Wegański styczeń: świetna okazja do odkrycia nowych smaków! Veganuary


Veganuary

Trwa globalna inicjatywa pod hasłem „Veganuary”, popularyzująca bezmięsną dietę. Warto wypróbować zupełnie nowe przepisy na roślinne, pyszne dania!

Nazwa Veganuary to połączenie słów „vegan” i January, a narodziła się w 2014 r. w Wielkiej Brytanii. Początek roku to świetny moment na odmianę sposobu odżywiania. Tym bardziej, że dania bez mięsa mogą być naprawdę pyszne! Warto eksperymentować, łączyć różne smaki i przygotować nowość, która zaskoczy podniebienie. Przepisami na przysmaki dzieli się marka Garden Gourmet firmy Nestlé – to dania idealne na lekki obiad lub niepowtarzalną kolację.

Wegańskie klopsiki w sosie żurawinowym

Żurawina to owoc, który idealnie pasuje do klopsików przygotowanych z wegańskiego mięsa. Sos składający się z wina, bulionu, soku pomarańczowego, żurawiny i miodu jest wyśmienitym dodatkiem do potrawy.

Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 35 min Poziom: średniozaawansowany

Składniki:
• 2 opakowania Klopsików warzywnych Garden Gourmet
• świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
• 125 ml czerwonego wina
• 200 ml bulionu grzybowego
• 2 łyżki stołowe miodu lub cukru
• 225 g świeżych żurawin
• 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
• oliwa z oliwek do smażenia
• tymianek do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj pomarańczę pod bieżącą wodą. Za pomocą obieraczki do warzyw zdejmij skórkę z połowy pomarańczy. Resztę skórki zetrzyj na drobnej tarce. Przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij z niej sok.
2. Zagotuj wino, bulion, sok pomarańczowy, startą skórkę pomarańczy, żurawinę i miód. Gotuj, aż żurawina zmięknie.
3. Za pomocą blendera ręcznego, zmiel na drobno żurawinę w powstałym sosie.
4. Aby zagęścić sos, wymieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody, a następnie wlej do sosu żurawinowego.
5. Pokrój skórkę pomarańczy na bardzo cienkie paski i zagotuj je w 100 ml wody z łyżką cukru. Gotuj przez około 5 minut, aż paski staną się miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.
6. Upiecz klopsiki warzywne zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie zalej upieczone klopsiki sosem żurawinowym. Udekoruj skórką pomarańczową i tymiankiem.

Veganuary

Wytrawne klopsiki w sam raz na jeden gryz

Nie przepadasz za połączeniem mięsa ze słodyczą żurawiny? Żaden problem! Wystarczy, że do wegańskiego „mielonego” dodasz pokrojony w kostkę żółty ser, najlepiej taki, który łatwo się topi – może być gouda (także w wersji wegańskiej). Włóż klopsiki do piekarnika, a kiedy będą się piekły, przygotuj sos z ostrej musztardy i odrobiny miodu. Gotowe! Szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 min Poziom: łatwy

Składniki:
• 1 opakowanie Garden Gourmet Sensational Mielone
• 125 g sera Gouda lub innego możliwego do pokrojenia w kostkę, który łatwo się topi
• 1 pęczek szczypiorku
• olej do smażenia
• 1 łyżka stołowa sosu pieczeniowego
• 1 łyżka stołowa ostrej musztardy
• 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C
2. Ser pokrój w kostkę ok. 1,5 cm x 1,5 cm. Podziel „Sensational Mielone” na 20 części i wciśnij w każdą z nich kawałek żółtego sera. Następnie, uformuj „mięso” wokół sera na kształt kulki.
3. Posiekaj drobno szczypiorek. Do rozgrzanego piekarnika włóż klopsiki i piecz na odrobinie oleju, aż się zarumienią i pozostaw je na kolejne 5 minut w piekarniku.
4. Na patelnię wlej sos pieczeniowy, musztardę i miód. Dobrze wymieszaj składniki i zagotuj. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody.
5. Do ugotowanego sosu dodaj wcześniej upieczone klopsiki, obtocz je w powstałej glazurze, aby klopsik był pokryty nią z każdej strony. Gotowe danie udekoruj szczypiorkiem.

Veganuary Wyspa Kobie

Sałatka z filecikami

Ta wspaniała sałatka sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i przekąska. Dla czterech osób użyj dwóch paczek Filetów Garden Gourmet i przygotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upraż na patelni garść orzechów nerkowca i przygotuj sałatkę z zielonych liści sałat, owoców, awokado i ciecierzycy z puszki. Na wierzch połóż fileciki i całość posyp granatem. Voilà!

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 min Poziom: łatwy

Składniki:
• 2 opakowania Filecików Roślinnych Garden Gourmet
• 100 g orzechów nerkowca (lub 50 g nerkowca i 50 g orzechów pekan)
• 1 obrane mango
• 1 obrane awokado
• 150 g liści szpinaku
• 300 g świeżego ananasa
• 200 g ciecierzycy w puszce
• 30 ml soku z cytryny
• 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
• 2 łyżki stołowe syropu z agawy
• świeżo zmielona papryka

Sposób przygotowania:
1. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i odłóż do oddzielnego pojemnika. Na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż fileciki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie przygotuj sałatkę. Wrzuć liście szpinaku do miski, wyczyść owoce i awokado, posiekaj w kostkę i dodaj do sałatki. Pozostaw niektóre kawałki do dekoracji.
3. Zrób dressing z soku z cytryny i syropu z agawy. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj dressing do sałatki, a resztą udekoruj talerze.
4. Na koniec, dodaj wcześniej przygotowane orzechy, ciecierzycę i podsmażone fileciki. Udekoruj wszystko granatem i pozostałymi kawałkami owoców.

[metaslider id="18671"]
Poprzedni ŚWIAT SIĘ ZACHWYCIŁ POLSKIM WYNALAZKIEM. Smart Kid Belt
Następny Przeżyj wSPAniałe Walentynki! Pokaż ciału, jak je kochasz z nowościami od AMVI Cosmetics!