fbpx
środa, 17 kwietnia 2024

Trauma

trauma wyspa kobiet

Adwokat diabła

Adwokat diabła wyspa kobiet

Kosmetyki pachnące owocami

Kosmetyki wyspa kobiet

Jedyne ocalałe

Jedyne ocalałe wyspa kobiet

Until you

Until you wyspa kobiet

Tarcza odpornościowa

Tarcza odpornościowa wyspa kobiet

FOCUS NA WŁOS(Y)

WŁOS wyspa kobiet

Wiosenne wyzwanie – przywróć skórze blask i witalność!

Wiosenne wyzwanie wyspa kobiet

Boże Narodzenie to czas jedyny w swoim rodzaju, także pod względem kulinarnym. Trudno wyobrazić sobie te święta bez wyjątkowych smaków i aromatów, stanowiących nieodłączny element spotkań w gronie najbliższych. Dlatego w te dni przygotowujemy dania, które zachwycą naszych gości walorami kulinarnymi, jak i efektowną prezentacją. Co zatem przyrządzić, by nadać tym świętom niezwykły smak? Bonduelle inspiruje do przygotowania pysznych i oryginalnych potraw, pełnych wartościowych warzyw.

Boże Narodzenie to świetna okazja, by skorzystać z nowych, kulinarnych pomysłów i zaskoczyć gości wyjątkowym menu. Kulinarne tradycje tych świąt są niezwykle bogate, warto jednak wyjść poza nie i zaserwować bożonarodzeniowe klasyki w zupełnie nowej odsłonie. Co ważne, przygotowanie takich potraw nie wymaga ani nadzwyczajnych umiejętności, ani wiele czasu. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych receptur, a właśnie takie podsuwa nam Bonduelle. Są one również dobrym pomysłem na święta w warzywnym wydaniu. Kulinarne inspiracje Bonduelle są dowodem na to, że świąteczne dania oparte na składnikach pochodzenia roślinnego, mogą być zaskakująco pyszne i na pewno nie nudne.

Nie można zapomnieć o tym, że wyśmienity smak dań ma swoje źródło w najlepszej jakości składników, które jednocześnie wzbogacą je w cenne wartości odżywcze. Co jest ważne w przypadku warzyw mrożonych lub w puszkach, które często wykorzystujemy w bożonarodzeniowych potrawach? Oczywiście „czyste etykiety” i zawartość wyłącznie naturalnych składników. W asortymencie Bonduelle znajdziemy też jedyne na polskim rynku produkty bez pozostałości pestycydów – zarówno w puszkach (Groszek Tradycyjny, Kukurydza Złocista), jak i mrożone (Fasolka Szparagowa, Groszek Zielony).

Z wykorzystaniem warzyw Bonduelle przygotujemy znakomite dania świąteczne – od przystawek, poprzez zupy i dania główne, aż po deser. Z pewnością przypadną one do gustu zarówno tradycjonalistom, jak i tym, którzy poszukują zupełnie nowych wrażeń kulinarnych.

Więcej przepisów na pyszne i zdrowe dania świąteczne znaleźć można na stronie www.warzywneinspiracje.pl.

Sałatka świąteczna choinka z korzennymi grzankami

Składniki:

• 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle
• 1 puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle
• 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle
• 100 g czerwonej cebuli
• 70 ml oliwy EV
• 50 g szpinaku baby
• 20 ml octu winnego
• 20 ml syropu klonowego (opcjonalnie miodu)
• 4 kromki chleba tostowego
• 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (bez cukru)
• ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
• Sól i pieprz

Przygotowanie:

50 ml oliwy mieszamy z octem, syropem klonowym, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Z chleba wycinamy niewielkie gwiazdki. Skrapiamy pozostałą oliwą i oprószamy przyprawą korzenną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200℃ i opiekamy na złoty kolor. Szpinak i cebulę drobno siekamy. Buraczki, kukurydzę i groszek osączamy z zalewy i mieszamy z przygotowanym sosem. Dodajemy szpinak z cebulą i mieszamy. Wykładamy na półmisek w kształcie choinki i dekorujemy grzankami.

Krem z buraków i wiśni z fetą

Składniki:

• 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
• 150 g wiśni bez pestek (mrożonych)
• 100 g marchwi
• 50 g pietruszki
• 50 g pora
• 1 ząbek czosnku
• 20 ml oliwy extra vergine
• 1 l bulionu
• 50 g fety
• sól
• pieprz
• liść laurowy
• gałązka tymianku
• 2-3 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

Warzywa kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie. Gdy zmiękną, dodajemy bulion, liść laurowy i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut. Dodajemy wiśnie i buraczki i gotujemy 2-3 minuty. Gotową zupę miksujemy na krem i doprawiamy do smak solą i pieprzem. Podajemy z fetą.

Pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana kukurydzą, szpinakiem i serem

Składniki:

• 1 opakowanie Szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle 450 g
• 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
• 750 g polędwiczki wieprzowej
• 100 g żółtego sera
• 70 g masła
• 2 ząbki czosnku
• Sól i pieprz

Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i lekko odparowujemy. Dodajemy czosnek, 10 g masła i lekko przesmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z osączoną z zalewy kukurydzą. Polędwiczki rozcinamy ostrym nożem i oprószamy solą i pieprzem. Na płatach układamy ser. Na serze rozkładamy przygotowany szpinak z kukurydzą. Mięso rolujemy ściśle i spinamy igłami lub związujemy bawełnianą nicią. Mięso obkładamy masłem, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy około 30 minut w 190℃. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości roladek.

Ciasto kukurydziane z kremem cytrynowym

Składniki:
• 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
• 125 g masła
• 150 g cukru
• 4 jajka
• 150 g mąki pszennej
• 500 ml śmietany kremówki 30-36%
• 300 g cytryn
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Kukurydzę miksujemy. W dużej misce ubijamy masło z 100g cukru na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodajemy zmiksowaną kukurydzę i mąkę na przemian z 250 ml śmietanki. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do natłuszczonej foremki 20 cm x 30 cm i pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut. Studzimy. Jedną cytrynę kroimy w plasterki i gotujemy w 50 g cukru i 100 ml wody do chwili, aż plasterki staną się szkliste. Studzimy. 250 ml kremówki ubijamy na sztywno. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i mieszamy. Kremem smarujemy ciasto i dekorujemy plasterkami cytryny z syropu.

Poprzedni

FORTNITE

Następny

Na święta wszystko, co najlepsze - z Piątnicy, no bo skąd! Świąteczny niezbędnik kulinarny

Zobacz również to: