
Producent bakalii HELIO poleca szybki, łatwy i prosty przepis na tradycyjny, świąteczny przysmak.
Bazą do przygotowania Babki Wielkanocnej jest masa krówkowa HELIO, która nie zawiera konserwantów, glutenu i oleju palmowego.
Składniki:
- Masa krówkowa HELIO w ulubionym smaku: orzechowa, czekoladowa, kajmak, kukułka lub advocat
- 100 g masła
- 5 białek
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 180 g mąki pszennej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- Mieszanka keksowa HELIO
- Polewa i dekoracja biała HELIO
Przygotowanie:
Masło roztopić w rondelku razem z wybraną masą krówkową HELIO. W misce ubić pianę z białek, dodać cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, następnie żółtka oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. W kolejnym kroku należy dodać roztopione wcześniej masło z masą krówkową i wymieszać z mąką, skrobią oraz mieszanką keksową HELIO. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wysmarowaną bułką tartą formę z kominkiem i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 45- 50 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować Polewą i dekoracją białą HELIO.
Polecamy też przepis na Babkę Wielkanocną z polewą kajmakową dostępny w formie wideo na kanale HELIO – Bakaliowe Klimaty na Youtube.com