Przekąska na każdą okazję. Kabanosy od Sokołowa – jakość i smak


Kabanosy wyspa-kobiet.pl

Kabanosy to bez wątpienia jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Cenimy je za smak, wygodę użytkowania, dobre wartości odżywcze. Chętnie sięgamy po klasyczne wersje, ale jesteśmy też otwarci na nowe, oryginalne propozycje. A jest ich dzisiaj naprawdę mnóstwo. W ofercie Sokołowa znaleźć można szeroki wybór kabanosów – produkowanych na bazie różnych rodzajów mięs, smakowicie doprawionych i dostosowanych do określonych potrzeb dietetycznych.

Popularne i lubiane

Kabanos to cienka, długa, krucha, podsuszana kiełbaska. Nie każdy wie, skąd wywodzi się jej nazwa. Pochodzi ona od słowa „kaban”, które w XIX-wiecznej Polsce było określeniem młodego wieprza, karmionego przede wszystkim ziemniakami. Kabanosy w obecnej formie były wytwarzane już w pierwszej połowie ubiegłego wieku. Dziś są dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym i cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością – nieporównywalnie większą, niż w innych państwach.

Charakterystyczną strukturę, wygląd i smak zawdzięczają procesowi produkcji. Mięso jest najpierw rozdrabniane i peklowane na sucho. Następnie ponownie się je rozdrabnia na kawałeczki o różnych wielkościach, dodaje przyprawy, miesza i napełnia osłonki. Wtedy kabanos jest grubszy niż w wersji, którą znamy ze sklepów – ostateczny kształt zyskuje bowiem w procesie wędzenia, pieczenia i suszenia.

Kabanosy idealnie wpisują się w nasze codzienne potrzeby żywieniowe. W wypełnionym po brzegi planie dnia, po tę smakowitą przekąskę możemy łatwo i szybko sięgnąć w niemal każdym momencie. Zabieramy je do pracy, pakujemy do szkolnego lunch boxu, dorzucamy do sałatek, zapiekanek, tart czy makaronów. Dużym atutem kabanosów jest brak konieczności przechowywania ich w lodówce oraz długa trwałość. Dzięki temu należą do tych produktów, które bez problemu możemy kupić „na zapas”. Jednocześnie pakowane są w niewielkie porcje – takie, które możemy zużyć bez ryzyka marnowania żywności.

Kabanosy dla każdego

W asortymencie Sokołowa znajdziemy szeroki wybór kabanosów, które powstają z wysokiej jakości mięs.

  • Kabanosy międzynarodowe to cienkie i pyszne kiełbaski suszone, z niewyczuwalną podczas jedzenia osłonką. Są bogate w białko i inne składniki odżywcze. Idealne jako codzienna przekąska, ale sprawdzą się też doskonale w bardziej wyszukanych daniach. Są dostępne w aż 6 rodzajach, z których każdy wyróżnia się oryginalnym zestawem przypraw: Francuskie, Włoskie, Polskie, Argentyńskie, Amerykańskie, Węgierskie.
  • Kabanoski Sokoliki to produkt dedykowany najmłodszym konsumentom i odpowiadający ich potrzebom żywnościowym. Wyróżnia je wysoka mięsność i krótki skład – nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków. Są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest bardzo ważnym składnikiem codziennej diety dzieci. Delikatne przyprawy zostały dobrane z uwzględnieniem preferencji smakowych najmłodszych. Kabanoski Sokoliki są dostępne w dwóch wersjach – wieprzowe z dodatkiem indyka oraz wieprzowe z dodatkiem cielęciny.
  • Kabanosy EAT’N’GO, o oryginalnych zestawach przypraw, inspirowanych smakami typowymi dla krajów słynących z doskonałej kuchni.

Wszystkie kabanosy z oferty Sokołów doskonale sprawdzą się jako składnik wielu smacznych i pożywnych dań. Oto kilka kulinarnych inspiracji – pyszne zapiekane grahamki, pożywne kule mocy, sałatka idealna dla najmłodszych.

Kabanosy

Zapiekane grahamki z kabanosami

Składniki:
2/3 opakowania Kabanosów Francuskich Sokołów
3 duże grahamki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 czerwona cebula
250 g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki kaparów w occie
30 g koziego sera twardego w kawałku
1 garstka świeżego oregano do dekoracji
3 łyżeczki suszonego oregano
olej do smażenia, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na cienkie półplasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki. Zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżeczki suszonego oregano.
Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę, a kapary odcedzamy. Kabanosy kroimy na kawałeczki długości około 0,5 cm, a ser ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Zawartość patelni łączymy z papryką, kaparami, kabanosami i kozim serem.
Grahamki przekrawamy w mniej więcej 2/3 wysokości i wydrążamy (miąższ i kapelusz wykorzystujemy do innego dania), a następnie smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano. Bułeczki napełniamy farszem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15 minut. Gotowe grzanki dekorujemy listkami świeżego oregano.

Wytrawne kule mocy

Składniki:
1 opakowanie Kabanosów Francuskich Sokołów
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 łyżki owoców goji
5 daktyli
2/3 szklanki łuskanych orzechów włoskich
1 łyżka oleju kokosowego
sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, mielone płatki chili

Przygotowanie:
Kabanosy dzielimy na patyki i wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię. Prażymy je, co jakiś czas potrząsając patelnią, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a kabanosy zarumienią się.
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagody goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku. Orzechy włoskie bardzo drobno mielimy w malakserze.
Do szatkownicy blendera wrzucamy kabanosy (pozostawiając 5-6 patyków) i drobno je mielimy. Następnie dodajemy kaszę jaglaną, daktyle, owoce goji, połowę ilości orzechów włoskich, olej kokosowy oraz przyprawy. Całość mielimy do uzyskania zwartej, plastycznej masy.
Z uzyskanej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w pozostałych, zmielonych orzechach i nabijamy na pokrojone ukośnie patyczki z kabanosów.

Sałatka makaronowa z Sokolikami

Składniki:
1 opakowanie kabanosków wieprzowych
z dodatkiem indyka Sokoliki
1 opakowanie makaronu typu kokardki
250 g pomidorków koktajlowych
150 g czarnych oliwek
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
1 opakowanie mozzarelli w kuleczkach
3 łyżki zielonego pesto
sól i pieprz

Przygotowanie:
Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Papryki oczyścić i pokroić w paseczki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Kabanoski pokroić na małe kawałki.
W dużej misce wymieszać odcedzony i przestudzony makaron, pesto, kawałki kabanosków, paprykę, pomidorki koktajlowe, oliwki i kuleczki mozzarelli. Całość doprawić solą i pieprzem.

Ceny:
Kabanosy Francuskie Sokołów – ok. 6-7,5 zł (op. 120 g)
Kabanoski Sokoliki – ok. 5,5 – 7 zł (op. 75 g)

Poprzedni Nie tylko dla aktywnych. Spray z arniką
Następny Rozgrzewające, aromatyczne, smaczne – i zdrowe! Pięć przepisów idealnych na jesienne dni