fbpx
piątek, 29 marca 2024

Kuchnia bałkańska jest tak samo różnorodna, jak sam Półwysep Bałkański. To tam spotykają się różne języki, religie i kultury, naturalne jest więc, że bałkańskie specjały są niezwykle różnorodne. Choć w większości krajów widać wyraźne naleciałości kuchni greckiej, to jednak całym Bałkanom nie sposób odmówić kulinarnego zróżnicowania.

Jedzenie w krajach Półwyspu Bałkańskiego jest bardzo różnorodne, jednak można odnaleźć w nim pewne cechy wspólne. Kuchnia każdego z państw bałkańskich charakteryzuje się prostymi, sycącymi i pełnymi wonnych przypraw potrawami. Dania są mocne oraz wyraziste w smaku. Znajdziemy w nich takie składniki jak czerwona papryka, cebula, pomidor i biały ser. Bardzo popularne jest mięso grillowane lub pieczone np. wieprzowe, wołowe i jagnięce.

Dla miłośników kulinarnych doznań z wakacji marka Rolnik przygotowała nowy produkt. Lutenica Rolnik Mediterana to mocno pikantna pasta warzywna oparta na bałkańskiej, domowej recepturze. Składa się głównie z pieczonej papryki, pomidorów oraz marchewki, której zawdzięcza swój wyjątkowy, słodkawy posmak. Dodatek papryki chili powoduje, że ma wyraźniejszy i pikantniejszy smak niż Ajvar. Delikatne przetarte pomidory z dodatkiem aromatycznej, pieczonej papryki to mariaż stworzony bez kompromisów. Najwyższa jakość warzyw użyta do produkcji pasty jest gwarantowana przez markę Rolnik. Lutenica Rolnik Mediterana została wyprodukowana w Macedonii. Produkt jest pozbawiony konserwantów, nie zawiera glutenu. Idealny dla wegetarian.

Pasta jest opakowana w sześciokątne słoiczki z matową bordową zakrętką charakterystyczną dla produktów klasy Premium. Na każdym słoiczku widnieje etykieta z tabelą wartości odżywczych produktu. Lutenica Rolnik Mediterana tradycyjnie jest stosowana do mięs i warzyw z grilla, ale może być również użyta jako pasta do kanapek, sos do pizzy, kebaba czy dip do przekąsek. Doskonale sprawdzi się również w sałatkach, makaronach i zapiekankach warzywnych. Każdy słoiczek zawiera 310 gram produktu.

Niewątpliwą zaletą produktów z linii Mediterana jest estetyczne opakowanie. Sześciokątne słoiczki, dzięki dopracowanym szczegółom efektownie prezentują się na każdym stole i nie wymagają przekładania produktów do innych naczyń. Wzrok przyciąga subtelna czcionka i złote liternictwo, które ma podkreślać ekskluzywność produktu i gwarancję najwyższej jakości dla konsumentów.

Cena:

Lutenica Mediterana (310 gram) – ok. 8, 60 zł

Produkt dostępny w handlu tradycyjnym i nowoczesnym na terenie całego kraju oraz w sprzedaży internetowej, w sklepie koszyk365.pl – https://koszyk365.pl/strefa-rolnik/

Zapraszamy na: www.rolnik.pl oraz https://www.facebook.com/RolnikPrzetwory

Poprzedni

Z pola prosto pod drzwi – za co lubimy wirtualne targowiska?

Następny

Przepis kulinarny Grillowane warzywa z kaszą jaglaną BIO

Zobacz również to: