Sezon na szparagi dobiega ku końcowi, dlatego też warto łapać chwile i dobre przepisy na ich wykorzystanie. My proponujemy danie w postaci prostej w przygotowaniu, lecz wykwintnej zapiekanki z orzechami, płatkami oraz startym parmezanem. Można podawać je solo lub w przypadku większego apetytu, z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Szybkie do przygotowania, ale delektować należy się powoli.
Składniki (2 porcje):
1 pęczek szparagów zielonych* (500 g)
3 łyżki płatków migdałowych KRESTO
3 łyżki tartego parmezanu
5 łyżek orzechów laskowych tartych BackMit
olej Rapso
sól
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Dno średniej foremki do zapiekania posmaruj olejem i wysyp orzechami.
3. Odłam końcówki szparagów.
4. Szparagi opłucz i osusz a następnie włóż do formy i skrop olejem. Wstaw na 5 minut do piekarnika.
5. Po tym czasie posyp szparagi parmezanem, płatkami migdałowymi, odrobiną soli i zapiekaj kolejne 5 minut.
6. Tak przygotowane szparagi możesz podać z młodymi ziemniakami z koperkiem.
* Jeżeli użyjesz szparagów białych, wówczas należy je obrać, np. przy pomocy obieraczki do warzyw i dalej postępować według przepisu.