Sernik puszysty, kremowy i gładki, któremu mało kto potrafi się oprzeć. Nie na darmo obwołano go królem deserów. A wzbogacony owocami czy… warzywami będzie prawdziwym rajem dla podniebienia. Docenią go nawet najbardziej wybredni amatorzy słodkości.
PYSZNY SERNIK Z JABŁKAMI I PIANĄ
Spód:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 500 g twarogu
- budyń waniliowy
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
Pianka:
- kisiel cytrynowy
- po 3 białka i jabłka
- 1/2 szklanki cukru
Zagnieć ciasto, podziel na 2 części i wstaw na 30 min do lodówki. Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami, połącz ze zmielonym twarogiem i budyniem. Wmieszaj ubite białka.
Połową ciasta wylep tortownicę, wylej masę serową, na niej ułóż piastry jabłek, a na nich białka ubite z cukrem i kisielem. Na piankę zetrzyj resztę ciasta. Piecz 45 min w 180°C.
SERNIK NA KRUCHYM ZE ŚLIWKAMI
Spód:
- 350 g kruchego ciasta
Masa serowa:
- 600 g sera
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- budyń waniliowy
- łyżka skórki otartej z cytryny
- 4 duże, jędrne śliwki
- cukier puder do posypania
Dno i boki formy na tartę wylep ciastem, podpiecz 15 minut.
Ser zmiksuj z kremówką, cukrem, proszkiem budyniowym i skórką cytrynową. Następnie dokładaj po jednym jajku i miksuj tylko do połączenia składników.
Masę serową wylej na spód. Pozbawione pestek śliwki pokrój w piastry i ułóż koliście na serniku (na zakładkę).
Sernik wstaw do piekarnika i piecz w 180°C ok. 50 min. Ciepły oprósz cukrem pudrem.
KOKOSOWY Z GRUSZKAMI I CZEKOLADĄ
Spód:
- szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 100 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka kwaśnej śmietany
- jajko
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Masa serowa:
- 1 kg 3-krotnie mielonego twarogu
- 300 g mascarpone
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru pudru
- budyń śmietankowy
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Wierzch:
- 100 g białej czekolady
- wiórki kokosowe
Dekoracja:
- 3 jędrne gruszki
- 500 g gorzkiej czekolady
Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto, zawiń w folię, wstaw do lodówki na 30 min. Upiecz na złoto w 180°C (ok. 25 min).
Mleko kokosowe gotuj na małym ogniu z cukrem do zgęstnienia. Ostudzone zmiksuj z twarogiem i mascarpone. Oddzielnie utrzyj na puch żółtka z 1/2 szklanki cukru pudru. Dodawaj je partiami do masy serowej razem z proszkiem budyniowym.
Białka ubij z solą i resztą cukru pudru. Wmieszaj do masy serowej. Całość wylej na spód i piecz ok. 50 min. Wystudzony sernik polej rozpuszczona białą czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi.
Obrane gruszki obgotuj w syropie (1/2 I wody, 3 łyżki cukru, łyżeczka soku z cytryny), aż zmiękną. Przestudzone ułóż na zimnym serniku i polej rozpuszczoną czekoladą.
SERNIK DYNIOWY NA PIERNIKOWYM SPODZIE
Spód:
- 300 g pierniczków
- 70 g masła
Masa serowa:
- 650 g twarogu z wiaderka
- 350 g pieczonej dyni
- 200 g cukruu
- łyżeczka olejku pomarańczowego
- 3 jajka
- 3 łyżki skrobi
- budyń waniliowy
Do dekoracji:
- bita śmietana
- cukier puder wymieszany z cynamonem
Pierniczki rozkrusz do konsystencji piasku, dodaj roztopione masło i zmiksuj. Otrzymaną masą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę wstaw do lodówki.
Dynię zmiksuj na gładko. Dodaj twaróg, cukier, skrobię, proszek budyniowy, olejek pomarańczowy i jeszcze raz zmiksuj na jednolitą masę. Wlej ją do tortownicy, delikatnie wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze około 50 minut. Pozostaw w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Wystudzony sernik pokrój na porcje. Każdą udekoruj rozetką bitej śmietany i oprósz cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
SERNIK Z JEŻYNAMI I WINOGRONAMI
- 600 g mascarpone
- 300 ml śmietany 30 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- opakowanie przejrzystej galaretki
- po 3 garści jeżyn i bezpestkowych winogron
Galaretkę zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia.
Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dolewaj śmietanę i miksuj jeszcze około 3 minut, aż całość będzie puszysta. Do masy serowej delikatnie wmieszaj wystudzoną galaretkę.
Masę serową przełóż do okrągłego naczynia, ostrożnie wyrównaj wierzch. Ułóż na nim jeżyny i winogrona. Wstaw do lodówki, by całkowicie stężał.