fbpx
czwartek, 22 lutego 2024

Naukowcy zidentyfikowali główne substancje pomagające zachować gładką, czystą cerę, których często brakuje osobom cierpiącym na trądzik. Odżywianie odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu, wystąpieniu i przebiegu wielu chorób. Dotyczy to też zaburzeń dermatologicznych, takich jak trądzik pospolity.

Trądzik to nie tylko problem okresu dojrzewania. Niedoskonałości mogą pojawiać się u osób w każdym wieku. Badanie European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) „Burden of Skin Diseases” wykazało, że 5,4% dorosłych ankietowanych w 27 krajach europejskich cierpi na trądzik, który powoduje zaczerwienienie, krostki i nadmiar łoju głównie na skórze twarzy, plecach i klatce piersiowej, a nawet może prowadzić do blizn.

Laboratorium Bio Medical Pharma opracowało przełomowy suplement A-prone Skin przeznaczony w szczególności dla osób, które mają cerę trądzikową i chcą zachować zdrowy wygląd skóry. Zawiera odpowiednią kompozycję cynku, laktoferyny i bogatego w kwasy omega-3 EPA i DHA oleju rybiego, czyli substancje, których zbyt często brakuje w naszej diecie. Dlaczego wybrano akurat te składniki?

Po pierwsze – cynk dla pięknej i zdrowej cery

Cynk jest od dekad z powodzeniem stosowany w łagodzeniu zmian trądzikowych. Pomaga zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie. Dermatolodzy, zlecając badania krwi osób z trądzikiem, sprawdzają poziom cynku we krwi. Co ważne, u osoby z niedoborem cynku, natychmiast po wdrożeniu suplementacji tym pierwiastkiem, zmiany grudkowo-krostkowe ulegają szybkiej poprawie! Wiemy ponadto, że niedobór cynku może powodować zapalenie skóry, opóźnione gojenie się ran oraz pogorszenia funkcji immunologicznych organizmu. Cynk jest również antyoksydantem. Oznacza to, że chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu nie dochodzi do uszkodzenia ich struktur DNA, powstawania uszkodzeń kolagenu i przedwczesnego starzenia się.

Pierwiastek ten znajdziemy w takich w produktach spożywczych jak ostrygi, mięso, wątróbka, kraby, sery żółte, kasza gryczana, jaja, ryby. Osoby ograniczające spożycie produktów zwierzęcych mogą sięgnąć po bogate źródła cynku, jakimi są pestki dyni i słonecznika oraz orzechy. Kluczowe jest unikanie cukrów prostych, które zakłócają przyswajanie cynku.

Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 najistotniejszym czynnikiem w rozwoju trądziku

Jak ustalili niemieccy specjaliści z Kliniki Dermatologii i Alergologii w Monachium, najistotniejszym czynnikiem w rozwoju trądziku może być niedobór kwasów tłuszczowych omega-3. Podczas wiosennego sympozjum Europejskiej Akademii Dermatologii i Wenerologii (EADV) w 2022 roku, ogłoszono aż u 94 proc. pacjentów z trądzikiem poziom kwasów tłuszczowych omega-3 w krwinkach był poniżej zalecanego. Badania erytrocytów (czerwonych krwinek) 100 pacjentów ze zdiagnozowanym trądzikiem wykazały, że 94 proc. z nich miało poziomy kwasów tłuszczowych omega-3 poniżej zalecanego (8–11 proc.). Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają stan zapalny poprzez stymulację produkcji przeciwzapalnych prostaglandyn E1 i E3, leukotrienów B5 i obniżają poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1), głównego hormonu wywołującego trądzik.

Obecne w tłustych rybach morskich kwasy EPA i DHA są istotnym elementem prawidłowo zbilansowanej, zróżnicowanej diety i stanowią główny składnik fosfolipidów błon komórkowych. Tymczasem w przeciętnej diecie Polaków przeważają kwasy omega-6, a kwasów omega-3 jest zbyt mało.

Dieta bogata w laktoferynę zmniejsza zmiany trądzikowe

Laktoferyna jest białkiem naturalnie wytwarzanym w organizmie przez komórki układu immunologicznego.Ta glikoproteina znana jest ze swych właściwości przeciwzapalnych oraz przeciwbakteryjnych. Białko wspomaga regenerację mikroflory jelitowej, co z kolei wspomaga właściwą odpowiedź immunologiczną organizmu. Istnieją doniesienia o korzystnym wpływie suplementacji laktoferyny na leczenie trądziku, dlatego zalecane jest jej stosowanie w tym schorzeniu.

W zaostrzeniu trądziku kluczową role odgrywają bakterie beztlenowe P. acnes, które bytując w ujściach gruczołów łojowych, rozkładają kwasy tłuszczowe do drażniących triglicerydów, przyczyniając się w ten sposób do rozwoju stanu zapalnego w obrębie mieszka włosowego. Wyniki badań opublikowanych w The Nutrition Journal sugerują, że dieta bogata w laktoferynę w znacznym stopniu wpływa na zmniejszenie zmian trądzikowych, tym samym wspomaga jego leczenie. W grupie osób, których dieta została wzbogacona o laktoferynę, zaobserwowano spadek liczby zmian zapalnych o 38,6 % całkowitej liczby zmian, a także spadek zmian trądzikowych o 20.3 % w porównaniu do grupy z placebo. Naturalnie laktoferyna występuje w niewielkich stężeniach w mleku krowim i ludzkim, a także w innych wydzielinach jak np. łzy czy pot.

Wiemy już, że trądzikowi sprzyjają stres, nieodpowiednia dieta, chroniczne zmęczenie, zanieczyszczenia środowiska oraz niewłaściwa pielęgnacja skóry. Mamy wpływ na dietę, wspomagając naszą cerę. Skorzystajmy z wiedzy naukowców, wprowadźmy do diety bogate źródła cynku i kwasów omega-3 lub skorzystajmy z gotowych rozwiązań, jakim jest A-prone Skin.

Trądzik to nie tylko problem okresu dojrzewania. Zmiany skórne mogą pojawiać się u osób w każdym wieku. A-Prone Skin przeznaczony jest w szczególności dla osób, które: mają cerę trądzikową i chcą zachować zdrowy wygląd skóry.

A-Prone Skin dedykowany wsparciu cery trądzikowej. Ten suplement diety pomaga zachować zdrowy wygląd skóry wspierając ją od wewnątrz. Swoje działanie zawdzięcza odpowiednio dobranym, specjalnie wyselekcjonowanym składnikom jak cynk, wysokiej jakości olej rybi (źródło kwasów EPA i DHA) i laktoferyna.

Cena: 60 kapsułek 105 zł.

Suplement diety.

• Cynk pomaga zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie. Bierze udział w procesie podziału komórek i pomaga w prawidłowej syntezie DNA. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych, kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

• Olej rybi zawiera kwasy EPA i DHA. Są one istotnym elementem prawidłowo zbilansowanej, zróżnicowanej diety i stanowią główny składnik fosfolipidów błon komórkowych.

• Laktoferyna jest białkiem naturalnie wytwarzanym w organizmie przez komórki układu immunologicznego.

Dostępne w aptekach stacjonarnych, internetowych i na www.bmpharma.pl

Poprzedni

10 zalet świeczek z wosku sojowego

Następny

Trend anti-aging – nieodzowny SPF i modna kurkumina

Zobacz również to: