fbpx
czwartek, 17 kwietnia 2025

Wielkanoc to idealny czas, by celebrować wyjątkowe smaki w gronie najbliższych. Świąteczny stół nie może się obejść bez aromatycznych potraw i słodkich wypieków, które łączą pokolenia. Sekret udanych dań tkwi w najwyższej jakości składnikach – wybierając sprawdzone produkty, masz pewność, że Twoje wielkanocne specjały zachwycą smakiem i doskonałością.

W tym roku przygotowaliśmy wyjątkowe przepisy z Piątnicy, które zaskoczą Twoje podniebienie. W naszej kolekcji znajdziesz przepisy na klasyczne, wielkanocne wypieki oraz przekąski, dzięki którym Twój stół będzie pełen różnorodności.

Przepisy, które zaskoczą Twoje podniebienie

Babka marmurkowa z polewą

Składniki:

CIASTO
▪ 100 ml Mleka Wiejskiego 2% z Piątnicy
▪ 5 jajek
▪ 180 g mąki tortowej
▪ 100 g mąki ziemniaczanej
▪ 130 g cukru drobnego
▪ 150 ml oleju
▪ 2 łyżki kakao
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪ ½ łyżeczki sody oczyszczonej

POLEWA
▪ 100 ml śmietanki 30% z Piątnicy
▪ 100 g czekolady białej

Przygotowanie:

Przed przystąpieniem do pieczenia pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
1. Mąki, sodę oraz proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj.
2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę tak, aby cukier się rozpuścił, a podczas ubijania powoli dodawaj olej i mleko.
3. Do masy jajecznej dodaj suche składniki (oprócz kakao) i dokładnie wymieszaj. Następnie podziel powstałą masę na pół i do jednej z połówek dodaj kakao.
4. Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem, a następnie wlewaj do niej na przemian masę białą i masę kakaową tak, aby powstał wzorek zebry.
5. Babkę piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka.
6. Gdy ciasto będzie gotowe i wystygnie, przygotuj polewę: rozpuść czekoladę w śmietance, odstaw do lekkiego wychłodzenia i udekoruj wierzch babki. Smacznego!

Jajka faszerowane pastą z łososia

Składniki (na 6 jajek)

▪ 60 g serka Twój Smak puszysty, naturalny z Piątnicy
▪ 6 ugotowanych jajek
▪ 100 g wędzonego łososia
▪ szczypiorek
▪ natka koperku
▪ sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotowanym jajkom zetnij czubek tak, aby dostać się do żółtka.
2. Wyciągnij żółtka z jajek, starając się nie uszkodzić białka. 3. Do blendera włóż żółtka, serek oraz koperek i blenduj około 30 sekund, a następnie dopraw solą i pieprzem.
4. Za pomocą szprycy faszeruj jajka powstałą masą, a ich wierzch ozdób łososiem i szczypiorkiem.

Sernik dekadencki

Wielkanocne wyspa kobiet

Składniki:

SPÓD
▪ 300 g kakaowych herbatników
▪ 100 g rozpuszczonego masła
▪ 1 łyżka masła orzechowego

MASA SEROWA
▪ 500 g twarogu sernikowego mielonego z Piątnicy
▪ 250 g mascarpone z Piątnicy
▪ 270 g serka Twój Smak aksamitny, klasyczny Piątnicy
▪ 200 ml śmietanki 30% z Piątnicy
▪ 5 jajek
▪ 1 budyń waniliowy
▪ 300 g białej czekolady
▪ 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

DODATKOWO:
▪ ulubiona polewa i dodatki

Przygotowanie:

