fbpx
niedziela, 14 lipca 2024

Sernik puszysty, kremowy i gładki, któremu mało kto potrafi się oprzeć. Nie na darmo obwołano go królem deserów. A wzbogacony owocami czy… warzywami będzie prawdziwym rajem dla podniebienia. Docenią go nawet najbardziej wybredni amatorzy słodkości.

PYSZNY SERNIK Z JABŁKAMI I PIANĄ

Spód:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 500 g twarogu
  • budyń waniliowy
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła

Pianka:

  • kisiel cytrynowy
  • po 3 białka i jabłka
  • 1/2 szklanki cukru

Zagnieć ciasto, podziel na 2 części i wstaw na 30 min do lodówki. Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami, połącz ze zmielonym twarogiem i budyniem. Wmieszaj ubite białka.

Połową ciasta wylep tortownicę, wylej masę serową, na niej ułóż piastry jabłek, a na nich białka ubite z cukrem i kisielem. Na piankę zetrzyj resztę ciasta. Piecz 45 min w 180°C.

sernik wyspa kobiet

SERNIK NA KRUCHYM ZE ŚLIWKAMI

Spód:

  • 350 g kruchego ciasta

Masa serowa:

  • 600 g sera
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • budyń waniliowy
  • łyżka skórki otartej z cytryny
  • 4 duże, jędrne śliwki
  • cukier puder do posypania

Dno i boki formy na tartę wylep ciastem, podpiecz 15 minut.

Ser zmiksuj z kremówką, cukrem, proszkiem budyniowym i skórką cytrynową. Następnie dokładaj po jednym jajku i miksuj tylko do połączenia składników.

Masę serową wylej na spód. Pozbawione pestek śliwki pokrój w piastry i ułóż koliście na serniku (na zakładkę).
Sernik wstaw do piekarnika i piecz w 180°C ok. 50 min. Ciepły oprósz cukrem pudrem.

sernik wyspa kobiet

KOKOSOWY Z GRUSZKAMI I CZEKOLADĄ

Spód:

  • szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • jajko
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Masa serowa:

  • 1 kg 3-krotnie mielonego twarogu
  • 300 g mascarpone
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • budyń śmietankowy
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Wierzch:

  • 100 g białej czekolady
  • wiórki kokosowe

Dekoracja:

  • 3 jędrne gruszki
  • 500 g gorzkiej czekolady

Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto, zawiń w folię, wstaw do lodówki na 30 min. Upiecz na złoto w 180°C (ok. 25 min).

Mleko kokosowe gotuj na małym ogniu z cukrem do zgęstnienia. Ostudzone zmiksuj z twarogiem i mascarpone. Oddzielnie utrzyj na puch żółtka z 1/2 szklanki cukru pudru. Dodawaj je partiami do masy serowej razem z proszkiem budyniowym.

Białka ubij z solą i resztą cukru pudru. Wmieszaj do masy serowej. Całość wylej na spód i piecz ok. 50 min. Wystudzony sernik polej rozpuszczona białą czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi.

Obrane gruszki obgotuj w syropie (1/2 I wody, 3 łyżki cukru, łyżeczka soku z cytryny), aż zmiękną. Przestudzone ułóż na zimnym serniku i polej rozpuszczoną czekoladą.

sernik wyspa kobiet

SERNIK DYNIOWY NA PIERNIKOWYM SPODZIE

Spód:

  • 300 g pierniczków
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 650 g twarogu z wiaderka
  • 350 g pieczonej dyni
  • 200 g cukruu
  • łyżeczka olejku pomarańczowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki skrobi
  • budyń waniliowy

Do dekoracji:

  • bita śmietana
  • cukier puder wymieszany z cynamonem

Pierniczki rozkrusz do konsystencji piasku, dodaj roztopione masło i zmiksuj. Otrzymaną masą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę wstaw do lodówki.

Dynię zmiksuj na gładko. Dodaj twaróg, cukier, skrobię, proszek budyniowy, olejek pomarańczowy i jeszcze raz zmiksuj na jednolitą masę. Wlej ją do tortownicy, delikatnie wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze około 50 minut. Pozostaw w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Wystudzony sernik pokrój na porcje. Każdą udekoruj rozetką bitej śmietany i oprósz cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

sernik wyspa kobiet

SERNIK Z JEŻYNAMI I WINOGRONAMI

  • 600 g mascarpone
  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opakowanie przejrzystej galaretki
  • po 3 garści jeżyn i bezpestkowych winogron

Galaretkę zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia.

Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dolewaj śmietanę i miksuj jeszcze około 3 minut, aż całość będzie puszysta. Do masy serowej delikatnie wmieszaj wystudzoną galaretkę.

Masę serową przełóż do okrągłego naczynia, ostrożnie wyrównaj wierzch. Ułóż na nim jeżyny i winogrona. Wstaw do lodówki, by całkowicie stężał.

sernik wyspa kobiet

Poprzedni

Świat według fizyki

Następny

Olej konopny – naturalne wsparcie dla skóry!

Zobacz również to: