Jesteś tutaj: Strona GłównaForumSeks

Seks

Forum - Tabletki to zło!!!????

2009-09-08 14:08:57
emilia_s292

Tabletki to zło!!!????

Biorę hormony od 3 lat i wczoraj się dowiedziałam od pani ginekolog,że skoro jestem w grupie ryzyka (babcia zmarła na nowotwór piersi i mama też ma chora pierś) to ona mi więcej nie przepisze hormonów bo to zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi,jajników itp.Myślałam,że tabletki zmniejszają ryzyko a tu proszę jest na odwrót...co wy o tym sądzicie???
2009-09-08 18:31:19
Wiki

Tabletki to zło!!!????

przecież to bezsensu! ja też słyszałam że pigułki antykoncepcyjne zapobiegają nowotworom! nie rozumiem też tego wszystkiego, nie wiem, czy ci lekarze w ogóle mają pojęcie co robią, czy jest to bardziej rosyjska ruletka..

przepraszam, wiem że ci nie pomagam, ale mam przykre doświadczenia związane z lekarzami i medycyną, no i po prostu nie wytrzymałam..

Na całe szczęście jesteś zdrowa więc nie przejmuj się!!

2009-09-08 22:52:06
oliwka

Tabletki to zło!!!????

oto co znalazłam na ten temat w sieci:

Problem raka sutka i antykoncepcji nie jest w sposób jednoznaczny rozstrzygnięty. Uważa się, że zwiększone ryzyko raka sutka (bez względu na wywiad rodzinny w kierunku raka) dotyczy jedynie kobiet młodych, przed pierwszym porodem, które stosują antykoncepcję hormonalną długo, przez 7-10 lat. 

I jeszcze to: 

Są pewne typy nowotworów, które przyspieszają rozwój guzów stosując tabletki - np. nowotwór szyjki macicy. Są też pewne badania, które stwierdziły, że także stosowanie tabletek zwiększa ryzyko zachorowań na raka piersi.

Z drugiej strony, tabletki antykoncepcyjne zmniejszają ryzyko zachorowań na raka jajników oraz trzonu macicy.

wg mnie to rzeczywiście bezsensu.. wychodzi na to, że skutki długotrwałego przyjmowania antykoncepcji hormonalnej nie są jeszcze dokładnie poznane. I naprawdę dziwę się że lekarze wciąż tak gorliwie je wypisują!

2009-09-15 20:08:03
emilia_s292

Tabletki to zło!!!????

No właśnie, i co dalej???W przyszłym tygodniu muszę zrobić USG piersi..
2009-10-27 11:50:49
Kosmitka

Re: Tabletki to zło!!!????

emilia_s292:
No właśnie, i co dalej???W przyszłym tygodniu muszę zrobić USG piersi..

Czytając ten wątek zaczęła bym się bać bo ostatnio w Faktach mówili, że USG też może być rakotwórcze ;)

2009-10-28 10:11:06
ramza

Tabletki to zło!!!????

A ja czytając ten wątek chciałabym was uspokoić.. dziewczyny, dziś niemalże wszystko powoduje raka. Tak na dobry początek: telefony komórkowe, chipsy, frytki, linie wysokiego napięcia, rtg, usg, mięso, żywność przetworzona........... Nie dajmy się zwariować!! U mnie w rodzinie były przypadki raka, biorę pigułki antykoncepcyjne, ale jakoś żyję..  A żyje mi się całkiem dobrze:) Absolutnie nie zamierzam wyjeżdżać w jakieś dziewicze regiony, przerzucić się na jedzenie traw i udawać królika! Gdybyśmy wszyscy dostawali raka od wymienionych (i setek innych) rzeczy, ludzkość już dawno by wyginęła...

2009-12-17 14:04:08
sophie

Tabletki to zło!!!????

Mnie się wydaję ,że lekarz raczej wie co robi.Moja koleżanka też jest w grupie ryzyka i nie może zażywac hormonów więc myślę, że jest w tym choć nutka prawdy

życzę ci żebys nigdy na własnej skórze nie musiała sie o tym przekonać

2010-03-04 10:16:07
Dzidzia

Tabletki to zło!!!????

ja też jestem w  grupie ryzyka i mnie wręcz po tabletkach hormonalnie sie ustabilizowało. wczesniej mialam problemy z okresem. teraz co prawda mam włókniaka w cycku ale podobno na to najlepiej to już ciąża działa...Ale tabletki biorę już 10 lat i zaden lekarz nigdy mi nie mówił, że mogą zaszkodzić...
2010-03-29 12:51:26
Thelesis

Tabletki to zło!!!????

Wszystko co ingeruje z zewnątrz w nasz organizm może zaszkodzić. Pytanie co jest dla Ciebie większym prirotetem - wygodna związana z życiem seksualnym, czy pewność, że akurat tabletki nie spowodują raka, lub innej choroby. Jeśli się regularnie badasz to chyba nie problem...
2010-03-29 12:53:52
Thelesis

Tabletki to zło!!!????

Swoją drogą, skoro już o nowotworze piersi jest mowa jest taki rządowy program (Populacyjny Program Wczesnego Wykrywania Raka Piersi). To dla starszych kobiet. Za darmo moga zrobić mammografię. Polecajnie mamom i babciom. Im więcej świadomych kobiet tym lepiej.

Inne Nowości

25-06-2010
Czar letnich kurortów
Wakacje będziesz spędzać w nadmorskich kurortach i już teraz pytanie co spakować do walizek spędza Ci sen z powiek? Sprawdź...
Komentarzy: 0
25-06-2010
Muzyczne lato, stylowe lato...
Wakacje to gorący okres nie tylko ze względu na wysokie temperatury - od kilku lat lato w Polsce kojarzy się przede wszystkim z...
Komentarzy: 0

Newsletter

Jeśli chcesz być powiadamiana o nowosciach zapisz się do naszego biuletynu

Galeria Zdjęć

galeria
wszystkie:
|

moda zdjęcia | fryzura włosy długie | Bukiety Wrocław | Kredyty bez bik | SPA | alufelgi | Rolki | Sklep Turystyczny | Sprzęt sportowy | stomatolog warszawa | dom weselny | fryzjer naomi iława | alufelgi | Plecaki Szkolne | prace magisterskie | sprzedam psa | Łeba Noclegi | pisanie prac licencjackich | luksusowe apartamenty | Bemary elektryczne i gazowe | Modelowanie włosów | Kosmetyki naturalne Florame | Noclegi w Łebie | konferansjer | imprezy integracyjne |