fbpx
piątek, 4 października 2024

Coraz cieplejsze dni, piękne zachody słońca i wieczory, które zachęcają do spotkań z najbliższymi. To właśnie znak, że wiosna zawitała na dobre. Jednym z ważnych elementów, który zadba o wspomnienia kojarzące się ze wspaniałym czasem jest… Jedzenie. Spotkania pełne pysznych smakołyków na stole?

Zainspiruj się z Helio i poznaj przepis na burgery z żurawiną i sosem orzechowym, które skradną serca nawet najbardziej wymagających gości. Ich przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki:

4 bułki do hamburgerów, 50 dag mielonej wołowiny, 1/2 opakowania żurawiny suszonej HELIO Natura, pół papryczki chilli, 2 łyżki oliwy, 4 liście sałaty, garść rukoli, awokado, czerwona cebula, 4 plastry sera camembert

SOS:

Opakowanie orzeszków ziemnych HELIO, 2 cm świeżego obranego imbiru, 2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, sok z limonki, 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oliwy, ok. 150 ml letniej wody

Przygotowanie:

Wołowinę dokładnie wymieszaj z posiekaną żurawiną, chilli i oliwą. Z mięsa uformuj płaskie, spore kotlety, odstaw w chłodne miejsce. Składniki sosu zblenduj, dolewając tyle letniej wody, by sos miał lekko płynną konsystencję. Kotlety upiecz na grillu lub usmaż na patelni grillowej (po 2 min z każdej strony). Bułki podgrzej w gorącym piekarniku. Dolną część każdej bułki posmaruj sosem orzechowym, połóż liść sałaty, potem kotlet. Obłóż plastrami obranego awokado, cebuli, camemberta i rukolą. Polej sosem orzechowym, przykryj wierzchnią częścią bułki. Od razu podawaj.

Smacznego!

Poprzedni

Medicine x Fajans Włocławek

Następny

Miodowy orzeszek od Bartnik Mazowiecki®

Zobacz również to: