fbpx
niedziela, 3 marca 2024

O przydatności błonnika w diecie mówi się ostatnio coraz więcej. To grupa substancji pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu ani wchłanianiu w ludzkim organizmie.

Błonnik obecny jest w warzywach, owocach, orzechach oraz produktach pełnoziarnistych. Działając jak miotełka, usuwa on resztki pokarmowe z jelita, oczyszczając je i pozwala nam sprawnie się wypróżniać. Ale nie tylko!

Błonnik odpowiedzialny jest za szereg istotnych dla zdrowia funkcji, m.in.:

• pomaga kontrolować poziom cholesterolu we krwi u osób dorosłych i, co za tym idzie, dbanie o nasz układ krwionośny i prawidłowe ciśnienie
• pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi
• wspiera wypróżnianie, poprawia ich rytm, zapobiega zaparciom wynikającym z błędów żywieniowych
• wspiera jakość flory bakteryjnej jelit
• wzmaga uczucie sytości po posiłku – błonnik pęcznieje pod wpływem wody, sprawiając, że szybciej czujemy się najedzeni. Może w ten sposób pomagać utrzymać właściwą wagę lub ułatwić odchudzanie.

Należy pamiętać, że błonnik – podobnie jak wszystkie inne ważne dla zdrowia substancje – powinien być dostarczany do organizmu w określonych ilościach. Światowa organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie błonnika u osób dorosłych na poziomie minimum 25 g na dzień. Również Normy Żywienia dla populacji Polski (2020) rekomendują codzienne spożycie 25 g błonnika, także w celu zapobiegania zaparć.

Błonnik na zaparcia

Zaparcia są istotnym problemem zdrowotnym i społecznym związanym z rozwojem cywilizacyjnym oraz trybem życia i żywieniem współczesnego człowieka. Szacuje się, że trudności z wypróżnianiem ma blisko 30% populacji (od 2 do 29% w zależności od definicji oraz kryteriów badania), natomiast u osób w wieku powyżej 65. roku życia dotyczą ponad 1/3 populacji. Śmiało można więc stwierdzić, że to już problem globalny. Co ciekawe, zaparcia częściej towarzyszą osobom otyłym i chorym na cukrzycę – a te dwie przypadłości często chodzą w parze.

Najistotniejszym czynnikiem wpływającym na powstawanie zaparć jest źle zbilansowana, uboga w błonnik dieta. Oprócz niej dolegliwości są też skutkiem niewystarczającego nawodnienia organizmu, stresującego stylu życia czy siedzącej pracy. Mało ruchu, stres, nieodpowiedni jadłospis – oto gotowa recepta na powstanie problemów z wypróżnianiem.

Błonnik a odchudzanie

Spożywając produkty żywnościowe bogate w błonnik (otręby pszenne, brukselkę, banany, rośliny strączkowe, suszone śliwki, płatki owsiane, bakalie, produkty pełnoziarniste) zapewniamy sobie lepsze zdrowie i sprawniejsze trawienie. Substancja ta ma skłonność do pęcznienia pod wpływem wody, dzięki czemu szybciej czujemy się najedzeni, a co za tym idzie, rezygnujemy z kolejnej porcji przekąsek.

Nierozpuszczalna frakcja błonnika zapobiega również nadmiernemu wchłanianiu tłuszczów i węglowodanów, dzięki czemu nie dostarczamy sobie niepotrzebnych kalorii. Co ważne, naturalne produkty bogate w błonnik należą najczęściej do kategorii tych „zdrowych” – wybierając je, stawiamy na odżywczą, pełnowartościową żwyność.

Błonnik wspomaga odchudzanie również dzięki swojej podstawowej funkcji, a więc regulowaniu perystaltyki jelit. Jelita pracują sprawniej, my częściej się wypróżniamy, a resztki pokarmowe nie zalegają w naszym układzie pokarmowym.

Błonnik na Syndrom Leniwego Jelita

Leniwe jelito to nic innego jak spowolnienie pasażu jelitowego. Najczęstszą przyczyną tego spowolnienia jest tryb życia. Brak regularnego ruchu zmniejsza prawidłowe ukrwienie i dotlenienie jelit, a siedzący tryb pracy sprawia, że przez wiele godzin jelita są uciśnięte.

Nieodpowiednia dieta, spożywanie żywności typu „fast food” , nieregularne i w pośpiechu to kolejne przyczyny słabej pracy jelit. Bogate w ciężkostrawne produktu i jednocześnie ubogie w błonnik powodują wydłużenie procesu trawienia i i jednocześnie spadek szybkości pasażu jelitowego.

Poranny pośpiech również nie sprzyja prawidłowemu trawieniu. Brak odpowiedniej ilości czasu na swobodne wypróżnienie rano, gdy jelita są najbardziej aktywne, lub powstrzymywanie naturalnej potrzeby defekacji, może skutkować zaparciami. Te z kolei mogą przejść w zaparcia nawykowe, powodując ból i potęgując syndrom leniwego jelita.

Co wspiera działanie błonnika?

Działanie błonnika wspierają probiotyki i prebiotyki, które również warto dostarczać wraz z dietą.

• probiotyki – to żywe organizmy – bakterie lub drożdżaki – które wspomagają utrzymanie równowagi mikroflory jelitowej, a w przypadku jej zaburzeń pomagają przywrócić równowagę między szczepami zmniejszając ilość patogenów. Można znaleźć je w fermentowanych produktach mlecznych (kefir, jogurt), a także kiszonkach i niepasteryzowanych serach;

• prebiotyki – są pożywką dla mikroorganizmów jelitowych. Mogą stymulować wzrost i aktywność korzystnych bakterii jelitowych. Należą do nich np. inulina, laktuloza, fruktooligosacharydy (FOS).

Sprawdzony suplement z błonnikiem – Colon C

W razie potrzeby codzienną dietę możemy wzbogacić o popularny od wielu lat na polskim rynku preparat Colon C, w którym znajdziemy aż 86% błonnika. Colon C zawiera m.in.:

• łupinę nasienną babki jajowatej (Plantago ovata Forssk.) – źródło błonnika rozpuszczalnego;
• inulinę z cykorii, czyli prebiotyk oraz źródło naturalnego błonnika;
• żywe kultury bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus acidophilus LA1 i Bifidobacterium lactis BL-3 z podwójną, opatentowaną otoczką LAB2PRO™. Dzięki niej substancje uwalniane są dopiero w jelicie grubym, co zwiększa ich przeżywalność w miejscu docelowym.

Colon C jest przeznaczony dla osób, które mają problem z wypróżnianiem, wynikające ze złej diety, małej aktywności fizycznej, czy pogarszającego się wraz z wiekiem metabolizmu. Colon C w naturalny i bezpieczny sposób poprawia pracę jelit. Co ciekawe, aż 93% użytkowników poleciłoby Colon C swoim bliskim*

*Badanie Colon Kantar MillwardBrown Q1/2017

Więcej informacji www. colonc.pl

Poprzedni

Ciemne kolory ścian – gdzie i jak je wykorzystać?

Następny

Kolagen - przysmak dla urody

Zobacz również to: