Różności..
Forum - Sposoby na oszczędzanie
nadia11
Sposoby na oszczędzanie
Każdy ma jakieś swoje sposoby na oszczędzanie ....
Ja niestety chyba nie umiem oszczędzać. Po pierwsze , tak naprawdę nie mam jeszcze z czego. Muszę spłacać kredyt. A po drugie jestem bardzo rozrzutna i często kupuje rzeczy , które tak naprawde nie są mi potrzebne , kupuje, bo mi się coś podoba ...
Zawsze płacę kartą , to też jest błąd , bo nie zdaje sobie sprawy z tego ile wydaje ...
Lecz nawet jak wiem , że mogłabym odłożyc chociaż trochę , to odkładam trochę , ale pozniej i tak sama robię sobie wymówkę , że musze coś kupić . Coś do domu , do ubrania itd.
Do tego wszystkiego pracuje w takim środowisku pracy , gdzie wszyscy są glamour , pięknie wyglądają , noszą ładne ubrania itd . I to też wpłynęlo na to , że wiecej wydaję pieniedzy, żeby lepiej wyglądać .
Przyznam się szczerze , że nie jestem z siebie zadowolona . Chciałabym nauczyć się odkładać pieniadze , ale zawsze coś mi "wypadnie" albo coś mnie skusi do tego , żeby coś kupić . Fakt jest taki , że wszyscy mówią , że mam świetny gust i sama dobrze wiem , że jestem dobra w robieniu zakupów i uwielbiam to robić .
Nie uważam się za zakupoholiczkę . Chciałabym nauczyć się oszczedzac , żeby mieć pieniadze na to , na co one naprawde mi są potrzebne .
Proszę o porady,
Pozdrawiam ,
Nadia x xx
shae
Sposoby na oszczędzanie
droga Nadiu, przeczytałam twój post z poczuciem prawdziwego zrozumienia...:) mam dokładnie TAK SAMO!! A najbardziej denerwuje mnie fakt, że tak naprawdę to ja niewiele wydaję, tylko po prostu zbyt mało zarabiam w stosunku do panujących cen - jak większość ludzi w naszym kraju.Koleżanka mieszkająca w anglii wydaje znacznie więcej ode mnie i mimo to nie uważa się za rozrzutną..
wszystko to kwestia punktu widzenia. jeśli chciałabyś odkładać, a nie masz z czego - kredyt + normalne życie, rachunki, opłaty itd. + od czasu do czasu ciuch, kino, bzdurki - no to albo się z tym pogodzisz, że nie odkładasz, albo przestajesz kupować to "od czasu do czasu". pytanie, czy warto.
Inną kwestią pozostaje potrzeba zabezpieczenia się na przyszłość - mozesz po prostu co miesiąc jakąś część swojej wypłaty przelewać na odrębny rachunek, z któego nie będziesz mogła ot tak po prostu wyjąć pieniążków:) i siłą rzeczy - zaoszczędzisz. choć ja nie mogę się do tego zmusić - wolę żyć chwilą...:):)
agnieszka22
Sposoby na oszczędzanie
nadia11
Sposoby na oszczędzanie
Dzieki Dziewczyny ;)
Jak przeczytałam wasze posty , to sie uśmiechnelam do siebie , ze nie jestem sama ;)
Wydaje mi sie ze z nami - dziewczynami tak juz jest . Wiecej rzeczy potrzebujemy niz faceci . Poza tym ta pogoń za pieknem, luksusem i komfortem sprawia , ze wymagamy od zycia wiecej, co za tym idzie - aby to miec , trzeba poswiecic na to pieniadze .
Ja pomyslalam sobie , ze bede czesciej zostawiac karte w domu i zaczne miec przy sobie gotowke , jakąs okreslona sume na tydzien , ktorej musze sie trzymac .Nie bedzie mnie korcic to ze mam karte i ze moge za nia wszystko kupic .
Mysle takze , ze idea z odrebnym kontem oszczednosciowym jest dobra , pod warunkiem , ze jak juz przeleje sie kase to nie mozna tego tak szybko cofnac . Ja mam takie konto online i moge przelewac sobie pieniadze na to konto, ale jak potrzebuje to zawsze moge je przelac z powrotem z konta oszczedn. na normalne. I to jest tez czasem złe ..... Musze sobie to chyba jakos zablokowac ;)
agnieszka22