Uczucie pełności, czyli nieprzyjemne uczucie zalegania pokarmu w żołądku, jest jednym z objawów dyspepsji1. Po zjedzeniu posiłku możemy czuć się przez to ociężali, co pogarsza nasze samopoczucie i wpływa na ogólne funkcjonowanie. Jak zlikwidować uczucie pełności, stosując domowe sposoby? Czy ciągłe uczucie pełności w brzuchu wymaga konsultacji lekarskiej? Odpowiadamy!
Uczucie pełności – co oznacza?
Ucisk w nadbrzuszu i uczucie pełności to najczęstsze objawy zgłaszane przez pacjentów z dyspepsją. Termin dyspepsja dosłownie oznacza „złe trawienie”. Wyróżnia się trzy rodzaje dyspepsji2:
- niezdiagnozowaną – rozpoznawana jest u pacjentów, którzy zgłaszają się do lekarza z typowymi dolegliwościami trawiennymi, a nie byli wcześniej diagnozowani,
- organiczną – związana jest z występowaniem rozpoznanych zmian w przewodzie pokarmowym, które przyczyniają się do występowania objawów dyspepsji,
- czynnościową – w jej przypadku nie stwierdza się żadnych nieprawidłowości w zakresie przewodu pokarmowego.
Dyspepsja występuje bardzo często i może dotyczyć od 10 do nawet 30% populacji1.
Przyczyny występowania uczucia pełności
Skąd bierze się uczucie pełności w brzuchu? To zależy od tego, czy mamy do czynienia z dyspepsją organiczną czy czynnościową. W przypadku tej drugiej przyczyny nie zostały dokładnie wyjaśnione, natomiast wystąpienie pierwszej powodują zmiany organiczne w górnym odcinku przewodu pokarmowego3.
Możliwe przyczyny dyspepsji organicznej to1,3:
- choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy,
- choroba refluksowa przełyku,
- nowotwory przełyku i żołądka,
- przewlekłe zapalenie trzustki i dróg żółciowych,
- choroby trzustki,
- nowotwór, np. rak żołądka,
- przyjmowanie niektórych leków (NLPZ, przeciwreumatyczne, kortykosteroidy, bisfosfoniany, żelazo, teofilina, niektóre antybiotyki).
Znalezienie przyczyny dyspepsji i uczucia pełności zarazem najczęściej umożliwia endoskopia górnego odcinka przewodu pokarmowego (gastroskopia), która jest podstawowym badaniem diagnostycznym w przypadku tej choroby1.
Uczucie pełności i objawy towarzyszące
Jak już wiadomo, ucisk i uczucie pełności w żołądku po posiłku to objawy dyspepsji. Oprócz nich może występować jeszcze wiele innych objawów ze strony układu pokarmowego. Do najczęstszych należą1:
- wczesne uczucie sytości – pojawia się niedługo po rozpoczęciu posiłku, jest nieadekwatne do ilości pochłoniętego jedzenia i uniemożliwia dalszą konsumpcję,
- ból lub pieczenie w górnej partii brzucha (nad pępkiem) odczuwane jako uczucie gorąca,
- uciążliwe, nawracające odbijania,
- nudności i wymioty bez wykrywalnej przyczyny,
- odbijanie się treścią pokarmową (regurgitacja),
- ponowne przeżuwanie cofniętego podczas regurgitacji pokarmu (ruminacja).
Trzeba jednak wyraźnie podkreślić, że nie ma jednego objawu, który byłby charakterystyczny dla dyspepsji i występowałby u wszystkich chorych. U każdego dyspepsja może mieć zupełnie inny przebieg1.
Uczucie pełności – jak sobie z nim radzić?
Jeśli to możliwe, uczucie pełności w górnej części brzucha będące objawem dyspepsji leczy się przyczynowo, czyli skupiając się na wyeliminowaniu źródła dolegliwości. W przeciwnym razie stosuje się leczenie objawowe, którego skuteczność bywa różna2.
Najważniejsze zalecenia dla osób odczuwających wczesne uczucie pełności po posiłku to1:
- modyfikacja stylu życia i sposobu odżywiania,
- unikanie pokarmów i napojów nasilających przykre objawy,
- jedzenie często, ale w niewielkich ilościach,
- zaprzestanie palenia tytoniu,
- stosowanie ziół (np. mięty, dziurawca, siemienia lnianego),
- psychoterapia (jeśli dyspepsja występuje na tle nerwowym).
Gdy mamy do czynienia z poposiłkową postacią dyspepsji czynnościowej przebiegającą z zaburzeniami czynności motorycznej żołądka i dwunastnicy, lekarz może przepisać lek na uczucie pełności w żołądku (np. z grupy leków prokinetycznych)3.
Bibliografia:
- Marlicz K., Fyderek K., Dyspepsja (niestrawność) – objawy, leki i dieta, Medycyna praktyczna dla pacjentów, 2021.
- Waśko-Czopnik D., Dyspepsja czynnościowa, Medycyna po Dyplomie 2011(20); 4(181): 83-87.
- Bartnik W., Dyspepsja — co nowego na Kongresie Digestive Disease Week w Chicago w 2011 roku?, Gastroenterologia Kliniczna, 2011, tom 3, nr 3, 99–105.