Różności..
Forum - KOŚCIÓŁ... co sądzicie?
beatka11
KOŚCIÓŁ... co sądzicie?
jestem ciekawa Waszych opinii na temat kościoła i chrześcijaństwa. Nie ukrywam że jestem zdecydowaną przeciwniczką kleru, papiestwa i kościoła.
Dlaczego? dla tych, co nie wiedzą, odpowiem:
- przerażająca historia kościoła - wyprawy krzyżowe, święta inkwizycja
- wątła wiarygodność ewangelii (pierwsza powstała kilkadziesiąt lat PO śmierci Jezusa, co więcej, wszystkie ewangelie były kilkusetkrotnie zmieniane przez kościół, tak więc to co czytamy dziś, może nie mieć wiele wspólnego z oryginałem)
- kler (tu chyba nie muszę nic dodawać.. dla mnie to po prostu mafia, której się brzydzę)
- wizja osobowego Boga, "który za dobro wynagradza a za złe karze", wizja nieba, piekła i czyśća - to już lepiej brzmi reinkarnacja...
- stosunek kościoła do kobiet (dopiero niedawno, bo kilkadziesiąt lat temu, jan paweł II wypowiedział się w tej kwestii, a mianowicie że kobieta MOŻE łaskawie realizować się zawodowo i nie jest niższą istotą ludzką, CHOĆ jej główną rolą JEST rodzenie dzieci... Nie wspominając o tym, że kobiety nie mogą pełnić funkcji kapłańskich - dopiero w poprzednim stuleciu pozwolono kobietom zbliżać się do ołtarza w kościele....... Boże, Ty to słyszysz i nie grzmisz!:)
- historyczne zapiski świadczące o tym, że Jeszua z Nazaretu (jezus) miał nie tylko brata, ale i własne dzieci
- historyczny fakt - po śmierci Jezusa jego uczniowie podzielili się na dwa obozy. jeden z nich pod przewodnictwem Piotra skumał się z Rzymianami i zaczęli budować potęgę kościoła, drugi, z bratem jezusa na czele, pozostał przy faktycznych przekonaniach Jezusa, które z doktryną kościoła nie miały nic wspólnego. Zgodnie z tą teorią wymyślono boskość jezusa, tak, by poszły za tym miliony (kto poszedłby za prostym ludzkim cieślą?)
To tyle w wielkim uproszczeniu, zainteresowanych odsyłam go wyszukiwarki google i poszukiwań wypowiedzi historyków na ten temat (ale nie tych "kościelnych", oj nie..:))
NO i niezmiernie jestem ciekawa Waszych przekonań na ten temat, czy w Polsce wzrosła świadomość, czy nadal tkwimy w średniowieczu, jak myślicie??
PS - jak najbardziej wierzę w Boga, ale nie tego, o którym mówi się w kościele. ja słucham Boga w moim sercu.
lyrics
KOŚCIÓŁ... co sądzicie?
beatka11
KOŚCIÓŁ... co sądzicie?
dziękuję za Twoją odpowiedź lyrics:) Cieszę się, że się odezwałaś:)
Polska to kraj kościelny.. niestety..Niesamowicie irytują mnie krzyże w przedszkolach i szkołach, wsie poobwieszane wstęgjami "bo obraz chodzi" ... boshe!
lyrics
KOŚCIÓŁ... co sądzicie?
ilona
Re: KOŚCIÓŁ... co sądzicie?
beatka11:
jestem ciekawa Waszych opinii na temat kościoła i chrześcijaństwa. Nie ukrywam że jestem zdecydowaną przeciwniczką kleru, papiestwa i kościoła.
Dlaczego? dla tych, co nie wiedzą, odpowiem:
- przerażająca historia kościoła - wyprawy krzyżowe, święta inkwizycja
- wątła wiarygodność ewangelii (pierwsza powstała kilkadziesiąt lat PO śmierci Jezusa, co więcej, wszystkie ewangelie były kilkusetkrotnie zmieniane przez kościół, tak więc to co czytamy dziś, może nie mieć wiele wspólnego z oryginałem)
- kler (tu chyba nie muszę nic dodawać.. dla mnie to po prostu mafia, której się brzydzę)
- wizja osobowego Boga, "który za dobro wynagradza a za złe karze", wizja nieba, piekła i czyśća - to już lepiej brzmi reinkarnacja...
- stosunek kościoła do kobiet (dopiero niedawno, bo kilkadziesiąt lat temu, jan paweł II wypowiedział się w tej kwestii, a mianowicie że kobieta MOŻE łaskawie realizować się zawodowo i nie jest niższą istotą ludzką, CHOĆ jej główną rolą JEST rodzenie dzieci... Nie wspominając o tym, że kobiety nie mogą pełnić funkcji kapłańskich - dopiero w poprzednim stuleciu pozwolono kobietom zbliżać się do ołtarza w kościele....... Boże, Ty to słyszysz i nie grzmisz!:)
- historyczne zapiski świadczące o tym, że Jeszua z Nazaretu (jezus) miał nie tylko brata, ale i własne dzieci
- historyczny fakt - po śmierci Jezusa jego uczniowie podzielili się na dwa obozy. jeden z nich pod przewodnictwem Piotra skumał się z Rzymianami i zaczęli budować potęgę kościoła, drugi, z bratem jezusa na czele, pozostał przy faktycznych przekonaniach Jezusa, które z doktryną kościoła nie miały nic wspólnego. Zgodnie z tą teorią wymyślono boskość jezusa, tak, by poszły za tym miliony (kto poszedłby za prostym ludzkim cieślą?)
To tyle w wielkim uproszczeniu, zainteresowanych odsyłam go wyszukiwarki google i poszukiwań wypowiedzi historyków na ten temat (ale nie tych "kościelnych", oj nie..:))
NO i niezmiernie jestem ciekawa Waszych przekonań na ten temat, czy w Polsce wzrosła świadomość, czy nadal tkwimy w średniowieczu, jak myślicie??PS - jak najbardziej wierzę w Boga, ale nie tego, o którym mówi się w kościele. ja słucham Boga w moim sercu.
Hej! Czy Ty chodziłaś na moje zajęcia na studiach: Chrześcijaństwo pierwszych wieków?, bo jak bym mojego byłego profesora słyszała

A poza tym absolutnie się z Tobą zgadzam!, co do reinkarnacji też...
beatka11
KOŚCIÓŁ... co sądzicie?
Żałuję ale nie studiowałam tego tematu - a szkoda, bo to bardzo pasjonujące zajęcia! wszystko co wiem zawdzięczam paru stronkom www, swojej niepohamowanej dociekliwości i przede wszystkim - swojemu zdrowemu rozsądkowi.
wiecie, teraz często się zastanawiam, jak takie prymitywne wierzenia mogły przetrwać tyle lat z tak ugruntowaną pozycją! W ogóle - wszystkie religie. Przeszłość można "rozgrzeszyć" - choroby dziesiątkowały ludność, śmierć była na porządku dziennym, podobnie jak walka o każdy kęs jedzenia, walka o przetrwanie, nędza, głód.. ludzie potrzebowali to sobie jakoś wytłumaczyć, potrzebowali wierzyć, że to wszystko jest po coś, że ma sens..i nie tylko to, ale znowu sie rozpisuje:)
doprawdy, "religia to opium dla mas"...
pozdrawiam Was gorąco**:)
diamond
KOŚCIÓŁ... co sądzicie?
carlos