fbpx
piątek, 6 grudnia 2024

Błonnik, mimo że nie stanowi źródła witamin, składników mineralnych czy antyoksydantów, odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Jego niedobór poza problemami trawiennymi może doprowadzić do rozwoju różnych chorób. Sprawdź, jakie są korzyści i zalecenia co do ilości jego spożywania.

Co to jest błonnik pokarmowy?

Błonnik pokarmowy to substancja pochodzenia roślinnego. Wyróżnić możemy jego 2 rodzaje – rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten pierwszy, nie jest trawiony, ani wchłaniany przez nasz organizm. Dzięki temu działa on trochę jak „miotełka”, do której podczas trawienia przyczepiają się różne toksyny i produkty przemiany materii. Co za tym idzie, oczyszcza on nasze jelita z resztek jedzenia, usprawnia procesy trawienne, wspiera perystaltykę jelit i stanowi profilaktykę dla zaparć. Błonnik rozpuszczalny to pektyny, śluzy roślinne i gumy, które rozpuszczając się w wodzie, przybierają galaretowatą postać. Dzięki temu, że szybko pęcznieją, sprawiają, że dłużej odczuwamy uczucie sytości po posiłku, co jest szczególnie ważne dla osób dbających o prawidłową masę ciała. Ten rodzaj błonnika wspomaga także oczyszczanie przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Ma również pozytywny wpływ na florę bakteryjną naszych jelit.

Błonnik w codziennej diecie

Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie błonnika powinno wynosić około 20 – 40 gramów na dobę. Statystyczny Polak każdego dnia spożywa go w ilości zaledwie 15 g… Warto więc zwrócić uwagę na swój codzienny jadłospis i urozmaicić go tak, by nie brakowało w nim tego cennego składnika. Naturalny błonnik znajdziemy m.in. w produktach takich jak: otręby, pełnoziarniste pieczywo, muesli, ryż brązowy czy kasze. Występuje on także w wielu owocach – m.in. w jabłkach, marchwi czy suszonych morelach i śliwkach. Taka forma dostarczenia błonnika do codziennej diety jest najkorzystniejsza.

A może suplementacja?

Zdarza się jednak, że z różnych powodów nasz organizm może mieć niedobory tego składnika lub po prostu nie zwracamy uwagi, lub nie mamy czasu na dostarczanie go do naszego organizmu w odpowiedniej ilości poprzez dietę. Wtedy rozwiązaniem może okazać się suplementacja. Najlepsze są preparaty na bazie błonnika pokarmowego zawierające wyłącznie naturalne substancje – bez żadnych związków syntetycznych.

Nasza propozycja to w 100% naturalny błonnik od DuoLife – Fiber Powder. Zawiera on kompleks rozpuszczalnego błonnika pokarmowego pochodzącego aż z 4 źródeł. Dzięki przystępnej formie saszetek zawierających po 10 g produktu (z czego 8 g to czysty błonnik) może być on dodawany bezpośrednio do płynu lub posiłku – nie ma potrzeby połykania dodatkowych tabletek. Wspiera on funkcje przewodu pokarmowego, układu odpornościowego i nerwowego. Jest oparty na składnikach o działaniu prebiotycznym.

DuoLife Fiber Powder jako dodatek do Twojego posiłku

Chcąc wzbogacić właściwości prozdrowotne swojego dania, możesz dodać do niego DuoLife Fiber Powder. Wypróbuj go, przygotowując np. placki z ulubionymi owocami sezonowymi. Pamiętaj, że gotowe przepisy możesz zmodyfikować, tak by niektóre składniki zastąpić ich zdrowszymi odpowiednikami. Zamiast mąki pszennej wykorzystaj tą pełnoziarnistą. Cukier zastąp naturalnym słodziwem, takim jak miód czy ksylitol. Z DuoLife Fiber Powder zadbasz także o dostarczenie odpowiedniej porcji błonnika dla swoich starszych pociech. Produkt może być spożywany również przez dzieci powyżej 12 roku życia.

Pamiętaj, jeżeli chcesz cieszyć się dobrym samopoczuciem, zacznij od zmiany swoich nawyków żywieniowych. Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa dobrego funkcjonowania Twojego organizmu. Dlatego też już dziś zadbaj o to, by nie zabrakło w niej zdrowa porcja błonnika.

Poprzedni

IDEALNY PREZENT NA ŚWIĘTA

Następny

Strucla makowa

Zobacz również to: