Choć klasykiem w polskiej kuchni jest pieprz sól, a w innym przypadku oregano i bazylia, to warto przełamać kulinarną rutynę i sięgnąć po mniej znane przyprawy. Maca, lucuma, a może jagody maqui? Jeśli nazwy tych produktów brzmią dla Ciebie obco, to znak, że powinieneś przyjrzeć im się bliżej. Zabieramy Cię w kulinarną podróż śladami egzotycznych przypraw!
Mniej znane przyprawy
Warto do swojej kuchni wprowadzić odrobinę egzotyki i wykorzystać oryginalne przyprawy jak np. macę, lucumę czy jagody maqui od Purella Superfoods. Każda z nich jest inna, każda wyjątkowa i każda wykazuje dobroczynne działanie na nasz organizm. Co o nich wiemy?
- Maca – to warzywo korzeniowe z rodziny kapustnych, z wyglądu przypominające rzodkiewkę. Pochodzi z Peru i rośnie w egzotycznych warunkach klimatycznych na wysokości około 4 000 m n.p.m. Korzeń występuje w różnych odmianach kolorystycznych – od kremowego przez czerwony po czarny. Jest prawdziwym źródłem białka roślinnego, a także witamin i minerałów. Zawiera aż cztery razy więcej potasu niż banany i 2 razy więcej miedzi niż orzechy włoskie. Maca dodaje energii i poprawia wydolność, dlatego nic dziwnego, że sięgają po nią sportowcy. Zwiększa odporność, pomaga radzić sobie ze stresem, usuwa wolne rodniki i chroni przed osteoporozą. Ponadto jest traktowana jako afrodyzjak – zwiększa libido i poprawia sprawność seksualną. Idealna jako dodatek do owsianek, jogurtów czy kaw.
- Lucuma – to niezwykły owoc pochodzący z Ameryki Południowej, a dokładnie z drzew rosnących w Chile, Peru i Ekwadorze. Z wyglądu przypomina mango lub avocado, ale ma pomarańczowy miąższ, który w smaku podobny jest do słodkich ziemniaków lub syropu klonowego. Zawiera mnóstwo witamin i antyoksydantów, a także jest bogata w beta-karoten i żelazo. Regularnie spożywana reguluje procesy trawienne, usprawnia pracę tarczycy, a także zapobiega anemii. Ponadto posiada świetne właściwości odchudzające i przyspiesza gojenie ran. Polecana osobom chorym na cukrzycę jako zdrowy zamiennik cukru. Doskonale sprawdza się jako dodatek do lodów, deserów i smoothies.
- Jagody maqui – te ciemne, drobne i kuliste owoce pochodzą z Chile. Z wyglądu przypominają polskie jagody i mają słodki, lekko cierpki smak. Ta egzotyczna odmiana jagód słynie przede wszystkim z właściwości przeciwutleniających, które opóźniają proces starzenia się organizmu poprzez niszczenie wolnych rodników. Co ważne – mają 22 razy więcej antyoksydantów niż czerwone winogrona. Są bardzo pomocne w procesie odchudzania, mają również właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Jagody maqui obniżają poziom cholesterolu we krwi, wpływają ochronnie na mięsień sercowy i działają przeciwmiażdżycowo. Owoce te nadają egzotyczny smak i aromat naszym potrawom i napojom. Świetnie sprawdzają się w koktajlach mlecznych, lodach, przekąskach i płatkach śniadaniowych.
Przyprawy dla zdrowia
Przyzwyczajeni do pieprzu i soli, rzadziej sięgamy po mniej znane przyprawy. Zupełnie niesłusznie. Dzięki wykorzystywaniu superfoodów takich jak maca, lucuma czy jagody maqui możemy w prosty i smaczny sposób podnieść nie tylko walory smakowe, ale i zdrowotne naszych posiłków.
– Superfoody jak np. lucuma, jagody maqui czy maca to produkty spożywcze, które koncentrują w sobie duże dawki poszczególnych witamin, minerałów czy antyoksydantów. Wszystkie te składniki wchłaniają się do organizmu lepiej z naturalnego pożywienia niż z suplementów diety, dlatego też polecane są jako uzupełnienie zdrowej diety. Wystarczy łyżeczkę pełną wartości odżywczych dodać codziennie do swoich dań – tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny i ekspert marki Purella Superfoods.
Po produkty superfoods powinien sięgać każdy z nas. Regularnie spożywane wpływają na pracę całego organizmu, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, a także pozytywnie wpływają na pracę wszystkich układów naszego organizmu, dlatego warto wprowadzić je do swojej kuchni.