Weekendowa uczta dla podniebienia, czyli jak przygotować śniadanie z pomysłem?


jak przygotować śniadanie Wyspa Kobiet

Kto powiedział, że śniadanie musi składać się wyłącznie z prostej jajecznicy czy kanapki z wędliną lub serem? O ile w tygodniu często goni nas czas, o tyle w sobotę i niedzielę pozwólmy sobie na poranną ucztę dla podniebienia. Polecamy przepisy na wyjątkowe śniadania, po których dzień od razu stanie się przyjemniejszy.

W weekend, kiedy nareszcie nie musimy spieszyć się do pracy, szkoły czy innych obowiązków, cieszmy się prostymi czynnościami, które w tygodniu wykonujemy niejako automatycznie, jak np. przygotowywanie śniadania. Przyrządzone z pomysłem i ze składników, które dostarczą nam energii na cały dzień, może stać się cotygodniowym rytuałem, który pozwoli pełniej celebrować te wolne chwile. Wypróbujcie przepisy, które odmienią prosty posiłek w ucztę dla podniebienia.

1. Omlet ziemniaczany

Składniki:
kiełbasa biała rusztowa (np. od JBB Bałdyga)
300 g ziemniaków w mundurkach
4 jajka
3 łyżki słodkiej śmietany
cebula
papryczka chilli
starty ser cheddar
oliwa
sól

Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Podsmaż na oliwie plasterki kiełbasy, następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę i papryczkę chilli. Przełóż składniki na ręcznik papierowy. Ziemniaki pokrój w plasterki, podsmaż. Dodaj do nich kiełbasę z cebulą i chilli. Jajka połącz ze śmietanką, dopraw solą. Tak przygotowaną masą zalej zawartość patelni. Smaż na wolnym ogniu pod przykryciem, aż jaja się zetną. Na koniec posyp serem.

jak przygotować śniadanie Wyspa Kobiet

2. Croissanty z szynką

Składniki:
2 croissanty
4 plastry szynki (np. Biebrzówki od JBB Bałdyga)
kilka czarnych i zielonych oliwek
rukola
zielone pesto
suszone pomidory
camembert

Sposób przygotowania:
Croissanta przekrój na pół, ale nie do końca i posmaruj go pesto. Oliwki pokrój w plasterki, pomidory i camembert w plastry, a szynkę zwiń w rulony. Składniki połóż na croissanta w następującej k olejności: rukola, plastry sera camembert, oliwki, pomidory, szynka. Podawaj z ulubionymi sosami.

 

3. Kiełbaski śniadaniowe smażone z jajkiem z dodatkiem świeżych warzyw

Składniki:
kiełbaski śniadaniowe (np. od JBB Bałdyga)
3 jajka
awokado
rukola
pomidorki koktajlowe
pieprz, sól
oliwa

Sposób przygotowania:
Kiełbaski śniadaniowe obierz z folii, pokrój w talarki i podsmaż na oliwie z obu stron. Na patelnię wbij jajka i smaż na małym ogniu, do momentu ich ścięcia. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojone awokado, pomidorki koktajlowe i rukolę.

jak przygotować śniadanie Wyspa Kobiet

Smacznego! 😊

Po więcej świątecznych kulinarnych inspiracji zapraszamy na:

https://www.facebook.com/JBBBaldyga oraz http://przepisy.jbb.pl/

Poprzedni Kwas hialuronowy - eliksir młodości dla Twojej skóry
Następny Fototapety abstrakcyjne – dekoracja nie tylko do współczesnej aranżacji