fbpx
czwartek, 28 marca 2024

Żurek jest jedną z podstawowych potraw, która gości na stołach Polaków w okresie Wielkanocy. Bez niego wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego śniadania. Przygotowanie idealnej gęstej i aromatycznej zupy o lekko kwaśnym smaku umożliwi marka Appetita, rekomendująca przepis na apetyczny żurek w chlebie.

W Wielkanoc na polskich stołach królują przede wszystkim tradycyjne dania. Aby w pełni cieszyć się magią i radością tych świąt, warto postawić na sprawdzone potrawy, które zachwycą doskonałym smakiem, ale także efektownym wyglądem czy sposobem podania. Jedną z nich jest oczywiście żur, nierzadko nazywany „staropolskim”, gdyż serwowany jest od wieków. W zależności od rejonu Polski przygotowuje się go z różnych składników i w inny sposób; jedni robią żur na wędzonce, inni – tylko na żeberkach itp. Żurek jest tak popularny, że stworzono legendy, wyjaśniające jego pochodzenie. Jedna z nich głosi, że powstał w wyniku zakładu. Skąpy i chciwy piekarz-karczmarz miał ugotować coś ohydnego, a ku jego zdziwieniu – z zalanych wrzątkiem starych resztek zaczynu na chleb razowy, więdnących warzyw, starych grzybów, zeschniętej wędzonki, surowej kiełbasy i czosnku – powstała pyszna zupa.

Legendarny piekarz-karczmarz smaczny żur przygotował zupełnie niezamierzenie. Z marką Appetita nie ma miejsca na przypadki. Korzystając z przepisu na Apetyczny żurek w chlebie Appetita, można wyczarować wyśmienitą zupę, która zachwyci wszystkich domowników i świątecznych gości. Chętni mogą się pokusić o własnoręczne przygotowanie zakwasu, domowej białej kiełbasy czy chlebków do żurku.

Apetyczny żurek w chlebie Appetita

Składniki:

Bulion:
• 3 marchewki
• 1 por
• 2 pietruszki
• 2 cebule
• ok. 500 g żeberek

Żurek:
• 2-3 białe kiełbasy
• Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita
• 1 butelka naturalnego zakwasu na żurek

Do podania:
• jajko na twardo
• śmietana
• małe chlebki z wydrążonym środkiem

Sposób przygotowania: Warzywa na bulion obrać, włożyć do dużego garnka i mocno zrumienić na oleju. Zalać wodą, zagotować, dodać żeberka i gotować godzinę pod przykryciem. przykryć garnek. Następnie przecedzić bulion. Do gotowego wywaru dodać Przyprawę do żurku i barszczu białego Appetita, dolać zakwas i doprawić solą do smaku. Dodać białą kiełbasę i gotować 15 minut. Przed podaniem zabielić zupę śmietaną. Podawać w wydrążonym chlebku z jajkiem i białą kiełbasą.

Dla chętnych: Zakwas na żurek

Składniki:

• 1 l przegotowanej ciepłej wody
• 1 szklanka mąki żytniej z otrębami
• 2-3 rozgniecione ząbki czosnku
• 1 piętka chleba na zakwasie
• 2-3 Liście laurowe Appetita
• 3-5 ziaren Ziela angielskiego Appetita

Sposób przygotowania: Do słoika wsypać mąkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Dodać chleb, czosnek i przyprawy. Następnie przykryć słoik lnianą ściereczką, odstawić go w ciepłe miejsce na 4 dni.

Dla chętnych: Biała kiełbasa do żurku (ok. 1 kg)

Składniki:

• 500 g karkówki wieprzowej b/k
• 200 g łopatki wieprzowej b/k
• 150 g podgardla wieprzowego
• 1 duży ząbek czosnku
• 18 g soli
• 2 g cukru
• 2 g Pieprzu czarnego ziarnistego Appetita
• 2 g Majeranku Appetita
• 100 ml lodowatej wody
• jelita wieprzowe cienkie

Sposób przygotowania: Pokroić łopatkę w bardzo małą kostkę, karkówkę i podgardle zmielić w maszynce do mielenia mięsa (małe oczka). Zmielić pieprz, rozetrzeć z solą zmiażdzony czosnek. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dolać lodowatą wodę, wyrabiać aż masa stanie się kleista. Całość przykrytą lnianą ściereczką odstawić w chłodne miejsce na 4 godziny. Kilkakrotnie, delikatnie letnią wodą przelać w środku jelita, potem wymoczyć je w czystej zimnej wodzie przez 2 godziny, a następnie je odsączyć. Przy pomocy maszynki z nasadką do nadziewania kiełbas napełnić jelita przygotowaną masą. Dzielić je na odcinki o długości ok. 12 cm, które na końcach należy związać. Białą kiełbasę należy obsuszyć w chłodnym i przewiewnym miejscu przez dobę, a następnie sparzyć. Kiełbasę włożyć do gorącej wody (ok. 70-75 stopni, wody nie wolno zagotować) i parzyć przez 20-30 minut.

Dla chętnych: Chlebki do żurku

Składniki:

• 50 dkg mąki razowej
• 50 dkg mąki pszennej
• 500 ml ciepłego mleka
• 4 dkg świeżych drożdży
• 5 płaskich łyżeczek cukru
• 1 płaska łyżeczka soli
• 1 płaska łyżeczka Kminku całego Appetita

Sposób przygotowania: Mleko przelać do dużej miski, dodać rozkruszone drożdże i cukier. Wsypać mąkę razową, dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie dodać sól, kminek i zamieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną. Połączyć wszystkie składniki, przełożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować małe bochenki, ułożyć je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć blachę lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować wodą. Piec 50-60 minut w temp. 190 stopni. Po ostudzeniu ściąć gory bochenków, wydrażyć miąższ i wlewać żurek do chlebków.

Producent: Colian Sp. z o.o.

Marka: Appetita

Produkty w linii:

• Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita (20 g)
• Liść laurowy Appetita (6 g)
• Ziele angielskie Appetita (15 g)
• Pieprz czarny ziarnisty Appetita (18 g)
• Majeranek Appetita (8 g)
• Kminek cały Appetita (20 g)

Cena: ok. 1,60 zł/opakowanie

Poprzedni

#zostajęwdomu w dobrym stylu

Następny

Mowa serca

Zobacz również to: