Dla wszystkich, którzy szukają upominków na ostatnią chwilę, marka Lush przychodzi z pomocą. W wielkanocnej kolekcji znajdziemy pachnące, kolorowe symbole...
Zgłębiaj tajemnice drzew, odkrywaj ich lecznicze właściwości i wpływ na zdrowie oraz samopoczucie. Poznaj opowieści o drzewach, które przygotowała Agnieszka...
Umieranie to żadna frajda... ale pozwala zarobić na życie. Mickey7 jest wymienialnym: narażonym na wielokrotną śmierć pracownikiem ekspedycji mającej na...
Obyczajowy debiut Olgi Rudnickiej. Czterysta stron śmiechu bez krztyny zbrodni, choć niejednokrotnie z jej zamiarem! Wicherkowie to ludzie z tradycjami,...
Fascynująca podróż w prehistoryczny świat! Książka „Dinozaury. Niezbędnik młodego paleontologa” to wyjątkowa pozycja, która zabierze młodych czytelników w podróż do...
Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek.
Smak tradycji
Znany od pokoleń żurek swój charakterystyczny smak zawdzięcza temu, że jest robiony na zakwasie z razowej mąki żytniej. W zależności od regionu, istnieją różne receptury na jego przyrządzenie. Różnica tkwi w doborze mięsa, na którym gotuje się wywar na zupę. Często zabielany jest mlekiem i podawany w chlebie z ugotowanymi na twardo jajkami. Dodatkiem mogą być suszone grzyby i ziemniaki. Jego smak wzbogaci dodanie wędzonki – może to być boczek, żeberka, jak i szynka. Jeśli lubimy wyraziste smaki, powinniśmy dodać do niego chrzan i odrobinę kwaśnej śmietany. Najlepiej przygotować go kilka dni wcześniej przed planowanym podaniem, ponieważ zupa zyska pełny smak i aromat.
Żurek w chlebku
Składniki:
200 g kiełbasy śląskiej z kurczaka firmy Konspol
300 g wędzonego boczku
0,5 litra gotowego zakwasu na żur
1 litr zimnej wody
4 ziemniaki
½ łyżki pieprzu
4 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
½ łyżka majeranku
100 ml śmietany 12%
4 ugotowane na twardo jajka
5 bochenków małego chleba
gotowy zakwas
sól i pieprz do smaku
3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy pokrojony boczek, kiełbaskę śląską z kurczaka firmy Konspol i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz czosnek. Wywar gotujemy przez około 30 minut. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 20 minut i dolewamy gotowy zakwas. Następnie dodajemy majeranek i zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku. Z okrągłych chlebków odcinamy czubki, wydrążamy środek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka i podajemy z kawałkami ugotowanego jaja. Zupę posypujemy świeżym majerankiem.
Żurek na szynce
Składniki:
0,5 litra gotowego zakwasu na żur
200 ml śmietany 12%
500 g szynki z wędzarni firmy Konspol
½ łyżki majeranku
sól, pieprz
1 litr bulionu warzywnego
0,5 kg żeberek
pietruszka
2 jajka na twardo
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności gotujemy żeberka przez około 15 minut. Szynkę i kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanej patelni do zarumienia i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Wywar zalewamy zakwasem, dodajemy pietruszkę, czosnek i gotujemy przez około godzinę. Na koniec zabielamy kwaśną śmietaną. Zostawiamy na jeden dzień w lodówce do przegryzienia się smaków. Przy serwowaniu żurku dodajemy do niego przekrojone na pól jajka na twardo oraz chrzan wedle uznania.
Staropolski żurek z grzybami
Składniki:
600 g szynki z liściem laurowym firmy Konspol
50 g suszonych grzybów
4 liście laurowe
3 ząbki czosnku
1 łyżka pieprzu
1 łyżka soli
1 łyżka majeranku
1 szklanka śmietanki 12 %
500 ml zakwasu na żur
2 litry zimnej wody
2 jajka na twardo
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy grzyby oraz pokrojoną w kostkę szynkę i zalewamy zimną wodą. Gotujemy wywar przez 30 minut. Dodajemy sól, pieprz, rozgnieciony czosnek i zakwas. Gotujemy przez 15 minut, na koniec zabielamy zupę śmietanką. Dodajemy majeranek, liść laurowy i gotujemy przez 20 minut. Podajemy z jajkiem lub chrzanem wedle uznania.
Strona korzysta z plików cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies. AkceptujęNie akceptuję Więcej o ciasteczkach dowiesz się TUTAJ
Polityka prywatności
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.