![zimowy lunchbox wyspa kobiet](https://www.wyspa-kobiet.pl/wp-content/uploads/2023/01/07-1024x603.jpg)
W okresie świątecznym niewielu z nas liczyło kalorie. Pierogi, makowiec, kapusta z grzybami… Było pysznie! Jednak przyszedł już styczeń i czas powrócić do zdrowych nawyków.
Jednym z nich jest planowanie codziennych, bogatych w witaminy posiłków. Dzięki temu unikniemy podjadania, a przygotowane przez nas dania dostarczą nam mnóstwo wartości odżywczych. Wśród nich nie może zabraknąć potraw z bakaliami HELIO. W tym temacie inspirujemy i przedstawiamy Wam przepis na zdrową, szybką wegetariańską sałatkę z rigatoni, nerkowców i ciecierzycy. Świetnie sprawdzi się jako posiłek, który możesz włożyć do swojego lunchboxa. Sprawdźcie sami!
Składniki:
- 1 opak. Nerkowców pieczonych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu
- 1/2 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura
- 1/2 opak. Pestek dyni pieczonych z dodatkiem soli morskiej HELIO Natura
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 opak. makaronu penne rigate
- 10 dag fety
- 1 cukinia
- 2-3 pomidory
- 1 papryka
- 2-3 dymki ze szczypiorem
- 8-10 łyżek oliwy
- 5-6 łyżki pikantnego keczupu
- 2 ząbki czosnku
- po 3-4 gałązki bazylii, tymianku, oregano, rozmarynu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzuć makaron i gotuj na dużym ogniu bez przykrycia do czasu, aż będzie al dente (około 10 minut). Makaron odcedź. W misce, w której będzie podawana sałatka, wymieszaj na sos oliwę, keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze ciepły makaron włóż do sosu i wymieszaj, by penne równomiernie się nim pokryły. Warzywa umyj, oczyść. Cukinię pokrój w plasterki, blanszuj przez 5 minut w osolonym wrzątku, osącz. Pomidory i paprykę pokrój dowolnie. Dymkę posiekaj razem ze szczypiorem. Ciecierzycę osącz z zalewy. Przygotowane składniki włóż do miski z makaronem. Sałatkę posyp pestkami dyni oraz nerkowcami i pestkami słonecznika (można je uprzednio podprażyć na suchej patelni). Sałatkę lekko wymieszaj, posyp pokruszoną fetą, odstaw pod przykryciem na 10-15 minut, aby smaki się połączyły.
Smacznego!