Przepis na sernik, który zawsze się udaje!
NAJLEPSZY PRZEPIS NA SERNIK
Pachnące makiem, cynamonem, kawą czy cytrusami puszyste serniki mają w sobie coś takiego, że często nie potrafimy poprzestać na jednym kawałku. Poniżej przepisy na serowe pyszności w różnych świątecznych smakach.
SEROMAKOWIEC
Klasyka serników! Ten wspaniały przepis na sernik jest niezastąpiony podczas wszelkich uroczystości rodzinnych, wprost nie może go zabraknąć wśród innych słodkości!
Spód:
ciasteczka czekoladowe
150 g masła roztopionego
Ciasto:
opakowanie masy makowej 400 g
1 kg sera białego
kostka masła
250 g cukru
10 jajek
2 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
200 ml kremówki
4 łyżki cukru pudru
Foremkę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem. Oddziel żółtka od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę. Dodaj wanilię i cytrynę. Ucierając dalej, dodawaj po jednym żółtku i po jednej łyżce sera. Na koniec wmieszaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól.
Ubij białka na sztywną pianę i partiami wmieszaj je silikonową łopatką w masę serową. Staraj się wykonywać okrężne ruchy od dna miski, aż do wierzchu. Na spód formy wyłóż ciasteczka zmiksowane ze stopionym masłem. Boki formy wyłóż papierem do pieczenia. Masę makową ułóż na warstwie ciasteczek, a na niej – masę serową.
Wstaw do piekarnika, piecz 15-20 min w 180 st. C., a potem zmniejsz do 140 st. C i piecz ok. 1.5 godz. Upieczony sernik polej śmietanką zmieszaną z cukrem pudrem i udekoruj.
SERNIK PIERNIKOWY Z POLEWĄ
Pyszny, pierniczkowy przepis na sernik, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia!
Spód:
200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem
2 łyżki masła stopionego
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
200 ml kremówki 30%
4 całe jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
łyżka przyprawy do piernika
Polewa czekoladowa:
70 ml kremówki 30%
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
kilka kruchych pierniczków
Pierniczki zmiksuj na małe okruchy i wymieszaj z rozpuszczony masłem. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłóż na spód formy i dobrze ugnieć. Wstaw do lodówki do momentu przygotowania masy serowej.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj, tylko do połączenia składników.
Masę serową wyłóż na spód i ładnie wyrównaj. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piecz 60 min, zostaw na 30 min w wyłączonym piekarniku. Potem otwórz go i wystudź sernik, a następnie przełóż do lodówki na noc.
Śmietankę doprowadź do wrzenia, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj. Polej wierzch sernika, udekoruj pokruszonymi pierniczkami i znów wstaw do lodówki.
SERNIK JOGURTOWY Z MASĄ KAJMAKOWĄ
Ten przepis na sernik pozwoli na uzyskanie smacznego sernika w oryginalnym stylu.
1/2 opakowania podłużnych biszkoptów
1500 g jogurtu naturalnego
250 g serka mascarpone
4 jajka
100 g gotowej masy kajmakowej
3/4 szklanki drobnego cukru
łyżka mąki pszennej
łyżeczka pasty waniliowej
płatki migdałów do dekoracji
Na 12 godzin przed pieczeniem jogurt przełóż na sitko wyłożone ściereczką. Przykryj, obciąż i wstaw do lodówki. Odlej zgromadzoną wodę. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i owiń z zewnątrz dwukrotnie folią aluminiową. W środku ułóż ciasno biszkopty.
Odsączony jogurt, mascarpone, cukier, wanilię, jajka i mąkę zmiksuj, ale tylko do połączenia składników, by nie napowietrzyć masy serowej. Przelej na ciastka, wyrównaj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. i natychmiast zmniejsz temperaturę do 150 st. C. Piecz w kąpieli wodnej ok. 75-90 min bez termoobiegu. Wyjmij, przestudź, wstaw do lodówki na noc.
Masą kajmakową wysmaruj boki i brzegi sernika. Obklej płatkami migdałowymi. Krój sernik ostrym nożem, zanurzanym na chwilę we wrzątku, po czym wycieranym do sucha.
SERNIK NA SPODZIE BROWNIE
Aromatyczny sernik dla czekoladowych łasuchów – oryginalny przepis na sernik, który szczególnie uwielbiają dzieci.
Spód:
200 g masła
4 jajka
200 g gorzkiej czekolady
szklanka cukru
1.5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Masa serowa:
1 kg sera
300 ml śmietany 18%
5 jajek
230 g cukru
łyżka mąki pszennej
60 ml soku z pomarańczy lub cytryny
Polewa czekoladowa:
250 ml śmietany kremówki
200 g czekolady
łyżka żelatyny
60 ml zimnej wody
Rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, żeby się rozpuściła, zestaw z ognia. Dodaj cukier i wymieszaj, przestudź lekko. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodaj do masy czekoladowej jajka i krótki zmiksuj, dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia. Przelej masę do foremki. Podpiecz w 170 st. C. ok. 10-15 min. Wyjmij z piekarnika.
Ser zmiksuj ze śmietaną, cukrem, jajkami i sokiem. Dodaj mąkę i krótko zmiksuj. Masę przelej na przygotowany spód i piecz w 150 st. C ok. 80-90 min. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasta w środku do ostygnięcia. Potem schłodź w lodówce, najlepiej przez noc.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia. Kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści, a masa nabierze gładkości. Żelatynę podgrzej, zamieszaj, dodaj do czekolady i wymieszaj. Wylej czekoladę na schłodzony sernik i ponownie umieść w lodówce.