Składniki:
– 2 saszetka kaszy jęczmiennej grubej, np. marki Halina
– 1 mała dynia piżmowa
– świeży rozmaryn
– sól, pieprz
– olej rzepakowy tłoczony na zimno
– garść kurek świeżych lub mrożonych
– 1 cebula
– 5 ząbków czosnku
– 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
– mały słoik suszonych pomidorów
– 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
– 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Dynię przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, każdą połówkę natrzeć olejem rzepakowym, posolić, dodać dwie gałązki świeżego rozmarynu i zawinąć w folię aluminiową. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i 1 posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez 3 minuty.
4. Dodać oczyszczone kurki i smażyć kolejne 5 minut.
5. Następnie dodać ugotowaną kaszę, posiekane suszone pomidory i dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów. Całość smażyć jeszcze przez 1 minutę, doprawić solą i pieprzem.
6. Na koniec dodać posiekany koperek i łyżkę posiekanego rozmarynu.
7. Pozostały czosnek wycisnąć w prasce, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić solą.
8. Dynię wyjąć z foli, pokroić w plastry, podawać z kaszą z kurkami i sosem czosnkowym.