fbpx
sobota, 13 kwietnia 2024

Trauma

trauma wyspa kobiet

Adwokat diabła

Adwokat diabła wyspa kobiet

Kosmetyki pachnące owocami

Kosmetyki wyspa kobiet

Jedyne ocalałe

Jedyne ocalałe wyspa kobiet

Until you

Until you wyspa kobiet

Tarcza odpornościowa

Tarcza odpornościowa wyspa kobiet

FOCUS NA WŁOS(Y)

WŁOS wyspa kobiet

Wiosenne wyzwanie – przywróć skórze blask i witalność!

Wiosenne wyzwanie wyspa kobiet

Nazywane są super jagodami ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Posiadają wysoki potencjał antyoksydacyjny, chronią komórki organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, wspierają system krwionośny, odpornościowy i nerwowy, a także wzmacniają wzrok i jasność umysłu. Mowa o jagodach acai – małych, fioletowych owocach zapewniających energię i usprawniających działanie całego organizmu.

Jagody acai pochodzą z lasów deszczowych Ameryki Południowej. Zbierane z drzew palmowych stanowią istotny składnik diety ludności zamieszkującej dorzecze Amazonki. Ich zdrowotne właściwości zostały zauważone przez rdzennych mieszkańców tego regionu. Uznali je za pomocne w leczeniu m.in. problemów gastrologicznych, stosowano je również jako leki przeciwgorączkowe. Ich smak opisuje się jako mieszankę czekolady z jagodami, a wyglądem przypominają winogrona.

Superjagody i superwłaściwości dla naszego organizmu

Ze względu na swoje liczne właściwości acai nazywane są superjagodami i zalicza się je do grupy superfoodów. W ich wnętrzu znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, fitosterole i błonnik. Połączenie tych składników zapewnia energię oraz usprawnia funkcjonowanie całego organizmu. Obecne w jagodach luteina i zeaksyna chronią ciało przed stresem oksydacyjnym i dbają o dobry wzrok.
Choć jagody acai nie są jeszcze tak bardzo popularne w Polsce, to z pewnością warto im się bliżej przyjrzeć. Każdy owoc ma dużą pestkę, która nie nadaje się do spożycia, ponieważ jadalny jest tylko miąższ, stanowiący do 20 % całego owocu. Tym bardziej, łatwiej sięgnąć po gotowy superfood w postaci fioletowego proszku – właśnie na ten kolor należy zwrócić szczególną uwagę. Dlaczego? Ponieważ fioletowe owoce to bogate źródło polifenoli, czyli bardzo silnych przeciwutleniaczy zmniejszających stan zapalny, niwelujących wolne rodniki, mające swój duży udział w rozwoju wielu chorób, zwłaszcza tych układu krążenia. Ponadto spowalniają proces starzenia, a nawet zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych – tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny Purella Superfoods.

W zdrowym ciele, zdrowy duch

Antyoksydanty i polifenole obecne w owocach zmniejszają stres oksydacyjny i stany zapalne, a także chronią mózg przed chorobami wieku starczego – Parkinsonem i Alzheimerem. Zawarte w acai związki poprawiają pamięć, aktywując przesyłanie sygnałów między synapsami poprawiają przepływ krwi w mózgu. Ponadto wykazują działanie ochronne na serce. Regularnie zjadane mogą obniżyć ryzyko zawału serca i przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu. Proszek z jagód acai może również pomóc w obniżeniu cholesterolu i ustabilizowaniu poziomu cukru u osób z nadwagą. Jagody są bogate w korzystne dla zdrowia serca kwasy tłuszczowe, szczególnie w kwas oleinowy, palmitynowy i linolowy.

Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne jagody acai coraz częściej wykorzystywane są w kuchni Polaków w postaci sproszkowanych superfoodów, jak np. te od Purella Superfoods. Dodaje się je do smoothie, owsianek, soków czy owocowych deserów. Największą popularnością wśród dań z ich wykorzystaniem cieszy się acai bowl, czyli śniadaniowa miska jagód acai w towarzystwie przepysznych dodatków.

Poprzedni

Ślub też może mieć dobroczynną wartość

Następny

5 zastosowań opiekacza do kanapek: pomysły nie tylko na śniadanie

Zobacz również to: