fbpx
sobota, 18 maja 2024

Makaron z sosem to pyszne danie, które przygotujesz w kilka minut!

MAKARON Z SOSEM

Czasem przychodzi nam ochota na ciepłe i sycące, poprawiające humor dania. Pachnący ziołami, posypany serem makaron w kremowym sosie idealnie zaspokoi tę potrzebę.

MAKARON Z SOSEM BOLOGNESE

300 g mielonej wołowiny
150 g boczku
300 ml przecieru pomidorowego
marchewka
cebula
seler naciowy
400 g spaghetti
200 ml białego wina
2 łyżki oliwy
300 ml bulionu
1/2 szklanki śmietanki
sól i pieprz
listki oregano
1-2 łyżki tartego parmezanu

Marchewkę, cebulę i seler pokrój w kosteczkę i wrzuć na patelnię z rozgrzaną uprzednio oliwą. Smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, ok. 20 minut. Dolej 1/4 wina i duś, aż odparuje. Zdejmij z patelni.

Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj warzywa i mielone mięso. Smaż, mieszając od czasu do czasu, 10 minut. Dolej resztę wina, zwiększ ogień. Gdy alkohol wyparuje, dodaj przecier pomidorowy i 250 ml bulionu. Dopraw solą i pieprzem, zamieszaj i gotuj na średnim ogniu 2-3 godziny. Co jakiś czas mieszaj sos, w razie potrzeby dolewając odrobinę bulionu.

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Wyłącz ogień pod sosem, dodaj śmietankę i parmezan. Całość dokładnie wymieszaj z makaronem, posyp świeżym oregano.

PENNE ALL’RRABBIATA Z KURCZAKIEM

300 g piersi kurczaka
500 g pomidorów z puszki
400 g makaronu penne
80 g pecorino lub parmezana
4 ząbki czosnku
papryczka chili
garść natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Pokrój w kostkę i usmaż na oliwie kurczaka. Zdejmij go z patelni i pozwól ostygnąć. W tym czasie zetrzyj ser, posiekaj ogonki natki pietruszki i rozgnieć pomidory.
Czosnek i papryczkę chili posiekaj drobniutko i wrzuć na zimną patelnię. Dolej 4 łyżki oliwy i lekko podgrzewaj na małym ogniu 5 minut, do delikatnego zrumienienia.
Ugotuj makaron. Do czosnku i chili dodaj pomidory i kurczaka. Lekko zredukuj. Wmieszaj posiekaną całą natkę i gotuj jeszcze minutę. Dodaj makaron i ser, dopraw solą i pieprzem.

TAGLIATELE CARBONARA

500 g makaronu tagliatelle
200 g wędzonego boczku
6-8 żółtek
130 g sera parmezanu
szczypta natki pietruszki
sól i pieprz

Zagotuj osoloną wodę, by ugotować makaron.
Drobno pokrój boczek i podsmaż, mieszając, by wytopić jak najwięcej tłuszczu. W tym czasie wymieszaj żółtka ze startym serem, szczyptą soli i natki oraz czarnym pieprzem.
Zdejmij skwarki z patelni, a na tłuszcz wrzuć odcedzony makaron. Dolej 1/2 szklanki wody, w której się gotował i mieszając, gotuj minutę.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj żółtka z serem i mieszaj, dodając trochę wody z makaronu, do otrzymania kremowego sosu. Wmieszaj skwarki i podawaj.

PENNE Z KIEŁBASĄ

400 g makaronu penne
220 g kiełbasy
3 cebule
2 czerwone papryki
1/2 szklanki bulionu
papryczka chili
szczypta wędzonej papryki
oliwa
sól i pieprz
kolendra
łyżka parmezanu

Pokrój kiełbasę w plasterki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Przewracając je raz na jedną, raz na drugą stronę, poczekaj, aż wytopi się z niej tłuszcz.
Zdejmij kiełbasę z patelni i odłóż na bok. Jeżeli tłuszczu będzie za mało, dodaj 1-2 łyżki oliwy. Cebule, papryki i chili pokrój i dorzuć na patelnię. Smaż 10 minut na średnim ogniu, dolej bulion i wino i duś jeszcze 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw wędzoną papryką, solą i pieprzem. Od razu zmiksuj i wmieszaj kiełbasę.
Ugotuj makaron. Odcedź, wymieszaj z gorącym sosem i serem. Posyp kolendrą.

makaron z sosem wyspa kobiet

BAVETTE W KREMOWYM PESTO

500 g makaronu bavette
150-200 g sera z błękitną pleśnią
duży pęczek natki pietruszki
50 g orzechów włoskich
ząbek czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki parmezanu
łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz

Parę listków natki odłóż do dekoracji, resztę pęczka posiekaj. Ząbek czosnku przekrój na ćwiartki. Natkę, czosnek, orzechy, parmezan, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz zmiksuj na pesto.
Zagotuj wodę i ugotuj makaron. Chwilę przed wyjęciem makaronu z wody pokrusz ser na patelnie i podgrzewaj na średnim ogniu, dodając 1/2 szklanki wody z garnka z makaronem. Dodaj odcedzony makaron oraz pesto, wymieszaj dokładnie.

PAPPARDELLE Z KURKAMI

400 g makaronu pappardelle
400 g kurek
szklanka kremówki
2 łyżki startego parmezanu
garść listków szałwii
2 łyżki masła klarowanego
cebula
4 ząbki czosnku
sól i pieprz

Na rozgrzanym maśle usmaż na chrupko liście szałwii. Zdejmij je z patelni, zostawiając na niej masło. Kurki oczyść, większe pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj lub przetrzyj przez praskę.
Wstaw wodę na makaron. Wrzuć cebulą na szałwiowe masło i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Wrzuć kurki, zwiększ ogień i smaż 2 minuty, mieszając.
Dodaj śmietanę i ser, zmniejsz ogień, przykryj i duś 7 minut. Ugotuj makaron 3 minuty krócej. Odcedź go, wrzuć do sosu i gotuj minutę. Wymieszaj, podziel na porcje.

Poprzedni

Sposoby na krwawiące dziąsła

Następny

NUXE SUN TO SKUTECZNA OCHRONA, CZYSTA PRZYJEMNOŚĆ ORAZ ZAPACH LATA!

Zobacz również to: