fbpx
czwartek, 5 grudnia 2024

Wielkanoc to okazja do przygotowania wyśmienitych dań i ciast, które spożywamy w rodzinnym gronie. Sekretem udanych wypieków i potraw są najwyższej jakości składniki, dlatego warto postawić na sprawdzone produkty, które gwarantują doskonały smak świątecznych dań.

Słodkie święta!

Do przygotowania wielkanocnego sernika najlepiej użyć najwyższej jakości Twarogu Sernikowego z Piątnicy, który łączy idealnie dobrane proporcje serka śmietankowego i twarogu. Dzięki temu Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy ma odpowiednią zawartość tłuszczu oraz wspaniały smak. Jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów, barwników ani aromatów.

Mascarpone z Piątnicy to wyjątkowy rodzaj sera charakteryzujący się gładką konsystencją oraz śmietankowym smakiem. Doskonale sprawdzi się do przygotowania wielkanocnego mazurka!

Delikatne i kremowe śmietany są idealnym dodatkiem do ciast oraz świątecznych potraw. Śmietanki 30% i 36% OSM Piątnica niezwykle szybko się ubijają, tworząc wyjątkowo puszystą bazę do kremów czy mas. Natomiast najpopularniejsza na polskim rynku Śmietana 18% marki Piątnica doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnych sałatek.

Wielkanocna lista zakupów:

Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica – to doskonały produkt łączący idealnie dobrane proporcje serka śmietankowego i twarogu, które zapewniają odpowiednią zawartość tłuszczu (sernik nie wymaga dodatku masła) oraz wspaniały smak. Idealna konsystencja twarogu sprawia, że sernik na jego bazie zawsze się udaje! Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów i sztucznych aromatów. Dostępny w opakowaniu 1 kg, idealnym do przygotowania rodzinnej porcji ciasta.

Ser Mascarpone z Piątnicy – to wyjątkowy rodzaj sera produkowany z najwyższej jakości pasteryzowanej śmietanki. Cechuje go gładka, aksamitna konsystencja i śmietankowy smak. Stanowi doskonałe połączenie najlepszych cech sera, masła i śmietany. Dodając go do twarogu, uzyskasz wyjątkowo kremowy sernik o delikatnym smaku! Mascarpone z Piątnicy świetnie wzbogaca także smak sosów do makaronu, dań mięsnych lub warzywnych.

Śmietana 18% marki Piątnica – ceniona od wielu lat za wyjątkowe walory smakowe, szerokie możliwości wykorzystania w kuchni oraz niezawodność! Gęsta, a jednocześnie delikatna – nie warzy się pod wpływem ciepła. Świetnie podkreśli smak wielkanocnych sałatek czy sosów!

Śmietanka 30% OSM Piątnica – to słodka, pasteryzowana śmietanka, która znakomicie sprawdzi się w wielu kulinarnych zastosowaniach. Dzięki półpłynnej konsystencji i specjalnemu procesowi produkcji ubijesz ją szybko na pyszny, puszysty krem. Można ją stosować także do dań wytrawnych – śmietanka nie warzy się po dodaniu do gorących potraw, jednocześnie nadając im wyrazistego, kremowego smaku.

Śmietanka 36% OSM Piątnica – tradycyjna słodka śmietanka o wspaniałym, naturalnym smaku. Jest gęsta i kremowa, dzięki czemu idealnie nadaje się do przygotowania kremów oraz dekorowania. Nie warzy się w gorących daniach, więc świetnie wzbogaci smak zupy lub sosu.

Upiecz na święta! – przepis na wielkanocnego mazurka

Mazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane w okresie Wielkanocy. Jest nie tylko smaczne, ale także efektowne! Wypróbuj nasz przepis i przygotuj pyszny mazurek, który będzie ozdobą świątecznego stołu!

Mazurek migdałowo-różany

Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 90 min
Czas pieczenia: 20 min
Foremka do ciasta o rozmiarach ok. 25×33 cm

Składniki na spód:

200 g masła extra OSM Piątnica
1 łyżka (16 g) śmietany 18% Piątnica
190 g mąki pszennej
150 g mielonych migdałów
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Różany krem:

150 g serka mascarpone Piątnica
100 g śmietanki 36% Piątnica
100 g konfitur różanych
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Dekoracja:

100g płatków migdałowych i płatki róż

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sito na stolnicę*. Dodaj zmielone migdały, masło pokrojone w drobną kostkę i cukier puder. Posiekaj szybko nożem aż do uzyskania efektu kruszonki. Dodaj żółtka, sól, kwaśną śmietanę 18% Piątnica i szybko zagnieć.
Z ciasta uformuj prostokątny blok. Jeśli ciasto będzie klejące, oprósz je mąką, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Formę o wymiarach lub 33 x 25 cm posmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto krój na równe plastry i wylep nim dokładnie spód blaszki. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
Piecz w temperaturze 190ºC przez około 18-20 minut, na jasnozłoty kolor.
Wystudź w blaszce.

Przygotuj krem różany.

Zmiksuj konfiturę różaną z serkiem mascarpone z Piątnicy i wymieszaj z gęstą śmietanką 36%. Rozsmaruj na kruchym spodzie. Posyp płatkami migdałów uprażonymi na patelni.

Udekoruj płatkami róży.

*Rada Szefa Kuchni OSM Piątnica: Ciasto możesz również zagnieść w malakserze. W tym celu wszystkie składniki ciasta umieść od razu w misie malaksera, a nie dodawaj kolejno. Miksuj bardzo krótko, do połączenia składników.

Poprzedni

Pielęgnacja i relaks stóp według Sebastiana Kneippa

Następny

Powrót Wyntera

Zobacz również to: