fbpx
wtorek, 16 kwietnia 2024

Trauma

trauma wyspa kobiet

Adwokat diabła

Adwokat diabła wyspa kobiet

Kosmetyki pachnące owocami

Kosmetyki wyspa kobiet

Jedyne ocalałe

Jedyne ocalałe wyspa kobiet

Until you

Until you wyspa kobiet

Tarcza odpornościowa

Tarcza odpornościowa wyspa kobiet

FOCUS NA WŁOS(Y)

WŁOS wyspa kobiet

Wiosenne wyzwanie – przywróć skórze blask i witalność!

Wiosenne wyzwanie wyspa kobiet

Jabłka to bez wątpienia najpopularniejsze polskie owoce. Polska jest jednym ze światowych liderów w ich produkcji i eksporcie. W naszym kraju mamy świetne warunki glebowe i klimatyczne do produkcji jabłek, a ich historia na polskich terenach ma przeszło 900 lat. Nic dziwnego, że jesteśmy przyzwyczajeni do ogromnej różnorodności odmian dostępnych w sklepach i na bazarkach. Niewielu z nas zastanawia się jednak, jaką drogę przechodzą polskie jabłka zanim trafią do naszych domów. Dzięki trawającej międzynarodowej kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” mamy możliwość poznania w jaki sposób uprawiane są polskie jabłka, kto dba o to, by zachowały najwyższą jakość przez cały rok, jakie odmiany dojrzewają w Polsce i dlaczego powinny stanowić element codziennej, zbilansowanej diety.

Polski klimat sprzyja bogactwu odmian

Polskie sadownictwo dostarcza szeroką i różnorodną gamę odmian jabłek. Aktualnie najpopularniejsze są 4 odmiany: „Idared”, „Szampion”, „Jonagold”, „Ligol”. Stanowią one około 50% krajowych zbiorów. Inne popularne wśród sadowników odmiany to „Gloster”, „Gala” i „Golden Delicious”. Uprawiane w Polsce odmiany cechują się wysoką odpornością na choroby, są łatwe w transporcie oraz można je długotrwale przechowywać bez obawy o utratę składników odżywczych czy walorów smakowych. Najwięcej sadów jabłkowych znajdziemy w centralnej Polsce w tzw. zagłębiu sadowniczym województwa mazowieckiego, czyli w okolicach Grójca, Warki oraz Tarczyna. Uznaje się, że w tym regionie panują optymalne warunki do uprawy jabłoni. Rejony skoncentrowanej uprawy mamy też w wojwewództwie świętokrzyskim, łódzkim, lubelskim i małopolskim. Jednak sady jabłkowe możemy spotkać w całym kraju, a jakość dojrzewających w nich owoców zawsze jest rewelacyjna.

Skąd się biorą polskie jabłka?

Pozornie odpowiedź na to pytanie jest prosta i nasuwa się od razu – jabłoń wyrasta z pestki i rodzi owoce. Jednak rzeczywistość jest o wiele bardziej złożona. W praktyce rozmnażając konkretne odmiany jabłoni, w szkółkach drzewek owocowych nie korzysta się z pestek, lecz okulizuje się, co polega na umieszczeniu oczka rozmnażanej odmiany na tzw. podkładce, która ma zapewnić przyszłej roślinie system korzeniowy i wpłynąć na siłę wzrostu drzewa.

Z założonego oczka wyrasta nowa roślina. Tak uzyskujemy materiał szkółkarski danej odmiany, który, najczęściej jako dwuletnie drzewka, zakupują sadownicy i sadzą w swoich sadach. W taki, pewnie dość zaskakujący dla niektórych sposób, rozpoczyna się złożony proces powstawania dojrzałych owoców.

