Olej z jojoby: płynne złoto

30-04-2009


Właściwości oleju z jojoby


Olej z jojoby w rzeczywistości nie jest olejem, lecz ciekłym woskiem o złoto - żółtym zabarwieniu.

Ze względu na swoje niezwykłe właściwości, nazywany jest często płynnym złotem. W swoim składzie zawiera m.in.: witaminę A, F, E, palmitynian cetylu - substancję o cennych właściwościach odżywczych i natłuszczających, skwalen - występuje w naturalnym płaszczu tłuszczowym skóry, chroni ją przed utratą wody.


  • doskonale absorbowany przez skórę, nie zatyka porów działając wręcz przeciwnie - pozwala swobodnie odpływać wydzielinie skórnej, likwidując w ten sposób zaskórniki
  • bardzo trwały, wmieszany do innych olejów roślinnych przedłuża ich trwałość
  • naturalny filtr przeciwsłoneczny (wartość faktora - ok. 4)
  • posiada ogromne właściwości pielęgnacyjne, m.in. wspomaga naturalne funkcjonowanie skóry, przyspiesza jej regenerację, nawilża, natłuszcza, odżywia, spowalnia proces starzenia się, działa immunostymulująco
  • ponieważ krzewy jojoba uprawiane są z daleka od centrów przemysłowych, olej z jojoby charakteryzuje się idealną wprost czystością, nie zawiera żadnych substancji trujących


Dlaczego olej z jojoby jest idealny w pielęgnacji skóry?


Olej z jojoby swoją budową zbliżony jest do wydzielanej przez ludzką skórę substancji, tzw. sebum. Jeśli ilość sebum jest zbyt niska, skóra staje się sucha, pojawiają się zmarszczki, świąd itd. Przy nadmiernym wydzielaniu sebum skóra jest nadmiernie tłusta i skłonna do wyprysków. W każdym przypadku olej jojoba reguluje ilość wydzielanego sebum, wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego zachowując naturalną, kwaśną warstwę ochronną skóry i przyspieszając regenerację komórek. Z tego względu olej z jojoby znalazł zastosowanie nie tylko w terapii cery suchej, ale i w terapii trądzika, łuszczycy, łupieżu. Olej z jojoby jest również prawdziwym wybawieniem dla odwodnionej skóry tłustej.


Olejek do ciała, twarzy i włosów - 100% jojoba


Czysty olejek z jojoby przeznaczony jest do każdego typu cery - również tłustej i trądzikowej. Możesz stosować go w codziennej pielęgnacji skóry całego ciała, po kąpieli lub prysznicu.

Składniki:

  • olejek z jojoby

Odpowiednią ilość olejku z jojoby delikatnie podgrzej w kąpieli wodnej. Złotym, lekko ciepłym płynem natrzyj całe swoje ciało, od stop do głów. Jeśli nakładasz olejek na włosy i skórę głowy, pozwól mu działać przez całą noc. Olejek z jojoby możesz również stosować zamiast kremu na noc - doskonale odżywi Twoją skórę, nawilży, wygładzi drobne zmarszczki.


Olejek do demakijażu


Olejek do demakijażu z jojoby doskonale usuwa makijaż, bez problemu radzi sobie z wodoodpornymi tuszami do rzęs, a jednocześnie pielęgnuje delikatną skórę wokół oczu, zapobiega zmarszczkom mimicznym.

Składniki:
  • 2 części wody destylowanej
  • 1 część olejku z jojoby

Połącz składniki w szczelnie zamykanej buteleczce. Przed każdym zastosowaniem mocno wstrząśnij płyn i szybko, zanim się z powrotem rozwarstwi, nanieś odrobinę na płatek kosmetyczny.


Olejek do ciała - skóra sucha i odwodniona


W recepturze tej wykorzystano cenne właściwości najlepszych olejów pielęgnacyjnych, które wywierają zbawienny wpływ na skórę - odżywiają, regenerują i wzmacniają ją. Dodatek masła kakaowego doskonale zmiękcza i wygładza zrogowaciały naskórek.

Składniki:

  • 20g masła kakaowego
  • 20g olejku z awokado
  • 60g olejku z jojoby
  • Kilka kropli ulubionego olejku eterycznego: cytrusowy, lemongrass, rozmarynowy, z geranium itd.

Pierwsze trzy składniki połącz w żaroodpornej miseczce, całość podgrzewaj do czasu roztopienia się masła kakaowego. Po utworzeniu się przejrzystego płynu dodaj kilka kropli olejku eterycznego. Gotowy olejek umieść w szklanej, ciemnej buteleczce, szczelnie zamknij. Stosuj na skórę całego ciała bezpośrednio po kąpieli/prysznicu - gdy skóra będzie lekko wilgotna i rozgrzana, olejek lepiej się wchłonie i w pełni rozwinie swój bukiet zapachowy.


Olejek do skóry tłustej


Olej z pestek winogron doskonale nadaje się do robienia kremów lekkich i szybko wchłaniających się w głąb skóry. W połączeniu z olejem z jojoby uzyskujemy doskonały kosmetyk do pielęgnacji skóry tłustej i zanieczyszczonej. Przy regularnym stosowaniu skóra staje się miękka, delikatna i wygładzona. Olejek należy nanosić na lekko wilgotną, rozgrzaną prysznicem/kąpielą skórę - tylko wtedy w pełni wykorzystamy cenne właściwości olejów roślinnych.

Składniki:
  • 1 część olejku z pestek winogron
  • 1 część olejku z jojoby

Przelej oleje do szklanej, ciemnej, szczelnie zamykanej buteleczki i połącz je poprzez intensywne wstrząsanie. Stosuj po każdym prysznicu/kąpieli.


POLECAMY!


CUKROWY PEELING DO CIAŁA

UJĘDRNIAJĄCY LOTION DO CIAŁA

KĄPIEL UJĘDRNIAJĄCA I WYSZCZUPLAJĄCA CIAŁO

PIELĘGNACYJNE OLEJKI KĄPIELOWE

WIOSENNA KĄPIEL PIĘKNOŚCI

JAK DBAĆ O URODĘ JESIENIĄ?

Newsletter

Jeśli chcesz być powiadamiana o nowosciach zapisz się do naszego biuletynu