fbpx
czwartek, 24 kwietnia 2025

Producent bakalii HELIO poleca szybki, łatwy i prosty przepis na tradycyjny, świąteczny przysmak.

Bazą do przygotowania Babki Wielkanocnej jest masa krówkowa HELIO, która nie zawiera konserwantów, glutenu i oleju palmowego.

Składniki:

  • Masa krówkowa HELIO w ulubionym smaku: orzechowa, czekoladowa, kajmak, kukułka lub advocat
  • 100 g masła
  • 5 białek
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • Mieszanka keksowa HELIO
  • Polewa i dekoracja biała HELIO

Przygotowanie:

Masło roztopić w rondelku razem z wybraną masą krówkową HELIO. W misce ubić pianę z białek, dodać cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, następnie żółtka oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. W kolejnym kroku należy dodać roztopione wcześniej masło z masą krówkową i wymieszać z mąką, skrobią oraz mieszanką keksową HELIO. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wysmarowaną bułką tartą formę z kominkiem i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 45- 50 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować Polewą i dekoracją białą HELIO.

Polecamy też przepis na Babkę Wielkanocną z polewą kajmakową dostępny w formie wideo na kanale HELIO – Bakaliowe Klimaty na Youtube.com

 

Poprzedni

3 sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek 

Następny

ATMOSFERA BOHO W NOWEJ KOLEKCJI BY INSOMNIA WIOSNA-LATO 2019

Zobacz również to: