Wielkanocne pieczenie łączy pokolenia

13-04-2017
Zdaniem niemal wszystkich Polaków (88%) pieczenie łączy pokolenia*. Szczególnie widoczne i doświadczalne jest to w okresie Wielkanocy. Wnuki dekorują babki i mazurki pod czujnym okiem babci, a dzieci ot tak… prosto z serca pomagają mamom w odmierzaniu składników i wygniataniu ciasta.Tym samym kuchnia staje się miejscem łączenia tradycyjnych receptur z nowoczesnością wprowadzaną przez najmłodszych.

Klasycznymi wielkanocnymi wypiekami są mazurki i baby. Kruche ciasto z kajmakiem i bakaliami czy niezwykle aromatyczne babki z dodatkiem szafranu z pewnością goszczą na każdym stole. Przygotowując je wspólnie, można mieć pewność, że będą pod każdym względem wyjątkowe.

 

Mazurek z kajmakiem kawowym na kruchym cieście  

Składniki:

Ciasto:

· 1 opakowanie Ciasta kruchego Delecta

· 1 jajo

· 100 g ziemnej margaryny lub masła

Nadzienie:

· 1 puszka masy kajmakowej Bakalland

· 1 garść suszonych moreli Bakalland

· 2 łyżki orzechów laskowych Bakalland

· 2 łyżki blanszowanych migdałów Bakalland

· 1 opakowanie suszonych fig Bakalland

· kilka dużych kawałków orzechów włoskich Bakalland

· 2 żółtka

· 50 ml ajerkoniaku

· 50 ml espresso

Sposób przygotowania:

1. Małą, prostokątną lub kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 200°C bez termoobiegu. Do wysokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jaja oraz margarynę i miksuj całość na wysokich obrotach przez 3 minuty. Odkrój ¼ ciasta, a resztą wyklej dno foremki. Z pozostałej ilości ciasta w dłoniach uformuj wałeczki, przyklej je wokół ciasta w foremce i lekko naciśnij widelcem. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut (do zarumienienia).

2. Suszone owoce pokrój w plastry, a orzechy podpraż na suchej patelni przez 10 minut ciągle mieszając. Owoce i orzechy wymieszaj z ajerkoniakiem.

3. Zaparz espresso,połącz je z kajmakiem, a następnie dodaj żółtka. Całość wylej na podpieczone ciasto
i piecz kolejne 15 minut.

4. Na upieczone ciasto wyłóż bakalie i owoce. Podawaj, gdy ostygnie.

 

Babka szafranowa  

Składniki:

Ciasto:

· 1 opakowanie Ciasta drożdżowego Delecta

· 3 jaja

· 300 ml mleka

· 100 g margaryny

Nadzienie:

· 4 łyżki rodzynek sułtańskich Bakalland

· pół łyżeczki nitek szafranu

· 2 łyżki wrzątku

· 1 łyżeczka wódki

· pół szklanki ciepłej wody

· 1 opakowanie Polewy o smaku białej czekolady Delecta

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj formę na babkę z kominem. Dokładnie wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą.

2. Zalej szafran 2 łyżkami wrzątku i łyżeczką wódki, a następnie odstawiam do ostygnięcia. Przełóż rodzynki do szklanki i dodaj do nich ciepłą wodę.

3. Zawartość opakowania z ciastem przesyp do wysokiego naczynia, dodaj jaja i stopniowo wlewaj mleko
z margaryną. Miksuj ciasto (mieszadła świderki) przez około 5 minut. Na koniec dodaj roztwór szafranowy oraz dosyp rodzynki i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.

4. Gotowe ciasto przełóż do formy tak, aby rozłożyło się wokół komina na wysokość max. ¾ foremki i odstaw w ciepłe miejsce na  30 minut do wyrośnięcia.

5. Ciasto wstawiam do zimnego piekarnika i piecz w temperaturze 170−180oC przez około 60 minut, aż do uzyskania złocistego koloru wierzchu.

6. Ostudzoną babkę, odwróć i przełóż na talerz. Do miski z gorącą wodą włóż opakowanie z polewą na 2-3 minuty, a następnie obetnij róg opakowania i polej roztopioną polewą wierzch babki. Górę wypieku udekoruj kandyzowaną skórka pomarańczową, aby powstała swoista „korona”.

Smacznego!

Więcej przepisów na wielkanocne wypieki znajduje się na www.delektujemy.pl.

*Dane: Panel badawczy Ariadna na zlecenie marki Delecta




Newsletter

Jeśli chcesz być powiadamiana o nowosciach zapisz się do naszego biuletynu