
Czerwiec to czas, kiedy oceny w szkole są już wystawione, a dzieci mają coraz więcej wolnego. To doskonała okazja na spędzanie większej ilości czasu z dzieckiem, które przecież uwielbia pomagać w kuchni i być razem z najbliższymi. Dlatego warto zaplanować wspólną kulinarną przygodę w jeden z wolniejszych dni i połączyć przyjemne z pożytecznym. Jak to zrobić? Podpowiadamy.
Z dzieckiem w kuchni
Miłym początkiem dnia wolnego na pewno będzie wspólne przygotowanie posiłku – to świetna okazja do tego, by rozwijać kreatywność i kulinarną pasję małych kucharzy. Koniecznie przygotujcie wspólnie coś co Twój smyk uwielbia. Niech efektem Waszych zmagań będą np. fantazyjne kanapki z bajkowym motywem lub kolorowa pizzerinka z duszkami.
Przedstawiamy kilka propozycji na kolorowe menu, które z pewnością przypadną do gustu małym smykom. Wypróbujecie?
Kanapkowy Pan Kleks
Składniki:
- 1 plasterek polędwicy ŻARŁAKI firmy Konspol
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- 2 czarne oliwki
- 1 surowa marchewka
- 1 świeży ogórek
- 1 pomidorek koktajlowy
- 1 czerwona papryka
- masło
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Z chleba wycinamy kształt koła, który później smarujemy masłem i układamy na talerzu. Na tak przygotowaną kromkę układamy plasterek polędwicy ŻARŁAKI firmy Konspol, który wcześniej wykrawamy w kształt koła. Część ogórka kroimy na plasterki, po czym układamy na kanapce robiąc oczy Pana Kleksa. Z oliwek robimy źrenice, z podłużnego paseczka papryki usta, a z pomidorka koktajlowego nos. Marchewkę obieramy i kroimy w bardzo cieniutkie paseczki. Tak przygotowaną układamy na górze kanapki tworząc włosy naszej postaci. Z pozostałej części ogórka wycinamy kokardę i układamy pod brodą naszej kanapki.
Duszkowa pizzerinka
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka oleju,
- 60 ml mleka,
- 60 ml wody,
- dwie szczypty cukru,
- szczypta soli
Dodatki:
- 1/2 puszki pomidorów,
- kilka plasterków szynki z indyka firmy Konspol
- kilka plasterków żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- kilka plasterków
- garść kukurydzy
- kilka czarnych oliwek
- świeża pietruszka
Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy mleko, a następnie dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do momentu, kiedy się rozpuszczą. Do wysokiego naczynia wsypujemy 2 szklanki mąki, dolewamy przygotowane wcześniej mleko, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Wyrobione, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do momentu aż wyrośnie. Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkowujemy je na placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory blendujemy, doprawiamy pieprzem solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem smarujemy ciasto. Plasterki szynki z indyka firmy Konspol kroimy w kostkę i układamy na pizzy. Z żółtego sera wycinamy duszki, a z czarnych oliwek małe ośmiorniczki. Tak przygotowane stworki kładziemy na cieście. Pizzę posypujemy kukurydzą oraz posiekaną pietruszką. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 20 minut.
Smacznego!