fbpx
niedziela, 8 września 2024

Łosoś, to ryba, która nie bez powodu stała się tak popularna i często gości na naszych stołach. Jest pyszna, można przyrządzić z niej różnorodne potrawy, te nieskomplikowane i niewymagające większych umiejętności kulinarnych, jak i te niezwykle wykwintne. Co bardzo istotne – łosoś posiada wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Jeśli jeszcze go nie doceniliście, najwyższy czas to zmienić.

Wartości odżywcze łososia

Wartości odżywczych łososia nie sposób przecenić. Ryba ta jest źródłem kwasów omega-3, które są budulcem naszych komórek i doskonale wpływają na organizm, m.in. wspomagają pracę serca oraz mózgu, poprawiają wzrok, wzmacniają kości. Łosoś dostarcza nam pełnowartościowego białka, witaminy B1, B6, B12 oraz witamin A, D, E i składników mineralnych takich jak: fosfor, selen, cynk, potas, magnez, mangan, żelazo, jod.

Jak kupować łososia?

Sklepy oferują łososia w różnych postaciach. Możemy kupić rybę świeżą, mrożoną, wędzoną, nie brakuje też gotowych dań z nią w roli głównej. Jeśli wybieramy świeżą tuszkę, pamiętajmy, by przed przygotowaniem dokładnie oskrobać ją z łusek i solidnie wypłukać pod zimną wodą, ponieważ łuski przyklejają się do mięsa.

Wygodniejszym rozwiązaniem jest kupno filetów lub ryby podzielonej na dzwonka. Ości, które zauważymy możemy wtedy wyciągnąć pęsetą. Jeśli natomiast znacznie bardziej wolimy wędzonego łososia, wybierajmy płaty o równej grubości. Tańszy wędzony łosoś dostępny jest w skrawkach. Można po nie sięgnąć jeżeli chcemy zrobić sałatkę lub rybnego tatara.

Dania z łososia

Zastanawiacie się jak długo piec łososia w piekarniku? Nie jest to trudne zadanie, ale trzeba zadbać o to, by mięso nie było wysuszone, a bardzo delikatne i soczyste. Zwykle ok. 15 minut wystarcza. Oczywiście istotną rolę w całym daniu odgrywa odpowiedni wybór przypraw, dzięki którym łosoś nabierze smaku i aromatu.

Przepisów na dania z łososiem jest mnóstwo – nie brakuje miłośników grillowanego łososia podawanego wraz z warzywami, sporo jest pomysłów na połączenie makaronu lub ryżu z łososiem, różnego rodzaju sałatek, past do smarowania pieczywa, można też usmażyć rybę na patelni, ugotować na parze, bez trudu znajdziemy przepisy na tarty z łososiem. Ciekawą potrawę stanowi łosoś z zielonym pesto. Połączenie nie jest oczywiste, ale o to właśnie chodzi, warto przecież poznawać nowe kompozycje smakowe, tu https://www.nawolnymogniu.pl/losos-pieczony-z-zielonym-pesto, przepis na to oryginalne danie. Należy pamiętać, że łosoś uwielbia towarzystwo cytryny, koperku, natki pietruszki, czy rozmarynu i z tymi składnikami zawsze stworzymy pyszną, rybną potrawę.

W kuchni nordyckiej króluje danie o nazwie gravlax, z surowego, marynowanego w soli, cukrze i koprze łososia. Serwuje się je z sosem musztardowym oraz pieczywem lub ziemniaczaną sałatką. We Francji natomiast skosztujemy dania wymyślonego przez braci Troisgros – smażoną na oleju rybę podaje się z sosem z grzybów, szalotek, śmietany, białego wina i szczawiu. A w Japonii słynne jest sashimi, czyli surowy, pokrojony w cienkie plastry łosoś z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Pamiętajcie o wartościach odżywczych łososia i jeżeli do tej pory omijaliście tą rybę, koniecznie zastanówcie się, w jakiej formie podbiłaby Wasze kubki smakowe. Jeśli natomiast już włączyliście łososia na swej diety, na pewno znajdziecie nowe pomysły na apetyczne i zaskakujące dania z nim.

Poprzedni

MOC NAWILŻENIA OD LA PRAIRIE

Następny

Kobiecość o wielu twarzach – nowa kolekcja ubrań od GATTY

Zobacz również to: