
Kruche ciasto o każdej porze roku to rozkosz dla podniebienia i radość dla duszy! Poznaj najlepsze przepisy na pyszne kruche ciasta, pełne soczystych owoców!
KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI
Aromatyczna szarlotka, placek jeżynowy z kruszonką, a może kusząca tarta malinowa? Wzbogać kruche ciasto orzechami, wiórkami kokosowymi, kakao lub migdałami i wyczaruj najpyszniejsze desery tego sezonu!
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
3 szkl. mąki
250 g masła
szkl. cukru
5 żółtek
miód
2 łyżki spirytusu, bakalie
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kg śliwek, cynamon
Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj cukier, 4 ugotowane na twardo żółtka oraz 1 surowe, spirytus i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, schłodź. Wylep duża blachę. Spód ponakłuwaj widelcem.
Śliwki opłucz, pokrój na połówki, wydryluj. Rozłóż na cieście. Miejsca po pestkach wypełnij bakaliami (np. migdałami i orzechami), polej płynnym miodem, oprósz Cynamonem. Piecz około 45 minut w temp. 180°C.
GALETTE Z BRZOSKWINIAMI
240 g mąki
140 g masła
3-4 łyżki drobnego cukru
80 ml naturalnej maślanki lub kefiru
jajko
1/2 kg brzoskwiń
garść malin
cukier puder
cynamon, sól
Mąkę przesiej na stolnicę razem ze szczyptą soli. Dodaj masło, drobno posiekaj. Wsyp cukier, wlej maślankę lub kefir. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.
Brzoskwinie włóż do miski, zalej wrzątkiem. Odlej i zalej lodowatą wodą. Osącz, obierz ze skórki. Przekrój na połówki, usuń pestki. Miąższ pokrój w plasterki. Przebierz, opłucz i osusz na sicie maliny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na płat o grubości 3-4 mm, nadaj mu okrągły kształt. Przenieś go na pokrytą pergaminem blachę (ciasto piecze się bez foremki). Na środku rozłóż maliny, a na nich plasterki brzoskwiń.
Brzegi ciasta załóż do środka, lekko je zlepiając (by nie odkleiły się podczas pieczenia). Posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz tartę 35-40 minut w temp. 200°C. Po lekkim ostudzeniu posyp cukrem pudrem i cynamonem. Tarte możesz podawać na ciepło i na zimno.
JAGODOWY PLEŚNIAK
2 szklanki mąki
200 g margaryny
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
kilka kropli olejku arakowego
1/2 szklanki cukru
300 g jagód
szczypta soli
Zagnieć ciasto z mąki, margaryny, soli, cukru pudru, cukru waniliowego, olejku arakowego. 1/3 porcji zamroź. Resztą wylep spód formy, odstaw na 30 min dc lodówki. Przebierz, opłucz jagody.
Białka ubij na na sztywno z cukrem kryształem. Schłodzony spód posyp jagodami. Na owocach rozprowadź pianę z białek. Wyjmij zamrożone ciasto. Zetrzyj na tarce wprost na pianę. Piecz całość 45 min w 180°C.
MIGDAŁOWA TARTA Z GRUSZKAMI
5 gruszek
1/2 szkl. białego wina, cynamon
cukier
270 g mąki
100 g mielonych migdałów
150 g masła
4 żółtka
olejek migdałowy
200 g czekolady
Obrane gruszki pokrój na ćwiartki. Zagotuj 1/2 szkl. wody z winem, laską cynamonu i 3 łyżki cukru. Włóż gruszki, gotuj 15 minut. Osącz, pokrój w piastry.
Zagnieć kruche ciasto z mąki, zmielonych migdałów, zimnego masła i żółtek. Dodaj 2-3 krople olejku migdałowego. Wylep formę do tarty, schłodź. Spód przykryj papierem i obciąż suchym grochem. Piecz 25 min w 180°C.
Czekoladę posiekaj, rozpuść w kąpieli wodnej. Wylej na spod schłodzonej tarty. Rozłóż dekoracyjnie plastry gruszek. Dowolnie ozdób.
CZEKOLADOWO-MALINOWE ROZKOSZE
250 g mąki
100 g kakao
jajko
120 g cukru pudru
250 g masła
1/4 szklanki cukru
200 ml śmietany kremówki 30 proc.
200 g gorzkiej czekolady
400 g malin
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj połowę kakao oraz 150 g zimnego masła. Posiekaj składniki ostrym nożem. Dodaj całe jajko oraz cukier puder. Szybko zagnieć kruche ciasto. Jeśli jest zbyt zwarte. wiej 1-2 łyżki lodowatej wody. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą. Odłóż na godzinę do lodówki.
W rondelku wymieszaj pozostałe kakao, cukier kryształ 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewaj kremówkę. Mieszaj, aż powstanie gładka masa. Dodaj resztę pokrojonego masła, zagotuj. Wrzuć posiekaną czekoladę, mieszaj do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstaw masę do schłodzenia.
Formę do tarty (podłużną lub okrągłą) wylep przygotowanym ciastem. Spód przykryj pergaminem, obciąż suchym grochem lub kulkami ceramicznymi. Piecz 20-25 minut w 180°C.
Usuń groch i pergamin, odstaw ramę do ostudzenia. Maliny przebierz. Tartę napełnij kremem i obłóż owocami.
JEŻYNOWY PLACEK Z KRUSZONKĄ
2 szklanki mąki
200 g masła
3 żółtka
łyżka śmietany
2 łyżki wiórków kokosowych
kilka kropli olejku rumowego
1 szkl. cukru
400 g jeżyn
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło, posiekaj drobno ostrym nożem. Wbij żółtka, wlej śmietanę. Dodaj wiórki kokosowe, olejek rumowy oraz cukier. Szybko zagnieć kruche ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą, odłóż do lodówki na około godzinę. W tym czasie przebierz, opłucz i osusz jeżyny. W razie potrzeby usuń szypułki. Jeśli owoce są kwaśne, możesz wymieszać je z cukrem do smaku.
1/3 schłodzonego ciasta oderwij, pozostaw w lodówce. Resztę rozwałkuj, wylep spód prostokątnej blaszki do pieczenia. Rozłóż przygotowane jeżyny. Wyjmij resztę ciasta. Zetrzyj je na tarce jarzynowej o małych oczkach wprost na jeżyny. Piec placek 45 min w 180°C.