Jak wspierać mikroflorę jelitową?


jak wspierać mikroflorę jelitową wyspa kobiet

Mikroflora jelitowa to jeden z głównych czynników wpierających naturalną odporność organizmu. Wspomaga pracę jelit, przyspiesza przemianę materii. Jak zadbać o mikroflorę bakteryjną?

Mikroflora jelitowa to jeden z najbardziej skomplikowanych ekosystemów na świecie, który pełni wiele ważnych funkcji. Od tego, czy panuje w niej harmonia i równowaga, zależą procesy zachodzące nie tylko w jelitach, ale też w innych miejscach w organizmie.

Rola mikroflory jelitowej

Jelita to ważny element organizmu. Układ trawienny połączony jest z układem nerwowym osią mózgowo-jelitową, która przesyła miliony informacji w dwóch kierunkach. W większości odbywają się one jednak w stronę jelita-mózg, wywołując odpowiednie reakcje ze strony układu nerwowego.

Oprócz tego mikroflora jelitowa wspiera procesy odpornościowe, może też wpływać na odporność zarówno swoistą, jak i nabytą.

Wpływ diety na mikroflorę jelitową

Mikroflora jelitowa zależy od wielu czynników. Należą do nich sposób odżywiania, tryb życia, środowisko, w jakim żyjemy, a także aktywność fizyczna, przyjmowane leki, antybiotykoterapia oraz obciążenia genetyczne.

Jednym z głównych czynników wpływających na stan mikroflory jelitowej jest dieta. Sposób odżywiania wywiera ogromny wpływ na stan równowagi w jelitach. Jeśli w codziennym jadłospisie dominują zdrowe produkty, warzywa, owoce, nienasycone kwasy tłuszczowe, zboża, organizm silniej chroni się przed drobnoustrojami, które mogą wywołać infekcje.

Dieta uboga w błonnik, kwasy tłuszczowe, bakterie probiotyczne – za to bogata w cukry proste, produkty przetworzone i wysoko konserwowane może doprowadzić do szybszego namnażania złych bakterii. Z tego względu warto przyjrzeć się swojemu jadłospisowi i przeorganizować go tak, by znalazło się w nim miejsce na zdrowe i zbilansowane produkty.

Jak zadbać o mikroflorę jelitową?

Dbanie o mikroflorę jelitową nie jest trudne. Warto włączyć do jadłospisu produkty, które są naturalnymi wspomagaczami odporności. Ma to dwojakie znaczenie – po pierwsze może przyczynić się do ochrony organizmu przed infekcjami w sezonie jesienno-zimowym

Do produktów wspierających naturalną odporność należą: czosnek, cebula, cytryna, pigwa, aronia, czarny bez, maliny, miód, goździki, imbir. Warto regularnie po nie sięgać, by wzmacniać organizm w chłodne dni.

Oprócz tego ogromne znaczenie ma dieta. Najważniejszą rolę odgrywają tutaj błonnik oraz bakterie probiotyczne, które wspierają jelita. Warzywa, owoce, produkty zbożowe bogate w błonnik usprawniają perystaltykę jelit, przyspieszając usuwanie z nich złogów. Wpływają także na prawidłowy metabolizm, produkcję soków żołądkowych oraz wchłanianie witamin i substancji odżywczych. W diecie powinny znaleźć się zatem rośliny strączkowe, owoce (np. banany, gruszki, jabłka), ale też morele, zboża, rodzynki.

Dobre bakterie probiotyczne z kolei znajdziemy w kiszonych warzywach i owocach, produktach mlecznych, poddanych procesom fermentacji produktach roślinnych. Zawierają one bakterie kwasu mlekowego, które mają udowodnione prozdrowotne działanie. Wspierają równowagę w mikroflorze jelitowej, korzystnie oddziałując na procesy zachodzące w jelitach i wspomagając ich pracę.

Włączenie ich do diety nie tylko pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia dysbiozy jelit, ale też wspomaga naturalne procesy odpornościowe. To pomaga poprawić funkcjonowanie organizmu w sezonie jesienno-zimowym, gdy warunki na zewnątrz nie są sprzyjające, a organizm szybko się wyziębia. Silniejsze jelita mogą przyczynić się do lepszej odporności.

 

Poprzedni Naturalnie bez kontrowersji Nowy antyperspirant Werbena od Cherry Soap
Następny Polskie słodycze na polskie święta