Kawa z dripa czyli idealna metoda na wyjątkową kawę


Kawa z dripa wyspa kobiet

Każda kawa może smakować wyśmienicie, jeśli jest ona dobrej jakości i odpowiednio zaparzona. Wśród dostępnych na rynku rozwiązań, coraz częściej wybieraną jest tak zwana kawa z dripa, a więc kawa wykonywana metodą przelewową. Największą z korzyści jej wyboru, jest atrakcyjna cena. Stanowi bowiem ona bardzo dobrą alternatywę dla tradycyjnej kawy z ekspresu, a ponadto bardzo łatwo jest ją przyrządzić, w pełni mogąc przy tym rozkoszować się jej smakiem i oczywiście aromatem.

Kawa do dripa to możliwość kosztowania naprawdę wyjątkowej w swoim smaku czarnej kawy, która to jest w stanie zaspokoić kubki smakowe najbardziej nawet wymagających wielbicieli tego napoju. Łączy ona w sobie niezwykłe nuty smakowe, jak również i zapachowe. Kawa do dripa to najwyższej jakości produkt, którego ziarna pozyskiwane są z najlepszych plantacji, co sprawia, że znacząco ona różni się od tych wszystkich, jakie przygotowujemy lub które serwowane są nam tradycyjną metodą w kawiarniach.

Jaką kawę wybrać do dripa?

Odpowiednia kawa do dripa powinna mieć nieco grubiej zmielone ziarna, w porównaniu chociażby do aeropressu czy też kawiarki, ale drobniej, niż do chemexa czy frenchpressu. Samo mielenie kawy ma ogromne znaczenie dla wydobycia z niej niezwykłego smaku i aromatu. Odpowiednia grubość ziaren to około 0,6 – 0,8mm. Ważne jest to, aby przelewana kawa delikatnie spływała cienkim i jednocześnie równomiernym strumieniem. Nie powinna ona kapać. Tylko dobre zmielenie kawy, jest w stanie zapewnić jej to, by oddawała swój niezwykły smak i jedyny w swoim rodzaju aromat.

Na czym polega parzenie kawy w dripie?

Oprócz samego mielenia kawy, bardzo istotne znaczenie ma także i jej parzenie. Jaka więc jest zasada takiego parzenia kawy w dripie? Aby zachować niezwykły smak kawy i nie stracić przy tym jej wartości, należy przede wszystkim zachować odpowiednie proporcje, a więc około 5,5 – 6,5g kawy na każde 100ml wody. W trakcie parzenia kawy powinno się bazować jedynie na świeżo zmielonych ziarnach, tuż przed samym jej przygotowaniem.

Warto pamiętać także o tym, by po umieszczeniu papierowego filtra, przelać go raz gorąco wodą, tak, aby uniknąć nieprzyjemnego posmaku samej już kawy. Zmielona kawa powinna też trafić bezpośrednio do drippera, a nie na ścianki filtra. I tak naprawdę to wszystko, by móc każdego dnia rozkoszować się niezwykłym smakiem kawy, jaka będzie wyśmienicie smakować zarówno o poranku, jak również i popołudniową porą. Raz skosztowana, stanie się ulubioną każdego zwolennika tego czarnego trunku.

[metaslider id="18671"]
Poprzedni Jak zacząć chcieć, czyli kilka słów o motywacji
Następny Żywność termogeniczna. 5 sposobów jak przyspieszyć swój metabolizm