IWOSTIN LIPIDIA zimowa pielęgnacja

20-11-2009
Dermokosmetyki Iwostin Lipidia są przeznaczone do codziennej pielęgnacji skóry suchej, pozbawionej naturalnej elastyczności. Starannie opracowane receptury, bogate w lipidy identyczne z naturalnie obecnymi w skórze, zapewniają doskonałe odżywianie skóry, przywracają jej jędrność i elastyczność. Preparaty Iwostin Lipidia są szczególnie polecane do stosowania zimą. Hypoalergiczna formuła preparatów powstała we współpracy z dermatologami.

Zimą nasza skóra jest narażona na działanie wielu niekorzystnych czynników zewnętrznych. Mróz, wiatr oraz suche powietrze w ogrzewanych pomieszczeniach nasilają utratę wody z naskórka i powodują uszkodzenie płaszcza lipidowego.
W konsekwencji skóra staje się szorstka, mało elastyczna i łatwo ulega podrażnieniom. Aby temu zapobiec, należy zapewnić jej odpowiednią pielęgnację, uzupełniającą niedobory lipidów w skórze.

Iwostin Lipidia to linia zapewniająca kompleksową pielęgnację i regeneracje skóry suchej, pozbawionej naturalnej elastyczności i gęstości. Dzięki starannie dobranej formule, bogatej w lipidy identyczne z naturalnie obecnymi w skórze, preparaty Iwostin Lipidia długotrwale odbudowują i wzmacniają naturalną strukturę lipidową skóry oraz przywracają jej jędrność i elastyczność.

W skład linii wchodzą:


Krem lipidowy Iwostin Lipidia


40% fizjologicznych lipidów

Dzięki zawartości 40% lipidów skóry Krem lipidowy Iwostin Lipidia odbudowuje i długotrwale wzmacnia naturalną strukturę warstwy rogowej naskórka. Uzupełnia braki naturalnie obecnych w skórze lipidów, dostarczając: nienasycone kwasy tłuszczowe (15%), w tym NNKT, nasycone kwasy tłuszczowe (2%), ceramidy (1%), cholesterol (1%), trójglicerydy (17%), woski (3,5%), skwalan (0,5%). Dzięki delikatnej konsystencji preparat szybko się wchłania i wnika w głąb skóry, nie pozostawiając tłustej warstwy.
Cena: 42 zł (75 ml)



Emulsja lipidowa Iwostin Lipidia


30% fizjologicznych lipidów

Dzięki zawartości 30% lipidów skóry Emulsja lipidowa Iwostin Lipidia odbudowuje i długotrwale wzmacnia naturalną strukturę warstwy rogowej naskórka. Uzupełnia braki naturalnie obecnych w skórze lipidów, dostarczając: nienasycone kwasy tłuszczowe (11%), w tym NNKT, nasycone kwasy tłuszczowe (1%), ceramidy (0,5%), cholesterol (1%), trójglicerydy (13%), woski (3%), skwalan (0,5%). Dzięki delikatnej konsystencji preparat szybko się wchłania i wnika w głąb skóry, nie pozostawiając tłustej warstwy.
Cena: 41 zł (200 ml)



Kremowy żel lipidowy do mycia Iwostin Lipidia


20% fizjologicznych lipidów


Dzięki zawartości 20% lipidów skóry Kremowy żel lipidowy do mycia Iwostin Lipidia myje, nie naruszając bariery lipidowej naskórka. Odbudowuje i długotrwale wzmacnia strukturę cementu międzykomórkowego warstwy rogowej naskórka. Uzupełnia braki naturalnie obecnych w skórze lipidów, dostarczając: nienasycone kwasy tłuszczowe (8%), w tym NNKT, nasycone kwasy tłuszczowe (1%), ceramidy (0,1%), cholesterol (0,5%), trójglicerydy (10%), skwalan (0,5%). Cena: 30 zł (200 ml)

Dermokosmetyki Iwostin są dostępne wyłącznie w aptekach.




Substancje aktywne w linii Iwostin Lipidia


Ceramidy - Lipidy obecne w warstwie rogowej naskórka wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi i cholesterolem tworzą tzw. cement międzykomórkowy. Ich główny składnik to NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. W warstwie rogowej naskórka ściśle do siebie przylegają, tworząc nieprzepuszczalną dla wody powłokę. Decydują także o elastyczności skóry. Odpowiadają za ograniczanie TEWL (przeznaskórkowej utraty wody).

Skwalan - Fitoskwalan z oliwy z oliwek. Wzmacnia bariery lipidowe w głębi warstwy rogowej naskórka, ułatwia przenikanie przez skórę innych składników aktywnych, zmiękcza i uelastycznia naskórek, działa bakteriobójczo. Ogranicza przeznaskórkową utratę wody (TEWL).

