Przez żołądek do serca. Najlepsze kulinarne afrodyzjaki


Afrodyzjaki to substancje, które mają zwiększać libido i podkręcać sprawność seksualną. Ich zadaniem jest spotęgowanie ochoty na igraszki i zwiększenie przyjemności w trakcie zbliżenia. Mnóstwo afrodyzjaków tkwi w naturze – są składnikami wielu potraw i trunków.

Afrodyzjaki w kuchni

Czekolada – badania dowodzą, że w chwili spożywania czekolady nasz mózg pracuje w taki sam sposób, gdy odczuwamy pożądanie. Czekolada zawiera fenyloetylaminę, która powoduje wzrost hormonu szczęścia. Dzięki temu poprawia nam nastrój, sprzyja wytworzeniu miłej atmosfery oraz romantycznego nastroju.

Truskawki – uważane są za symbol miłości nie tylko ze względu na swój kolor.  Zawarte w truskawkach witaminy z grupy B doskonale poprawiają nastrój. Zawartość cynku wpływa na wzrost libido.

Krewetki i owoce morza – słynne afrodyzjaki, a wszystko to za sprawą cynku, selenu i witaminy E. Te składniki odżywcze wspomagają pracę przysadki mózgowej, która odpowiedzialna jest za sterowanie pracą gruczołów wydzielających hormony płciowe.

Wino – lampka wina wzmaga pożądanie. Trzeba jednak pamiętać, że więcej niż dwa kieliszki mają odwrotny efekt. Najlepszy afrodyzjak to wino półwytrawne, czerwone lub różowe. Ten rodzaj wina poprawia krążenie krwi oraz stymuluje produkcję endorfin.

Bakłażan – inaczej nazywany „gruszką miłości”. Jego składniki odżywcze obniżają poziom cholesterolu we krwi i polepsza krążenie krwi. U mężczyzn korzystnie wpływa to na osiągnięcie i utrzymanie wzwodu.

Befsztyk – ten przygotowany np. z polędwicy wołowej jest znakomitym źródłem białka, które pobudza wytwarzanie testosteronu u mężczyzn. Sprzyja to zachowaniu sprawności seksualnej u mężczyzn.

 

 

 

Poprzedni Najlepsze pomysły na walentynki
Następny Żeglarze nocy