Z patelnią grillową za pan brat, czyli wszystko, co powinniście o niej wiedzieć


Już na samą myśl o grillowaniu robi się cieplej, a przed oczami maluje się słoneczne popołudnie spędzone z rodziną lub przyjaciółmi. Ale co zrobić, kiedy pogoda za oknem kapryśna i paskudna, a nam marzą się soczysta karkówka, przysmażona kiełbaska lub kolorowe warzywa z rusztu? Zimowa czy jesienna aura wcale nie musi oznaczać rezygnacji z grillowanych potraw. Z pomocą przychodzi patelnia grillowa. W jaki sposób jej używać i jak na niej smażyć, żeby poczuć lato na talerzu?

Patelnia grillowa to naczynie, w które zdecydowanie warto wyposażyć swoją kuchnię. Dlaczego? Po pierwsze, dzięki niej będziemy mogli rozkoszować się ulubionymi potrawami z grilla, kiedy tylko przyjdzie nam na nie ochota. A po drugie, przygotowane na niej grillowane dania są niezwykle aromatyczne i – co najważniejsze – zdrowe. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup takiej patelni, warto poznać bliżej jej specyfikę i możliwości.

Zrozumieć patelnię grillową

Choć w sklepach już od wielu lat można znaleźć różne rodzaje patelni grillowych, to wciąż nie są one podstawowym wyposażeniem polskich kuchni. A zdarza się też, że ci, którzy zdecydowali się na ich zakup, często nie do końca wiedzą, jak z nich prawidłowo korzystać.

Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze patelni grillowej? Z pewnością kształt w tym przypadku ma drugorzędne znaczenie, natomiast powinniśmy sprawdzić, czy takie elementy jak grubość ścianek i wysokość wypustek znajdujących się na dnie naczynia posiadają odpowiednie parametry, a także czy dany model posiada tzw. wylewkę. Odpowiednie połączenie tych elementów da nam gwarancję potraw, które będą smakować i wyglądać identycznie jak te przyrządzone na ogrodowym grillu.

– Patelnia grillowa posiada wiele zalet, ale tym, co ją wyróżnia są podłużne profile umiejscowione na dnie. Właśnie to dno gwarantuje, że tłuszcz, który wycieknie z potrawy w trakcie smażenia, trafi pomiędzy wypustki, czyli pod smażoną potrawę – mówi Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger produkującej między innymi garnki, noże i patelnie.

A jednak wyjątkowa…

Patelnia grillowa jest rodzajem naczynia, którego musimy się nauczyć, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość i nie zniechęcać się, jeśli pierwsze efekty naszego kucharzenia nie będą do końca zadowalające. To zupełnie normalne. Po kilku próbach, kiedy lepiej poznamy specyfikę patelni grillowej, będziemy w stanie tworzyć prawdziwe grillowe przysmaki, takie jak warzywa w cieście, kalafiorowe nuggetsy, indyka czy nawet tofu w marynacie.

Smak grilla przez cały rok

Wiemy już, na które elementy powinniśmy zwracać uwagę podczas wybierania patelni grillowej, bliżej znamy także jej specyfikę, dzięki której możemy rozkoszować się smakiem grillowanych potraw przez cały rok. Ale o jakich potrawach konkretnie mowa? Otóż na patelni grillowej smażyć można praktycznie wszystko! Zwolennicy każdej z diet przygotują w tym naczyniu coś dla siebie – pamiętajcie, że ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Mięsożercy, dzięki patelni grillowej, będą mogli zachwycać się smakiem soczystej kiełbasy czy idealnie przypieczonego i – co najważniejsze – zdrowego, bo przyrządzonego bez użycia dodatkowego tłuszczu, steka. Miłośnicy diety śródziemnomorskiej z łatwością przygotują grillowane krewetki, rybę czy fileta. Ale zwolennicy jarskiego jedzenia oraz weganie także wyczarują w tym naczyniu swoje wymarzone potrawy. Grillowane warzywa – bakłażan, papryka, cebula, cukinia, kukurydza – zrobią prawdziwą furorę.

Kupić czy nie kupić? Oto jest pytanie!

Patelnia grillowa ma naprawdę wiele zalet. Jeśli w dalszym ciągu zastanawiacie się, czy warto w nią zainwestować, powiększając i tak spory już zestaw kuchennych naczyń, to rozwiewamy wszelkie wątpliwości – warto!

Przyrządzane na niej potrawy będą smacznie i w dodatku zdrowe. Dzięki charakterystycznym wypustkom raz na zawsze pożegnamy na talerzu pływającą w tłuszczu karkówkę czy ociekającą olejem kiełbasę.

– Wysokiej jakości patelnia grillowa doskonale akumuluje ciepło i równomiernie je rozprowadza po całej powierzchni dna. Dodatkowo, ponieważ smażone potrawy nie tylko oddają mnóstwo swojego tłuszczu, ale też wchłaniają ten z zewnątrz, system podłużnych profili izoluje od niego przygotowywane jedzenie, dzięki czemu staje się ono lżejsze i zdrowsze dla naszego organizmu – mówi Grzegorz Kozieł. – Jeśli zastanawiacie się nad zakupem takiego naczynia, warto zainwestować w lepszej jakości patelnie grillowe, których można używać na wszystkich rodzajach kuchenek. Możecie wybrać również te z nieprzywierającą powłoką, która jeszcze bardziej ułatwi smażenie – dodaje.

Jak już kupisz, to dbaj

Każda patelnia, także grillowa, lubi być pielęgnowana, dlatego jeśli zapewnimy im odpowiednią opiekę, możemy być pewni, że odwdzięczy nam się – i to z nawiązką – podczas smażenia.

Ale jak o nią dbać? Przede wszystkim, niezależnie od tego, z jakiego materiału została wykonana i jakiego rodzaju powłokę posiada, zadbajmy, żeby w trakcie przyrządzania potraw, nie wspomagać się żadnymi ostrymi narzędziami, które mogłyby zagrażać naszej patelni. Do przewracania warzyw czy mięsa wybierajmy akcesoria drewniane lub silikonowe, które nie zarysują dna. Te wykonane z metalu mogłyby niepotrzebnie zarysować powierzchnię.

Nie zapominajmy również o właściwym myciu patelni. Po zakończeniu smażenia pod żadnym pozorem nie zalewajmy naczynia zimną wodą! Poczekajmy z myciem, aż wystygnie.

– Odkładając patelnię do szafki, zadbajmy również o to, by tam nie uległa obiciu i porysowaniu. Unikniemy tego, na przykład kładąc na jej dnie ręczniki papierowe lub dostępne na rynku specjalne przekładki filcowe, które zabezpieczą naczynie. A jeśli chcemy dodatkowo zaoszczędzić miejsce w szafce, możemy zastanowić się nad kupnem patelni z odpinaną rączką – tłumaczy Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger.

Patelnia grillowa wciąż budzi nieufność niektórych amatorów gotowania, warto jednak mieć ją w swojej kuchni. Ułatwia przygotowywanie wielu potraw, poprawia ich walory smakowe i zdrowotne, a do tego pozwala czerpać radość z grillowania o każdej porze roku.

____

Poprzedni Jak przestać się bać? Rozmowa z Joanną Godecką, autorką poradnika "Przestań się zamartwiać"
Następny Róża niezwykłej urody