Cholesterol
- Ważny składnik błon komórkowych. W kosmetykach używany jako emolient - środek natłuszczający, nawilżający i zmiękczający skórę. W połączeniu z tłuszczami działa na nie stabilizująco oraz wiąże wodę. Dobrze przenika przez warstwę rogową naskórka i zwiększa wchłanienie innych składników. Przywraca ciągłość barierze skórnej, uzupełniając braki w cemencie międzykomórkowym. W ten sposób ogranicza utratę wody z naskórka.

Phytowax® olive - Nawilża, zmiękcza i wygładza naskórek. Dzięki podobieństwu do lipidów występujących w skórze, odbudowujei chroni barierę lipidową naskórka.

Olej macadamia - Olej roiślinny, otrzymywany z orzechów Macadamia ternifolia pochodzących z Australii, aktualnie uprawianych w rejonie Pacyfiku i Ameryki Południowej. Doskonale natłuszcza, zmiękcza i uelastycznia skórę. Łagodzi podrażnienia i wygładza szorstką, nadmiernie wysuszoną skórę. Dostarcza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) i fosfolipidy. Procentowy skład kwasów tłuszczowych w oleju macadamia:
  • kwas palmitynowy 8,5 – 9,0%
  • kwas oleinopalmitynowy 14,0 – 20,0%
  • kwas stearynowy 3,0 – 3,5%
  • kwas oleinowy 57 – 61%
Ponadto jest bogaty w fitosterole i lecytynę. Odporny na autooksydację (samoutlenianie). Dobrze natłuszcza, zmiękcza i nawilża. Łagodzi podrażnienia i wygładza szorstką, nadmiernie wysuszoną skórę.

Olej avocado
- Olej uzyskiwany z tłoczenia na zimno dojrzałych owoców Avocado - drzewa pochodzącego z Ameryki Południowej. Jest bogaty w lipidy, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, z przewagą kwasu oleinowego. Zawiera kompleks witamin A, D i E. Intensywnie nawilża i odżywia skórę. Zabezpiecza przed wysuszeniem i złuszczaniem się oraz zapewnia skórze gładkość i miękkość. Wspomaga procesy naturalnej regeneracji naskórka.

Olej jojoba - Płynny wosk roślinny otrzymywany z nasion krzewu Simmondsia californica i S. chinensis. Całkowicie wchłania się w skórę, nie pozostawiając tłustej warstwy. Nadaje jej gładkość i miękkość. Ma właściwości natłuszczające i odżywcze. Działa nie tylko na powierzchni skóry, ale także przenika do jej głębszych warstw. Nawilża i zmiękcza skórę poprzez tworzenie warstwy lipidowej, która znacznie zmniejsza utratę wody przez naskórek oraz poprzez dyfuzję w przestrzenie międzykomórkowe zrogowaciałej warstwy. Olej jojoba jest idealny do pielęgnacji wysuszonej, łuszczącej się skóry.

Trójglicerydy kwasu kaprylowego i kaprynowego
- Wzmacniają bariery lipidowe w głębi warstwy rogowej naskórka. Skutecznie zmiękczają, natłuszczają i uelastyczniają skórę.

Pantenol (prowitamina B5) - Naturalny prekursor witaminy B5 (kwasu pantotenowego), obecnej w każdej żywej tkance. Sama witamina B5 nie przenika przez warstwę rogową naskórka i dlatego w preparatach zewnętrznych jest stosowana w postaci prowitaminy D-pantenolu*. Pantenol doskonale przenika przez naskórek i dociera do głębokich warstw skóry właściwej. Prowitamina B5 działa jako czynnik nawilżający i zatrzymujący ucieczkę wilgoci. Dodatkowo pełni funkcje strukturalne. Jest silnie działającym stymulatorem wzrostu i odnowy komórek, zarówno naskórka jak i skóry właściwej. Pantenol stosowany na skórę przyśpiesza syntezę lipidów i białek. Łagodzi podrażnienia i nieprzyjemne objawy wywołane substancjami podrażniającymi. Stymuluje podziały komórek naskórka, przyspieszając procesy gojenia mikro- i makrouszkodzeń naskórka, wywołanych przez czynniki mechaniczne, jak również oparzenia słoneczne i choroby skóry.

Gliceryna - Jeden z najstarszych surowców wykorzystywanych do nawilżania skóry. Jej działanie nawilżające jest związane z bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia. Wygładza, poprawia elastyczność, reguluje procesy prawidłowej odnowy naskórka oraz wzmacnia i chroni płytkę paznokciową. Gliceryna penetruje do głębszych partii warstwy rogowej naskórka i pozostaje tam, "trzymając" wodę przez około 24h.

Woda termalna z Iwonicza-Zdroju
- Koi i łagodzi podrażnienia.

* Literka "D" oznacza odmianę izomeryczną. Pantenol występuje w postaci dwóch odmian izomerycznych D- i L- ale tylko D- jest aktywna biologicznie.

Newsletter

Jeśli chcesz być powiadamiana o nowosciach zapisz się do naszego biuletynu