
Przystępna książka o ajurwedzie dla kobiet, która sięga do starożytnej mądrości i mocy jedzenia jako lekarstwa. Pomaga zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie. Zawiera przepisy, menu i kulinarne remedia na zaburzenia równowagi dosz (energetycznych sił natury) i powszechne dolegliwości.
Ajurweda jest praktykowana w Indiach od ponad 5 tysięcy lat. Dzięki informacjom zawartym w tym poradniku:
- zgłębisz podstawy ajurwedy – pełny przegląd zasad medycyny staroindyjskiej, które pozwolą ci zrozumieć unikalną konstrukcję swojego organizmu;
- wykonasz prosty test, aby określić swoją dominującą doszę;
- poznasz moc płynącą z żywności;
- dowiesz się, jakie typy produktów i potraw są odpowiednie dla twojej dominującej doszy i aktualnej pory roku;
- skomponujesz specjalne menu dla unikalnej równowagi energetycznej z wykorzystaniem prostych sezonowych przepisów;
- znajdziesz skuteczne naturalne sposoby na detoks, remedia ajurwedyjskie na różne dolegliwości, takie jak uderzenia gorąca, skurcze menstruacyjne, depresja czy bezsenność.
O autorce:
Emily L. Glaser jest certyfikowaną praktyczką ajurwedy i astrolożką wedyjską. Dzięki doświadczeniu w pielęgniarstwie klinicznym i sztuce kulinarnej łączy bogate doświadczenie z różnych tradycji, aby pomóc w połączeniu paradygmatu Wschód–Zachód. Prowadzi edukację ajurwedyjską i rezyduje u swojego nauczyciela dr. Ramachandrana Ramadasa w wiosce leczniczej Vaidyagrama Ayurveda w Coimbatore w południowych Indiach.
W książce znajdują się przepisy takie jak:
• Szafranowy pudding z tapioki;
• Zupa ze świeżego groszku;
• Kremowa zupa kokosowa;
• Pieczone gruszki z cynamonem i orzechami włoskimi;
• Bataty z burakami w sosie;
• Sezamowo-migdałowe laddu;
• Kojąca zupa z fasoli mung.