
Zdarzyło Ci się słyszeć o french pressie, ale nie wiesz, jak dokładnie działa? Jaką kawę można zaparzyć z pomocą tego sprzętu? Dowiedz się, ile możliwości płynie z alternatywnych metod przygotowywania kawy.
French press – popularny zaparzacz do kawy
Pierwszy french press został skonstruowany we Francji – właśnie dlatego posiada w swojej nazwie nawiązanie do kraju pochodzenia. Tego rodzaju sprzęt ma zazwyczaj szklaną konstrukcję, która jest wzmocniona poprzez dodatkowe części metalowe. Najważniejszym elementem zaparzacza jest tłok ze specjalnym sitkiem, które doskonale oddziela od siebie fusy i przejrzysty napar. Wiele nowoczesnych modeli french press znajdziesz w jednym z najpopularniejszych internetowych sklepów z kawą – Cafe Silesia.
Sprzęt do parzenia kawy – dlaczego warto wybrać french press?
Zaparzacz typu french press jest ceniony przede wszystkim za prostotę obsługi oraz przystępną cenę. Ten nieskomplikowany produkt jest chętnie używany zarówno przez amatorów, jak i profesjonalnych baristów. Dużą zaletą sprzętu jest także łatwość w utrzymaniu czystości, co sprawia, że po użyciu można niezwykle szybko go wyczyścić. Jeśli nie potrafisz wyjść do pracy bez wypicia porcji kawy, to wypróbuj zaparzacz typu french press, z którym szybko uzyskasz napój stawiający na nogi!
Sprzęt typu french press – czy potrzeba innych akcesoriów?
Do zaparzenia kawy we french press nie potrzebujesz żadnych dodatkowych akcesoriów, takich jak np. papierowe filtry. W celu przygotowania napoju potrzebna jest zmielona kawa – możesz zakupić ją w sklepie lub wybrać opakowanie ziaren, które zmielisz tuż przed samym procesem parzenia. W tym celu niezbędny jest odpowiedni młynek ręczny lub elektryczny. Do zmierzenia gramatury kawy przydatna może okazać się specjalna waga – dzięki niej możesz przygotować idealny napar poprzez zachowanie kluczowych w baristyce proporcji. W procesie parzenia warto skorzystać ze stopera.
Jak przygotować kawę w zaparzaczu tłokowym?
Aby przygotować napój we french pressie, postępuj według następujących kroków:
- wyjmij tłok z sitkiem z zaparzacza,
- rozgrzej dno naczynia poprzez niewielką ilość przegotowanej wody (następnie wylej),
- na dno naczynia wsyp uprzednio zmieloną kawę,
- pamiętaj o proporcjach – na każde 6g kawy powinno przypaść 100ml gorącej wody,
- wlej niewielką ilość wody w temperaturze 90°C i odczekaj 0,5 minuty,
- uzupełnij naczynie wodą i poczekaj 3 min na poprawne zaparzenie,
- użyj tłoku z sitkiem – załóż oraz przeciśnij płynnym ruchem w celu oddzielenia fusów.
Napój gotowy! Następnie możesz wlać aromatyczną kawę do dzbanka, filiżanek lub ulubionego termosu. Jak widzisz, przygotowanie kawy z użyciem zaparzacza typu french press jest szybkie i wygodne. Pozostało Ci tylko osobiście przekonać się do fenomenalnego smaku kawy, który można osiągnąć z takim wyposażeniem!