W kolejnych etapach jabłoń wytwarza obupłciowe kwiaty, zawierające nektar i pyłek. Aby z kwiatów mogły rozwinąć się owoce, musi dostać się do nich pyłek z innego drzewa (najczęściej innej odmiany) tego samego gatunku. W procesie zapylenia nieoceniona jest rola owadów, głównie pszczoły miodnej, ale też szeregu gatunków pszczół dziko żyjących i trzmieli, które przenoszą pyłek, zapylają kwiaty i umożliwiają rozpoczęcie wytwarzania owocu, który następnie rośnie, nabiera koloru i jesienią jest gotowy do zbioru. Mogłoby się wydawać, że proces jest prosty, wszystko dzieje się samoistnie, a sadownicy jedynie czekają, na możliwość zbioru. Nic bardziej mylnego!

Na czym polega praca sadowników?

Praca sadownika jest niezwykle ciężka, wymaga olbrzymiej wiedzy i doświadczenia, trwa w zasadzie przez cały rok. Lista zabiegów pielęgnacyjnych drzew w sadzie jest bardzo długa i obejmuje m.in. takie prace jak: przycinanie, które kształtuje drzewo i zapobiega nadmiernemu rozrostowi; nawożenie i nawadnianie, aby dostarczyć drzewom odpowiednią ilość wody i substancji odżywczych, zwalczanie chwastów, szkodników i chorób, zabezpieczanie przed przymrozkami, gradem, wykaszanie trawy w międzyrzędziach i wiele innych. Zebrane jesienią jabłka w części trafiają do bezpośredniej sprzedaży (odmiany letnie i jesienne), ale w większości umieszczane są w komorach chłodniczych, w których są przechowywane i w ciągu sezonu sprzedaży trwającego praktycznie do zbiorów w następnym roku, sukcesywnie wyjmowane i przygotowywane do sprzedaży (sortowane i pakowane). Przygotowanie do sprzedaży obecnie odbywa się przy pomocy nowoczesnych maszyn sortująco-pakujących, w które wyposażone są obiekty grup producentów oraz części sadowników. Tak przygotowane owoce trafiają do handlu.

Prowadząc wszystkie prace związane z produkcją sadownicy bardzo dbają o to, aby była ona zrównoważona, wykorzystują szereg naturalnych metod walki ze szkodnikami i chorobami, a obecnie coraz więcej z nich przechodzi na produkcję ekologiczną. Wszystko to ma zapewnić konsumentom produkty najwyższej jakości, spełniające najbardziej wyśrubowane normy, bezpieczne dla zdrowia, dostępne przez cały rok, a także ochronę i zwiększanie bioróżnorodności środowiska, w którym prowadzona jest produkcja.

Chcąc sprostać tym wymogom sadownicy muszą być najwyższej klasy specjalistami w swojej branży. I to się udaje, ponieważ polscy plantatorzy są liderami w produkcji jabłek.

CuTE: Kultywowanie smaku Europy

Aby przybliżyć pracę sadowników oraz całą drogę polskich jabłek z sadów do naszych domów do współpracy przy projekcie „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” zaproszeni zostali Szymon Kamiński i Szymon Jabłoński – znani z popularnych w social mediach kanałów branżowych Sadownictwo. Szymonów rozmowy w sadzie oraz Izabela Kaczorowska, znana szerzej jako Kobieta w sadzie – autorka jednego z najbardziej poczytnych blogów o sadownictwie www.kobietawsadzie.pl. Eksperci w przygotowanych artykułach i filmach opowiadają o swojej pracy, odmianach jabłek,
i przybliżają konsumentom cały proces ich produkcji. Tak, żebyśmy bez żadnych wątpliwości mogli codziennie sięgać po sprawdzone, pyszne i zdrowe polskie jabłka.

„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL), Europejskie Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw. Jej celem jest zwiększenie wiedzy na temat szczególnego charakteru rolniczych metod produkcji oraz właściwości europejskich owoców i warzyw na rynku wewnętrznym. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Działania prowadzone są w 5 krajach: Polsce, Niemczech, Francji, Hiszpanii i Grecji. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

Kolejne odsłony “CuTE: Kultywowanie smaku Europy” już wkrótce!

Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu, prowadzonym również w języku polskim: https://www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach.

Poprzedni

LEE NA JESIEŃ - ZIMĘ - NOWY WYMIAR ŻYCIA, NOWA ODSŁONA STYLU

Następny

Miała umrzeć

Zobacz również to: