fbpx
czwartek, 5 grudnia 2024

Ocet jabłkowy w polskiej kuchni znany jest od dawna, natomiast dla wielu osób używanie go wciąż bywa zaskoczeniem. Dodawany jest do potraw raczej ze względu na walory smakowe. Nie wszyscy wiedzą jednak, że ocet jabłkowy, pomimo swojego charakterystycznego smaku, ma również szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie.

Wielu naukowców skutecznie odpiera przekonania, jakoby poszczególne produkty miały mieć zbawienny wpływ na zdrowie, natomiast w przypadku octu jabłkowego mają przeciwne zdanie. Często polecany jest osobom zmagającym się ze schorzeniami układu krążenia czy układu pokarmowego, natomiast jego stosowanie może przynieść zdecydowanie o wiele więcej korzyści.

Co więc daje nam codzienne przyjmowanie octu jabłkowego?

Ocet jabłkowy dla szczupłej sylwetki

Ocet jabłkowy będzie idealnym sprzymierzeńcem dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Jego praca w tym zakresie skupia się głównie na obniżaniu poziomu wody w organizmie, co, szczególnie dla kobiet, jest dość dużym problemem.

Często pomimo dobrze zbilansowanej diety i trzymania się planu treningowego, wizualne efekty odchudzania zaburzone są nadmiernym utrzymywaniem wody w naszym ciele.

Oprócz regulacji poziomu wody, ocet jabłkowy zwiększa i wydłuża uczucie sytości, co dla osób dbających o odpowiednią ilość kalorii w ciągu dnia, będzie bardzo pomocne. Większa sytość pomoże nie sięgać po przekąski, czyli dodatkowe kalorie.

Picie octu jabłkowego pozwoli na wyregulowanie gospodarki wodnej organizmu oraz utrzymywanie poziomu sytości na odpowiednim poziomie, a tym samym sprawi, że będziemy mogli cieszyć się efektami ciężkiej pracy nad naszą sylwetką.

Ocet jabłkowy to pogromca złego cholesterolu!

Kwas octowy, który jest głównym składnikiem octu jabłkowego, oprócz wspomagania odchudzania, ma świetne działanie zapobiegające magazynowanie trójglicerydów. Przede wszystkim pomaga zmniejszyć poziom cukru we krwi, ale również przyczynia się do obniżania „złego” cholesterolu w organizmie.

Ten typ cholesterolu odpowiedzialny jest za powstawanie chorób niedokrwiennych serca, zawału i udaru mózgu. Jeśli jego poziom w naszym organizmie jest zbyt duży lub po prostu chcemy zabezpieczyć się przed tego typu schorzeniami, warto rozważyć dodanie octu jabłkowego do codziennej diety.

Zdrowy układ pokarmowy

Jak wspomniano na wstępie, ocet jabłkowy jest nieoceniony w walce z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Można uznać go za naturalny probiotyk, a tym samym za pomoc w procesach trawiennych i zmniejszania dolegliwości z tej strony. Zapobiega on namnażaniu się bakterii oraz niweluje procesy zapalne, a także pomaga w łagodzeniu bólu.

Wsparcie dla cukrzyków

Ocet jabłkowy może być pomocny podczas leczenia lub łagodzenia objawów cukrzycy. Dzięki swoim właściwościom obniżającym poziom cukru we krwi powinien stać się codziennym elementem diety każdego diabetyka. Pektyny, które znajdują się w jego składzie, znacznie ograniczają wchłanianie cukrów prostych.

Najlepsze rezultaty można uzyskać, stosując ocet jabłkowy podczas posiłków z wysoką zawartością węglowodanów, bowiem skutecznie zwiększa on wrażliwość komórek na insulinę.

Na straży młodości

Przyczyną powstawania wielu chorób jest nadmiar wolnych rodników w organizmie. Warto wiedzieć, że one same nie są problemem. Sytuacja robi się bardziej niebezpieczna, kiedy zachwiana jest równowaga między nimi a antyoksydantami.

Ocet jabłkowy zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które skutecznie regulują ilość wolnych rodników, a tym samym nie dopuszcza do sytuacji zagrażającej naszemu zdrowiu. Wychwytują one wolne rodniki i chronią komórki przed ich destrukcyjnym wpływem.

Antybakteryjne działanie

Przeciwbakteryjne działanie octu jabłkowego nie musi ograniczać się jedynie do działania wewnątrz organizmu. Zapobiega on powstawaniu bakterii E. Coli oraz drożdżaków C. Albicans, a co się z tym wiąże- wszystkich chorób, które te szczepy powodują.

Co więcej, ocet jabłkowy może być stosowany również zewnętrznie. Niegdyś, używany był do leczenia grzybicy paznokci, wszy czy infekcji ucha. Udowodniono jednak, że zbyt duże stężenie może powodować zniszczenia naskórka, w związku z tym używając go na nasze ciało, powinniśmy raczej zdecydować się na rozcieńczenie go z wodą, aby nie był tak drażniący.

Ocet jabłkowy dla dobrostanu organizmu

Wzmacniając odporność, zwracamy uwagę głównie na zbilansowaną dietę, regularną aktywność fizyczną czy długi i efektywny sen. Zapominamy jednak o zwróceniu uwagi na równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. To właśnie zaburzenia tej równowagi przyczyniają się również do powstawania infekcji i chorób.

Ocet jabłkowy skutecznie wyrównuje pH, zapobiega odkładaniu się kwasów w tkance łącznej i polepsza stan całego organizmu. Jeśli chcemy więc zwiększyć naszą odporność, szczególnie w okresach zwiększonej zachorowalności, warto pomyśleć o wdrożeniu octu jabłkowego do naszej codziennej diety.

Pomimo wielu artykułów mówiących o tym, że pojedyncze produkty nie mogą mieć znaczącego wpływu na nasze zdrowie, w przypadku octu jabłkowego zdanie jest nieco inne. Jest to od dawna znany składnik naszej kuchni, natomiast w wielu domach zapomniany. Jeśli chcemy wzmocnić naszą odporność lub zapobiec powstawaniu chorób spowodowanych nadmiarem cukru czy złego cholesterolu, warto spróbować dodawania octu jabłkowego do potraw, które przygotowujemy w ciągu dnia dla nas i naszych bliskich.

Poprzedni

Wspaniałe życie. W poszukiwaniu sensu egzystencji

Następny

Jak dogadać się z każdym w każdej sytuacji

Zobacz również to: