
Szybki obiad na każdy dzień tygodnia – poznaj 7 smacznych przepisów!
SZYBKI OBIAD
Brak ci pomysłów na codzienne posiłki? Nie masz czasu, by stać przy kuchence? Skorzystaj z poniższego menu. Znajdziesz tu proste pomysły na pyszne dania dla całej rodziny – doskonałe przepisy, które sycą ciało i ducha!
Mielone z fetą i ziołami
1/2 kg mielonego mięsa
olej
kajzerka
mleko
średnia cebula
50 dag sera typu feta
1-2 ząbki czosnku
pół pęczka natki, koperku lub szczypiorku
jajko
bułka tarta
sól, pieprz
chili w płatkach lub w proszku
Mięso włóż do miski razem z namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką, poszatkowaną cebulą, rozdrobnioną fetą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj opłukane, osuszone i posiekane zioła.
Wbij jajko, dosyp sól, pieprz oraz chili do smaku. Wymieszaj całość na gładką masę. Formuj w dłoniach owalne kotlety. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Kotlety panieruj w bułce, smaż na złoty kolor.
Gulasz z indyka i fasolki
400 g filetu z indyka
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
300 g mrożonej fasolki szparagowej
cebula
1-2 ząbki czosnku
olej
po łyżeczce słodkiej i wędzonej mielonej papryki
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
mąka do oprószenia mięsa
zioła francuskie
chili
sól, pieprz
Oczyszczone i osuszone mięso indyka pokrój w większą kostkę lub w paski. Oprósz w misce solą, pieprzem oraz mieloną słodką i wędzoną papryką. Dodaj przeciśnięty czosnek, wymieszaj. Odstaw na 2 godz. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Obraną cebulę posiekaj, wrzuć na tłuszcz, zrumień. Mięso indyka oprósz delikatnie mąką. Dodaj do cebuli, wymieszaj. Chwilę smaż razem.
Wlej 2 szklanki wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj 20 minut. Dodaj fasolkę, gotuj 10 minut. Dopraw gulasz solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Posyp świeża natką lub lubczykiem.
Placki z siekanym mięsem i majonezem
400 g piersi kurczaka lub indyka
cebula
kilka gałązek natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
curry
olej do smażenia
Mięso opłucz, osusz, posiekaj w kostkę. Wymieszaj w misce z pokrojoną w małą kostkę cebulą, poszatkowaną natką i przeciśniętym czosnkiem.
Dodaj jajka, majonez oraz mąkę. Całość wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i curry. Nabieraj łyżką porcje masy, smaż na oleju rumiane placuszki.
Kurczak w boczku
1 kg udek lub pałek kurczaka
100 g wędzonego boczku w plasterkach
2 dymki
2 ząbki czosnku
po 2 łyżki keczupu i musztardy miodowej
sól, pieprz
olej
Mięso owiń plasterkami boczku, zepnij wykałaczkami. Resztę boczku posiekaj. Poszatkuj dymki. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z keczupem, musztardą i 2 łyżkami oleju. Marynatę dopraw solą i pieprzem. Mięso włóż do rękawa, dodaj marynatę, dymkę i boczek, wymieszaj. Piecz 60 min w 180°C. Pod koniec rozetnij rękaw.
Naleśniki na słodko
2 jajka
po łyżeczce cukru waniliowego i naturalnego płynnego miodu
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
200 g kremowego serka naturalnego
cukier kryształ do smaku
250 g truskawek
olej do smażenia
szczypta soli
1 opakowanie polewy czekoladowej
Smakowity, szybki obiad nie tylko dla maluchów! Jajka wbij do miski, zmiksuj razem z cukrem waniliowym i naturalnym płynnym miodem. Dalej miksując, dodawaj mąkę przesianą ze szczyptą soli, mleko oraz wodę mineralną.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Partiami smaż cienkie i rumiane naleśniki. Serek utrzyj z cukrem do smaku. Opłucz, osusz i pozbaw szypułek truskawki. Pokrój je w plasterki. Naleśniki smaruj serkiem, obkładaj truskawkami, składaj w trójkąty. Podawaj z polewą czekoladową. Dekoruj plasterkami truskawek.
Sznycel z młodymi ziemniakami
1.2 kg młodych ziemniaków
4 sznycle cielęce, z kurczaka lub z indyka
2 duże jajka
kilka łyżek mąki
kilka łyżek bułki tartej do panierowania
po 2 łyżki masła i oleju lub masło klarowane do smażenia
mielona słodka papryka
sól, pieprz
Ziemniaki wyszoruj, ugotuj z solą, odlej, ułóż na blasze w piekarniku. Oprósz je mieloną słodką papryką. Opiekaj w temp. 200 C na z złoty kolor. Trzymaj w cieple.
Mięso opłucz, przykryj folią spożywczą i lekko rozbij. Oprósz solą i pieprzem. W osobnych naczyniach umieść rozkłócone jajka, mąkę i bulkę tarta. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Sznycle obtaczaj w mące, zanurz w jajku i panieruj w bułce. Smaż z obu stron, poruszając patelnią, by powstały fale. Podawaj z opieczonymi ziemniakami.
Rurki z sosem tuńczykowym
1 opakowanie makaronu
2 cebule
2 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych
puszka tuńczyka
po kilka zielonych i czarnych oliwek
strąk chili
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa
Makaron ugotuj al dente. Posiekane cebule i czosnek smaż na 2 łyżkach oliwy. Dodaj pokrojone chili i pomidory, duś 5 min. Wrzuć tuńczyka i oliwki, wlej 3 łyżki wody, duś 3 min. Dopraw solą i pieprzem, polej makaron.