Ciasto drożdżowe – wypiek, którym pachnie dzieciństwo!
CIASTO DROŻDŻOWE
Lekkie, niezbyt słodkie. Doskonałe na podwieczorek lub do porannej kawy. Dekoracyjnie zaplecione są prawdziwą ozdobą stołu. Poznaj najlepsze drożdżowe przepisy!
WIENIEC MAKOWY
Ciasto drożdżowe:
30 dag mąki
1/4 szklanki mleka
2 dag drożdży
3 łyżki cukru
jajko
5 dag masła
Masa makowa:
puszka masy makowej
jajko
2 łyżki startej skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki cynamonu
Masę makową wymieszaj z ubitym na sztywno białkiem oraz cynamonem i skórką pomarańczową.
Mąkę posiekaj z masłem oraz cukrem. Dodaj drożdże wymieszane z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem na 30 minut. Rozwałkuj na długi prostokąt grubości 5 mm. Posmaruj żółtkiem, wyłóż masę makową. Zwiń.Ułóż w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Piecz około 40 minut w 190 st. C.
CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Ciasto:
50 dag mąki
2 pełne łyżeczki drożdży
sól
4 łyżki masła
5 dag cukru
70 ml ciepłego mleka
50 ml ciepłej wody
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
Na wierzch:
3 jabłka
2 łyżki masła
10 dag brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
lukier
Jabłka pokrój w drobną kostkę. Posyp cukrem, wymieszaj z masłem i cynamonem.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże. Miksując na wolnych obrotach, dodawaj masło, mleko, wodę, wanilię i na końcu jajka. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj, odstaw na godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do natłuszczonej formy. Na wierzch wyłóż przygotowane jabłka, lekko wciskając w kilku miejscach. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto urośnie, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Piecz około 50 minut. Po 30 minutach przykryj papierem do pieczenia. Wyjmij, ostudź, udekoruj lukrem.
BABKA KULICH
4 szklanki mąki
15 dag masła
20 dag cukru
4 żółtka
16 g suszonych drożdży
szklanka ciepłego mleka
10 dag rodzynek
1/4 szklanki posiekanych migdałów
łyżeczka esencji waniliowej
1/4 szklanki rumu
sól
Rodzynki namocz w rumie na 10 minut. Osącz, rum zostaw. Wymieszaj mleko z drożdżami i łyżeczką cukru. Odstaw.
Mąkę, cukier i sól wymieszaj, dodaj rozczyn, rum z moczenia rodzynek, żółtka i esencję waniliową. Zagniataj 20 minut. Dodaj masło. Zagnieć, przykryj i odstaw na godzinę. Dodaj migdały i znowu zagnieć.
Formę wysmaruj olejem, włóż ciasto. Przykryj i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Piecz 45 minut w 170 st. C.
PLECIONKA Z MIGDAŁAMI
Ciasto:
50 dag mąki
10 dag masła
10 dag cukru
2 jajka
2 łyżeczki suchych drożdży
150 ml mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
20 dag rodzynek
łyżka skórki startej z pomarańczy
szczypta soli
Wierzch:
jajko
łyżka mleka
10 dag płatków migdałowych
Rodzynki zalej gorącą wodą. Po 15 minutach osącz. Połowę cukru rozpuść w ciepłym mleku. Wsyp drożdże, odstaw na 15 minut. Jajka z resztą cukru utrzyj. Ucierając dodaj wanilię, sól i rozpuszczone masło. Dodaj rodzynki i stopniowo wsypuj mąkę. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 2 godziny.
Zrób z ciasta 4 wałeczki. Przeplataj je ze sobą aż powstanie podłużne plecione ciasto. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posyp płatkami migdałowymi. Piecz około 35 minut w 180 st. C.
CIASTO DROŻDŻOWE FRANCUSKA BRIOSZKA
40 dag mąki
5 dag cukru
łyżka cukru z wanilią
5 dag świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
3 jajka
1 żółtko
20 dag miękkiego masła
szczypta soli
Drożdże z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru rozpuść w mleku.
Mąkę, sól oraz cukier wsyp do miski, wbij jajka, wlej gotowy zaczyn. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto. Po 10 minutach zacznij powoli dodawać pokrojone masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Miskę z ciastem przykryj folią i wstaw na całą noc do lodówki.
Wyjmij ciasto, zagnieć kilka razy i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie podziel je na 8 części. Uformuj z nich kulę i ułóż je obok siebie w podłużnej formie wyścielonej papierem do pieczenia. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz około 30 minut w 180 st. C.
CHAŁKA
25 dag mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki letniego mleka
2 dag drożdży
5 dag rozpuszczonego masła
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 żółtka
sól
Dodatkowo:
łyżka mleka
cukier kryształ do posypania
Do miseczki z ciepłym mlekiem wkrusz drożdże, posyp łyżką cukru i łyżką mąki. Odstaw na 20 minut.
Mąkę i szczyptę soli przesiej. Cukier i cukier waniliowy utrzyj do białości z żółtkami. Wlej do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Mieszając łyżką wlewaj ciasto. Wyłóż na blat i wyrób elastyczne ciasto. Przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Podziel ciasto na 3 części, z każdej uformuj grube wałki i spleć w warkocz. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia.
Posmaruj mlekiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piecz 45 minut.