Naturalne syropy ziołowe. Jak przygotować syrop?


syrop

SYROP SOSNOWY: NA PIERWSZE OBJAWY PRZEZIĘBIENIA

Syrop sosnowy doskonale sprawdzi się we wczesnej fazie przeziębienia. Pączki sosny działają przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie, a także przeciwskurczowo i moczopędnie. Najlepsza porą na zbieranie pączków sosny jest wczesna wiosną, ale można je zbierać również zimą.

  • 60 g pączków sosny
  • 50 g wódki
  • cukier
  • wrzątek

Pączki sosny miażdżymy i zalewamy 50 g wódki. Odstawiamy na 1 godzinę. Następnie dodajemy 1 l wrzącej wody i znowu odstawiamy. Po kilku godzinach wsypujemy taką samą ilość cukru, starannie mieszamy. Przecedzamy i gotujemy, aż do otrzymania syropu (uwaga – łatwo się przypala). Gotowy syrop stosujemy przy pierwszych objawach przeziębienia, do 4-5 razy dziennie, wypijając łyżkę syropu.

PRZECIWKASZLOWY SYROP Z CEBULI

Cebula posiada szerokie właściwości prozdrowotne, dlatego z powodzeniem znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. Syrop z cebuli hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, działa przeciwbakteryjne i przeciwwirusowo.

  • dwie duże cebule
  • sok z 1 cytryny
  • 10 łyżek miodu

Cebule drobno siekamy i umieszczamy w czystym słoiku. Skraplamy sokiem z cytryny i polewamy miodem. Całość odstawiamy na dobę w ciepłe i suche miejsce. Po kilkunastu godzinach otrzymujemy całkiem smaczny syrop: przecedzamy go przez sito, szczelnie zamykamy i przechowujemy do dwóch dni w lodówce. Stosujemy 1 łyżkę 3 razy dziennie.

MLEKO Z CZOSNKIEM: KOMBO DLA ZDROWIA

Czosnek to produkt, który powinien znajdować się w każdym domu! To przede wszystkim bardzo skuteczny, naturalny antybiotyk – posiada silnie antybakteryjne właściwości. To także środek przeciwrobaczy, przeciwmiażdżycowy, doskonale pobudza trawienie, obniża ciśnienie krwi, działa detoksykująco. W połączeniu z gorącym mlekiem, łagodzi przebieg przeziębienia i znacznie skraca czas trwania infekcji.

  • 1 główka rozgniecionego czosnku
  • 1/2 szklanki gorącego mleka

Do ciepłego mleka dodajemy czosnek i szybko wypijamy. Stosujemy dwa razy dziennie.

FIOŁKOWY SYROP PRZECIWKASZLOWY

Łagodny i smaczny syrop przeciwkaszlowy, idealny dla dzieci!

  • świeżo zebrane kwiaty fiołków
  • cukier
  • sok cytrynowy

Kwiaty fiołka należy przepłukać, osączyć i delikatnie oberwać płatki, tak, aby nie została przy nich żadna zielona część. Następnie umieszczamy płatki w słoiczku i zalewamy odrobiną wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy na noc. Rankiem przecedzamy. Na każdą szklankę otrzymanego w ten sposób soku dodajemy 25 dag cukru oraz 1,5 łyżki soku cytrynowego. Całość podgrzewamy. Uwaga – nie należy doprowadzić do gotowania się płynu! Gdy syrop osiągnie odpowiednią, gęstą konsystencję, przelewamy go do szklanych buteleczek i szczelnie zamykamy. Syrop fiołkowy stosujemy 3 razy dziennie, jak tylko zauważmy pierwsze oznaki przeziębienia.

 

Poprzedni Ziołowa herbatka na przeziębienie
Następny Dziennik Rowleya. Zapiski chłopca o złotym sercu