fbpx
sobota, 25 maja 2024

Słysząc słowa „owocowy mus”, wiele osób instynktownie myśli o deserach. Nic w tym dziwnego, bo jako składnik dań serwowanych na słodko sprawdza się on idealnie. Ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że świetnie wypada także w roli dodatku do potraw wytrawnych. Musy owocowe Herbapol doskonale pasują do sałatek, grzanek czy serowej tarty. A do tego są niezwykle proste w zastosowaniu – wystarczy odkręcić opakowanie, polać danie i … zajadać!

Naturalna słodycz owoców sprawia, że najczęściej, w różnej formie, dodajemy je do ciast, lodów czy smoothie. Jednak doskonałym pomysłem jest także wykorzystanie ich jako składników dań wytrawnych. Kaczka z jabłkami czy góralski ser z żurawiną to klasyczne przykłady, które zapewne większości są znane, ale to tylko niewielki ułamek kulinarnych możliwości. W kuchni warto eksperymentować – to świetna zabawa, a jej efekty mogą nas bardzo miło zaskoczyć! Chęć odkrywania nowych smaków i poszerzanie kulinarnych horyzontów sprawiają, że przygotowywanie domowych posiłków przestaje być nielubianym obowiązkiem, a staje się przyjemnością i formą hobby. A przecież o to chodzi!

Taki dodatek, to MUS!

Aby smakiem i aromatem pysznych owoców móc cieszyć się przez cały rok, warto mieć pod ręką musy Herbapol. Co je wyróżnia? Innowacyjna forma i opakowanie, doskonały smak, a przede wszystkim – łatwość użycia i mnogość zastosowań. Musy powstają z minimum 300 g owoców na 300 g produktu, mają gęstą, półpłynną, aksamitną konsystencję i są dostępne w trzech wariantach: Truskawki, Wiśnie oraz Mango & Brzoskwinie. Musy Herbapol są idealnym dodatkiem nie tylko do naleśników, placuszków, owsianki czy deserów, ale także do dań obiadowych oraz szybkich przekąsek o wytrawnym charakterze. Dowód? Trzy poniższe przepisy, których autorką jest znana ekspertka kulinarna Daria Ładocha. Smacznego!

Sałatka z grillowanym kurczakiem z sosem na bazie musu Herbapol Mango & brzoskwinie

Składniki na 4 porcje:
1 pierś z kurczaka, pokrojona na plasterki
oliwa do smażenia
1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz
2 małe sałaty rzymskie
1 mała sałata lodowa
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
1 zielony ogórek, pokrojony w plastry ze skórą
1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
1 marchewka, pokrojona w słupki
4 łyżki prażonych orzechów ziemnych
½ pęczka mięty
¼ pęczka koperku

Sos:
1 opakowanie musu Herbapol Mango & Brzoskwinie
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki prażonego sezamu
6 łyżek sosu sojowego
1 papryczka chili (opcjonalnie)
sok z limonki
kolendra świeża

Sposób przygotowania:
Kurczaka natrzyj, solą, pieprzem i papryką. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, podsmaż kurczaka na złoty kolor. Na półmiskach ułóż liście sałaty rzymskiej i porwanej sałaty lodowej. Na wierzchu ułóż ogórka, paprykę, marchewkę i cebulę. W oddzielnej misce wymieszaj mus Herbapol Mango & Brzoskwinie z czosnkiem, sosem sojowym, posiekaną kolendrą, sezamem i chili. Na sałacie ułóż kurczaka, polej dużą porcją powstałego dressingu, udekoruj musem Herbapol Mango & Brzoskwinie, orzechami, miętą i koperkiem.

Grzanki z kozim serem i musem Herbapol Truskawki

Składniki do przygotowania 4 porcji:
1 duża bagietka
2 łyżki czerwonego pesto
1 roladka dojrzewająca koziego sera w roladzie
2 szalotki pokrojone w piórka
oliwa z oliwek
100 g czarnych oliwek, pokrojonych w plastry
1 opakowanie musu Herbapol Truskawki
rukola
kilka liści mięty
prażone pestki dyni
1 łyżeczka masła klarowanego

Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C w trybie grill. Bagietkę pokrój na grubsze kromki i posmaruj oliwą. Umieść kanapeczki na ruszcie i piecz w piekarniku do zarumienienia. Nie zapomnij obrócić grzanki aby opiec dwie strony. Szalotkę posiekaj i podsmaż na łyżce masła klarowanego. Posmaruj bagietkę czerwonym pesto oraz ułóż na niej pokrojony ser, oliwki i przygotowaną wcześniej szalotkę. Na wierzchu dodaj mus Herbapol Truskawki. Udekoruj rukolą, pestkami dyni oraz miętą.

Wytrawna tarta serowa z musem Herbapol Wiśnie

Składniki do przygotowania 4 porcji
Ciasto:
300 g mąki
200 g masła
2 żółtka
½ łyżeczki soli
4 łyżki pestek słonecznika

Nadzienie:
500 ml śmietanki 36%
5 jajek
200 g tartego sera grana padano
125 g sera brie, pokrojonego w plastry
100 g gorgonzoli pokrojonej w kostkę
100 g orzechów włoskich, pokrojonych
1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego
1 por (biała część) pokrojony w plasterki
1 łyżka masła klarowanego
pieprz do smaku

1 mus Herbapol Wiśnie

Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni w trybie włączonych grzałek góra-dół. Składniki na ciasto umieść w dużej misce i zagnieć na jednolitą masę. Zwróć uwagę, aby czas zagniatania ciasta nie był krótszy niż około 10 minut. Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy 25 cm. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij ciasto i poczekaj aż całkowicie wystygnie. Nie wyłączaj piekarnika.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pora aż nabierze słodyczy i złotego koloru. W osobnym naczyniu połącz mikserem śmietanę, ser grana padano, jajka, pieprz i tymianek. Do wystygniętego ciasta przełóż najpierw powstałą masę śmietanową, a następnie odsączonego pora, ser brie i gorgonzolę. Całość posyp orzechami i wstaw do pieca na 30 minut. Przed podaniem udekoruj tartę musem Herbapol Wiśnie.

Cena:
Mus owocowy Herbapol (różne rodzaje) – 5,99 zł/op.

„Herbapol-Lublin” S.A. to lider polskiego rynku spożywczego z historią sięgającą 1949 roku. Od samego początku inspiruje się naturą i czerpie z jej bogactwa, oferując konsumentom produkty wysokiej jakości.  Portfolio produktowe firmy obejmuje kategorie syropów owocowych, herbatek owocowych, ziołowych, funkcjonalnych, herbat białych, zielonych, czerwonych i czarnych, produktów dżemowych, gotowych do picia napojów herbacianych oraz cukierków odświeżających. W portfolio produktowym marki znajdziemy m.in. Herbapol, Big-Active, Zioła Mnicha, Polana. Herbapol-Lublin to świetny przykład połączenia tradycji z nowoczesnością. Marka niezmiennie cieszy się zaufaniem czterech pokoleń konsumentów.

Poprzedni

Jesienna pielęgnacja ze Stapiz

Następny

Elryk z Melniboné

Zobacz również to: