Zdrowe kakao. Dlaczego warto go pić?


zdrowe kakao wyspa kobiet

Zdrowe kakao to produkt znany od ponad 300 tysięcy lat. Pijali je już Aztekowie i Majowie. Ceniono je za smak i właściwości lecznicze. Drzewo Theobroma cacao, z którego pozyskiwane jest kakao, występuje w Afryce, Ameryce Środkowej oraz Południowej.

ZDROWE KAKAO

Ziarna kakaowca zawierają wiele cennych witamin i minerałów oraz substancje aktywne podnoszące odporność organizmu i poprawiające nastrój. Najwięcej dobroczynnych dla naszego zdrowia substancji zawiera oczywiście surowe kakao, czyli wyprodukowane z nieprażonych ziaren kakaowca, ale również tego tradycyjne jest bardzo zdrowe.

Kakao spożywamy najczęściej w formie czekolady. Napój jest pijany najczęściej przez dzieci. Tymczasem również osoby dorosłe powinny jak najczęściej sięgać po zdrowe kakao, ponieważ badania naukowe dowiodły, że opóźnia ono proces starzenia i znacznie zmniejsza ryzyko chorób degeneracyjnych układu nerwowego związanych z wiekiem takich jak demencja, czy choroba Alzheimera.

Sprawdź, dlaczego warto sięgać po zdrowe kakao.

WARTOŚCI ODŻYWCZE ZAWARTE W KAKAO

Ziarna kakaowca to prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Znajdziemy w nich takie prozdrowotne składniki jak:

– żelazo,
– cynk,
– wapń,
– fosfor,
– magnez,
– potas,
– sód,
– witamina B6,
– niacyna,
– ryboflawina,
– tiamina,
– kwas foliowy,
– witamina K,
– witamina E,
– kwasy tłuszczowe z grupy Omega 6,
– polifenole,
– tryptofan,
– barwniki katechinowe jak epikatechina,
– flobaleny,
– procyjanidyny,
– teobromina,
– kofeina.

Kakao zawiera również białko oraz błonnik pokarmowy. Wszystkie te substancje mają niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm i występują w łatwo przyswajalnej formie.

zdrowe kakao wyspa kobiet

LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI KAKAO

Zdrowe kakao to napój, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne, co ma znaczenie w profilaktyce i leczeniu takich chorób jak:

  1. miażdżyca,
  2. nadciśnienie tętnicze,
  3. zawał serca,
  4. udar mózgu,
  5. anemia,
  6. skurcze mięśni,
  7. choroby autoimmunologiczne,
  8. zaburzenia odporności organizmu,
  9. nowotwory,
  10.  cukrzyca,
  11. depresja,
  12. demencja starcza,
  13. choroba Alzheimera,
  14. choroba Parkinsona.

Ponadto kakao znacznie spowalnia proces starzenia się komórek. Surowe, czyli nieprażone ziarna kakaowca zawierają wielokrotnie więcej przeciwutleniaczy niż czarne jagody, zielona herbata, czy czerwone wino.

Teobromina i kofeina zawarte w ziarnach kakaowca pobudzają też ośrodek oddechowy i działają moczopędnie.

Dowiedziono ponad wszelką wątpliwość, że substancje aktywne zawarte w nasionach kakaowca zapobiegają demencji i innym chorobom degeneracyjnym układu nerwowego.

Badania na spożywających ogromne ilości kakao osobach z Panamy przeprowadzili naukowcy z Harvard Medical School. Dowiedziono także, że regularne spożywanie kakao wydłuża życie.

Z kolei za antydepresyjne działanie kakao odpowiada tryptofan, który stymuluje wydzielanie serotoniny w organizmie, dzięki czemu jesteśmy spokojniejsi, bardziej zrelaksowani i szczęśliwsi.

Choć kakao ma liczne właściwości prozdrowotne, to jednak należy pamiętać, że jest ono silnym alergenem. Dlatego zachowajmy ostrożność, podając je małym dzieciom. Alergicy, zanim sięgną po zdrowe kakao, powinni wykonać testy sprawdzające, czy nie są na ten produkt uczuleni.

Pamiętajmy również, że teobromina zawarta w nasionach kakaowca jest silnie trująca dla zwierząt domowych. Uważajmy więc, aby nasz kot lub pies nie spożył czekolady, czy ciastek czekoladowych, ponieważ może to mu poważnie zaszkodzić.

Choć surowe kakao jest znacznie droższe niż to z prażonych ziaren, to zdecydowanie warto je kupić, ponieważ zawiera więcej cennych substancji aktywnych. Jeśli nie mamy takiej możliwości, wówczas pamiętajmy, aby chociaż wybierać kakao pochodzące z plantacji fair trade, czy też ekologicznych upraw.

Sięgając po czekoladę, wybierajmy z kolei tę gorzką, zawierającą minimum 70% kakao i najlepiej bez rafinowanego cukru.

Bibliografia:
Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, Zdzisław E. Sikorski (red.), Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-techniczne, 1996, s. 432, ISBN 83-204-2028-8.
J.G. Vaughan, C.A. Geissler, Rośliny jadalne, Warszawa: Prószyński i S-ka, 2001, s. 120, ISBN 83-7255-326-2.
Yongcheng Ren i inni, Chocolate consumption and risk of cardiovascular diseases: a meta-analysis of prospective studies, „Heart”, 2018, DOI: 10.1136/heartjnl-2018-313131
[metaslider id="18671"]
Poprzedni Intensywna pielęgnacja cery naczynkowej
Następny Ponadczasowy zegarek Casio nie tylko na komunię!