Trzy przepisy na pyszne kanapki do szkoły i pracy


pyszne kanapki

Rok szkolny już za chwilę, a wraz z nim powracają tematy śniadaniowe. Ostatnie badania pokazują, że na śniadanie Polacy najchętniej przygotowują sobie kanapki (75% badanych) i jajecznicę (53%), a 35% sięga po parówki . Przygotowaliśmy dla Was trzy smakowite kanapkowe propozycje, które sprawdzą się na drugie śniadanie w szkole i pracy.

Znane przysłowie: „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”, niesie w sobie wiele prawdy. Regularne jedzenie śniadań ma np. duży wpływ na utrzymanie prawidłowej wagi i na dobre samopoczucie i zdrowie. Niestety często jemy je tylko w weekendy. Przyczyną jest szybkie tempo życia i nadmiar obowiązków, a także brak dbałości o właściwą porę spożywania dań.

Z tego powodu uczucie głodu narasta w drugiej połowie dnia i często powoduje napady obżarstwa. Efekt? Często podjadamy, jemy o wiele więcej na obiad i kolację, a to sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz permanentnemu uczuciu zmęczenia czy rozdrażnienia. Dlatego poranne posiłki powinny zaspokoić głód i kontrolować uczucie łaknienia podczas całego dnia.

– Na drugie śniadanie chętniej przygotowujemy kanapki. Warto sięgnąć po pieczywo wieloziarniste, warzywa i chudą wędlinę, która jest cennym źródłem białka, żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B. Doskonale sprawdzą się wędliny w plastrach, w niewielkich opakowaniach 50 g – poporcjowane i świeże, które znacznie pomogą skrócić czas przygotowywania kanapek. Małe, praktyczne porcje można zjeść od razu lub w ciągu jednego dnia, nie doprowadzając do magazynowania produktów w lodówce, a tym samym ograniczając marnowanie żywności – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

pyszne kanapki

3 PRZEPISY NA PYSZNE KANAPKI

Finger sandwiches, czyli małe kanapeczki

Składniki:

– kilka kromek żytniego chleba tostowego
– kilka liści sałaty lollo lub masłowej
– opakowanie szynki drobiowej ZM Pekpol w plastrach (50 g)
– pomidor
– ogórek
– kilka plastrów sera żółtego
– pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
Chleb podpiec w tosterze, na każdej kromce ułożyć sałatkę, plaster sera, pozwijane plastry szynki, przełożyć ogórkiem i pomidorem. Następnie przykryć drugą kromką i pokroić na trójkąty. Można złączyć wykałaczką, aby kanapeczki się nie rozpadały.

Kanapki z chleba razowego ze świeżymi warzywami, pesto, salami i serem

Składniki:
– kilka kromek chleba razowego
– opakowanie salami mix ZM Pekpol w plastrach (150 g)
– kilka plastrów żółtego sera
– sałata masłowa
– pomidor
– pieprz i sól do smaku
– czerwone pesto

Przygotowanie:
Kromki posmarować cienką warstwą czerwonego pesto, ułożyć sałatę, ser żółty, plastry salami i pomidora. Przykryć drugą kromką.

Kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną i kolorowymi dodatkami

Składniki:
1 opakowanie pasty warzywno-mięsnej paprykowej ZM Pekpol
4 kromki ulubionego pieczywa
olej rzepakowy tłoczony na zimno
1 ząbek czosnku
ulubione dodatki do kanapek
oliwki
rukola
marynowana papryka peperoni
jajko
papryka
pomidory
ser
bazylia
szynka kurpiowskie specjały
sałata

Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na patelni kromki chleba, skropić olejem. Grillować aż będą chrupiące i ładnie przyrumienione. Ściągnąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Kromki posmarować grubą warstwą pasty i dołożyć ulubione dodatki.

Więcej na www.pekpol.pl

 

Poprzedni Niezbędnik do pielęgnacji twarzy NOWOŚCI od Herbal Care
Następny POWROTY