czy frenchpressu. Samo mielenie kawy ma ogromne znaczenie dla wydobycia z niej niezwykłego smaku i aromatu. Odpowiednia grubość ziaren to około 0,6 – 0,8mm. Ważne jest to, aby przelewana kawa delikatnie spływała cienkim i jednocześnie równomiernym strumieniem. Nie powinna ona kapać. Tylko dobre zmielenie kawy, jest w stanie zapewnić jej to, by oddawała swój niezwykły smak i jedyny w swoim rodzaju aromat.

Na czym polega parzenie kawy w dripie?

Oprócz samego mielenia kawy, bardzo istotne znaczenie ma także i jej parzenie. Jaka więc jest zasada takiego parzenia kawy w dripie? Aby zachować niezwykły smak kawy i nie stracić przy tym jej wartości, należy przede wszystkim zachować odpowiednie proporcje, a więc około 5,5 – 6,5g kawy na każde 100ml wody. W trakcie parzenia kawy powinno się bazować jedynie na świeżo zmielonych ziarnach, tuż przed samym jej przygotowaniem.

Warto pamiętać także o tym, by po umieszczeniu papierowego filtra, przelać go raz gorąco wodą, tak, aby uniknąć nieprzyjemnego posmaku samej już kawy. Zmielona kawa powinna też trafić bezpośrednio do drippera, a nie na ścianki filtra. I tak naprawdę to wszystko, by móc każdego dnia rozkoszować się niezwykłym smakiem kawy, jaka będzie wyśmienicie smakować zarówno o poranku, jak również i popołudniową porą. Raz skosztowana, stanie się ulubioną każdego zwolennika tego czarnego trunku.

Poprzedni

Jak zacząć chcieć, czyli kilka słów o motywacji

Następny

Żywność termogeniczna. 5 sposobów jak przyspieszyć swój metabolizm

Zobacz również to: