fbpx
piątek, 11 października 2024

Wielkanoc to radosne święta, których wyjątkowy charakter podkreślają też przygotowywane z tej okazji dania i wypieki. Jednym z ciast, które króluje na świątecznych stołach, jest sernik. Prezentujemy znakomite przepisy na serniki, które nie tylko wspaniale smakują, ale także będą prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.

SERNIK Z ROSĄ

Składniki: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

Składniki na ciasto:
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ¼ szklanki cukru
• 1 jajko
• 1 żółtko
• 80 g masła z Piątnicy

Składniki na masę serową:
• 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
• ¾ szklanki cukru
• ½  szklanki Śmietanki 30% z Piątnicy
• 1,5 szklanki Mleka Wiejskiego z Piątnicy
• 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 2 jajka
• 4 żółtka
• ½ szklanki wiórków kokosowych
• 4 łyżki cukru

Wykonanie:

Przygotuj ciasto:
1. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
2. Dodaj jajko, żółtko i rozpuszczone masło.
3. Ciasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.

Przygotuj masę serową:
1. Wszystkie składniki – oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru – dokładnie wymieszaj mikserem i wlej do blaszki wyłożonej ciastem.
2. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 1 godzinę.
3. W trakcie pieczenia ubij pianę z białek i cukru.
4. Wyjmij sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłóż ubitą pianę.
5. Posyp równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekaj ok. 10 minut w 180°C, nie dopuszczając do zrumienienia.

SERNIK PISTACJOWY

Składniki na spód:
• 100 g Masła z Piątnicy
• 130 g herbatników
• 7 g soli w płatkach
• 50 g pistacji

Składniki na masę serową:
• 1 kg Serka Twój Smak z Piątnicy
• 400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
• 8 jaj
• 100 g cukru
• 300 g pasty pistacjowej
• 50 g pistacji prażonych
• 4 łyżki wody różanej

Składniki na polewę:
• 100 g Śmietanki 30% z Piątnicy
• 100 g białej czekolady

Składniki dekoracyjne:
• 10 g pistacji
• 5 g kwiatu róży

Wykonanie:

Przygotuj spód ciasta:
1. Zmiksuj herbatniki z palonym masłem, pistacjami i solą.
2. Przełóż masę do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem.
3. Spód schłódź w lodówce.

Przygotuj masę serową:
1. Mikserem ubij jaja z cukrem i wodą różaną na gładką, mocno napowietrzoną masę.
2. Dodaj Serek Twój Smak z Piątnicy oraz Śmietankę 30% z Piątnicy. Całość ubijaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
3. Dodaj pastę pistacjową oraz posiekane pistacje.
4. Masę wylej na schłodzony spód i piecz w temperaturze 120°C przez 1 godz. 20 min, umieszczając w piekarniku miskę z wodą.

Przygotuj polewę:
1. Zagotuj Śmietankę 30% z Piątnicy, a następnie zdejmij ją z ognia i stopniowo dodawaj do niej posiekaną białą czekoladę. Polewa powinna być chłodna i mieć konsystencję gęstego sosu.
2. Polej sernik i ozdób ciasto posiekanymi pistacjami i kwiatami róży.

SERNIK Z CYNAMONEM I MIODEM

Składniki na spód:
• 120 g Masła z Piątnicy
• 240 g ciasteczek korzennych
• 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na masę serową:
• 500 g Serka Twój Smak z Piątnicy
• 250 g Mascarpone z Piątnicy
• 200 g białej czekolady
• 400 ml Śmietanki 30% z Piątnicy
• 80 g miodu lipowego
• 15 g żelatyny
• sok z ½ cytryny
• 1 łyżeczka cynamonu
• zimna woda – do namoczenia żelatyny
• pół szklanki wrzącej wody

Składniki dekoracyjne:
• cynamon

Wykonanie:

Przygotuj spód ciasta:
1. Masło roztop, ciasteczka umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon. Wymieszaj.
2. Masę umieść w tortownicy o średnicy 24 cm – wyłóż nią spód i boki. Umieść w lodówce.

Przygotuj masę serową:
1. Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalej połową szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Żelatyna nie musi się całkowicie rozpuścić.
2. W rondelku na najmniejszym ogniu podgrzej 100 ml Śmietanki 30% z Piątnicy.
3. Do gorącej Śmietanki wrzuć drobno posiekaną białą czekoladę i mieszaj do momentu roztopienia się czekolady.
4. Nadal podgrzewając, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, gdy żelatyna całkowicie się rozpuści.
5. Serek Twój Smak z Piątnicy zmiksuj z Mascarpone z Piątnicy, miodem oraz sokiem z cytryny.
6. Podgrzane wcześniej składniki wlej wolnym strumieniem do masy serowej, nie przerywając miksowania.
7. Pozostałą śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj do masy.
8. Wylej masę serową na schłodzony spód. Umieść w lodówce i całość schładzaj przez minimum 12 godzin.
9. Przed podaniem posyp obficie cynamonem.

Do przygotowania świątecznych serników oraz pozostałych wielkanocnych dań polecamy najwyższej jakości produkty z Piątnicy!

Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica

Twaróg Sernikowy z Piątnicy ma odpowiednio wysoką zawartość tłuszczu, dzięki czemu do masy serowej nie trzeba już dodawać masła. Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów ani sztucznych aromatów. Jest dostępny w opakowaniu 1 kg, idealnym do przygotowania rodzinnej porcji ciasta.

Śmietanka 30% OSM Piątnica

Słodka, pasteryzowana Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie się ubija, tworząc wyjątkowo puszysty krem. Produkowana jest z najwyższej jakości surowca. Ma pyszny, kremowy smak i nie warzy się pod wpływem ciepła, dlatego wspaniale pasuje zarówno do słodkich deserów czy wypieków, jak i do dań wytrawnych oraz zup.

Śmietanka 36% OSM Piątnica

Śmietanka 36% OSM Piątnica to tradycyjna słodka śmietanka o naturalnym smaku i gęstej, kremowej konsystencji. Idealnie nadaje się do dekorowania ciast oraz jako dodatek do deserów. Nie warzy się w gorących daniach, więc świetnie wzbogaci smak zupy lub sosu.

Śmietana 18% OSM Piątnica

Do wielkanocnych zup czy sosów doskonale sprawdzi się Śmietana 18% z Piątnicy. Jest to najpopularniejsza śmietana w Polsce: gęsta, kremowa oraz niezawodna – nie warzy się w gorących daniach, wspaniale podkreślając ich smak. Śmietana 18% jest znakomita także jako dodatek do sałatek lub dipów.

Ser Mascarpone z Piątnicy

Mascarpone z Piątnicy to wyjątkowy rodzaj sera o gładkiej, aksamitnej konsystencji i śmietankowym smaku. Łączy najlepsze cechy sera, masła i śmietany. Znakomicie sprawdza się w połączeniu z twarogiem, nadając sernikowi niezwykłej kremowości. Mascarpone z Piątnicy świetnie wzbogaca także smak sosów do makaronu, dań mięsnych lub warzywnych.

Twój Smak – serek śmietankowy z Piątnicy

Naturalny serek o kremowej konsystencji i śmietankowym smaku. Idealny na kanapki – znakomicie zastępuje masło czy margarynę. Serek śmietankowy Twój Smak z Piątnicy doskonale sprawdza się w także w wielu innych zastosowaniach: do przygotowania serników, sosów, farszów do mięsa i ryb oraz dipów. Dostępny w opakowaniach 135 g oraz 200 g.

Poprzedni

Kompleksowa dermopielęgnacja skóry skłonnej do trądziku

Następny

Wawel na wiosnę z nutami nowości

Zobacz również to: