Przed nami karnawał! Czy wiesz już jakie przekąski przygotujesz podczas wyjątkowego przyjęcia, na które zaprosisz swoich przyjaciół? A może ten czas będziesz świętować z ukochaną osobą przy serialach i herbacie? Niezależnie od tego gdzie i z kim – zawsze przydadzą się pyszne przekąski! Zastanawiasz się, co przygotować? Zainspiruj się z HELIO!
Co powiesz na szaszłyki z nadziewanych daktyli i piersi z indyka? Ten przepis pochodzi z Kalendarza Poradnika Domowego 2023.
Potrzebujesz:
• 1 opak. miękkich suszonych Daktyli HELIO So Soft
• 1 opak. Migdałów pieczonych HELIO Natura
• 1/2 opak. Prażonych orzechów laskowych HELIO Natura
• 1/2 opak. Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura
• 15 dag sera z niebieską pleśnią
• 10 dag ementalera
• 15 dag fety greckiej
• 40 dag filetu z piersi indyka
• 10 dag cienkich plasterków wędzonego boczku
Na marynatę miodowo-musztardową:
• 10-12 łyżek oliwy
• 3-4 łyżki musztardy francuskiej
• 1-2 łyżki miodu
• sok z połowy cytryny
• 2-3 ząbki czosnku
• suszone zioła prowansalskie
• sól
• pieprz oraz
• oliwa do smażenia
• świeże zioła do dekoracji
• patyki do szaszłyków
Filet z piersi indyka pokrój w grubszą kostkę. Wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sporą szczyptą suszonych ziół prowansalskich, soli i świeżo zmielonego pieprzu. Skrop indyka tą marynatą, wymieszaj, by pokryła mięso. Przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut, a następnie obsmaż na jasnozłoty kolor na rozgrzanej oliwie. Miękkie suszone daktyle natnij wzdłuż na połówki, nie przecinając do końca – tak, aby połówki pozostały złączone. Fetę wymieszaj z posiekanymi dość grubo pistacjami. Migdały owiń w plasterki ementalera przycięte na długość daktyli. Ser pleśniowy utrzyj z posiekanymi grubo orzechami laskowymi. Daktyle podziel na 3 części, napełnij przygotowanymi trzema nadzieniami i zawiń w paseczki wędzonego boczku. Na patyki do szaszłyków nabij na przemian nadziewane daktyle i kawałki indyka. Szaszłyki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Posmaruj marynatą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10-15 minut, aż boczek będzie chrupiący, a indyk rumiany. Szaszłyki można też usmażyć na patelni grillowej. W trakcie pieczenia lub smażenia obróć je i posmaruj marynatą. Podawaj na gorąco lub na zimno, udekorowane świeżymi ziołami.
Smacznego karnawału z HELIO!