1. Herbatniki pokrusz na pył, dodaj do nich roztopione i lekko przestudzone masło oraz masło orzechowe. Całość wymieszaj tak, by powstała jednolita masa.
2. Dno okrągłej blaszki o średnicy 26 cm wyłóż równo masą ciasteczkową i włóż do lodówki na czas robienia masy serowej.
3. Czekoladę rozpuść w śmietance i odstaw do przestudzenia.
4. Twaróg sernikowy, mascarpone i serek Twój Smak połącz ze sobą. Dodaj ekstrakt waniliowy i budyń, a następnie kolejno jajko po jajku. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
5. Na koniec dodaj do masy czekoladę ze śmietanką.
6. Masę serową przełóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, a na dole piekarnika umieść blaszkę z gorącą wodą.
7. Sernik piecz przez 15 minut, a następnie skręć do temperatury 120 stopni. Piecz przez kolejne 90 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku na 30 minut do wstępnego przestygnięcia, a następnie otwórz piekarnik.
8. Udekoruj gotowy sernik solonym karmelem i orzeszkami lub ulubioną czekoladową polewą. Smacznego!

Dodaj do wielkanocnej listy zakupów: Aby Twoje świąteczne wypieki i potrawy były wyjątkowe, wybierz najwyższej jakości produkty z Piątnicy!

Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica

Twaróg Sernikowy z Piątnicy ma odpowiednio wysoką zawartość tłuszczu, dzięki czemu do masy serowej nie trzeba już dodawać masła. Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów ani sztucznych aromatów. Jest dostępny w opakowaniu 1 kg, idealnym do przygotowania rodzinnej porcji ciasta.
Ser mascarpone z Piątnicy

Mascarpone z Piątnicy to wyjątkowy rodzaj sera o gładkiej, aksamitnej konsystencji i śmietankowym smaku. Łączy najlepsze cechy sera, masła i śmietany. Znakomicie sprawdza się w połączeniu z twarogiem, nadając sernikowi niezwykłej kremowości. Mascarpone z Piątnicy świetnie wzbogaca także smak sosów do makaronu, dań mięsnych lub warzywnych.

Śmietanka 30% OSM Piątnica

Słodka, pasteryzowana Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie się ubija, tworząc wyjątkowo puszysty krem. Produkowana jest z najwyższej jakości surowca. Ma pyszny, kremowy smak i nie warzy się pod wpływem ciepła, dlatego wspaniale pasuje zarówno do słodkich deserów czy wypieków, jak i do dań wytrawnych oraz zup.

Śmietanka 36% OSM Piątnica

Śmietanka 36% OSM Piątnica to tradycyjna słodka śmietanka o naturalnym smaku i gęstej, kremowej konsystencji. Idealnie nadaje się do dekorowania ciast oraz jako dodatek do deserów. Nie warzy się w gorących daniach, więc świetnie wzbogaci smak zupy lub sosu.

Śmietana 18% OSM Piątnica

Do wielkanocnych zup czy sosów doskonale sprawdzi się Śmietana 18% z Piątnicy. Jest to najpopularniejsza śmietana w Polsce: gęsta, kremowa oraz niezawodna – nie warzy się w gorących daniach, wspaniale podkreślając ich smak. Śmietana 18% jest znakomita także jako dodatek do sałatek lub dipów.

Twój Smak aksamitny to serki o idealnie gładkiej konsystencji, delikatnym smaku i prostym składzie opartym na najlepszych składnikach – lokalnym mleku oraz naturalnych dodatkach. Dostępne są w trzech wersjach smakowych: klasyczny, z łososiem i z ziołami. Świetnie sprawdzają się kanapkach oraz do przygotowywania past czy domowego sushi.

Twój Smak puszysty to wspaniałe serki o wyjątkowo lekkiej konsystencji. Wytwarzane są one
z najwyższej jakości lokalnego mleka i dostępne w wielu smakach: z pieprzem, ziołami, chrzanem,
z łososiem, ze szczypiorem, a także z pomidorami suszonymi na słońcu i w wersji naturalnej. Doskonale podkreślają smak świeżego pieczywa oraz świetnie sprawdzają się jako składnik lekkich, domowych past.

Poprzedni

Sisley znów stawia na denim!

Następny

Technologia, która pielęgnuje głębiej. Nowa era świadomej troski o ciało z marką SESDERMA

Zobacz również to: