Różności..

Forum - KOŚCIÓŁ... co sądzicie?

2009-12-11 11:29:37
beatka11

KOŚCIÓŁ... co sądzicie?

jestem ciekawa Waszych opinii na temat kościoła i chrześcijaństwa. Nie ukrywam że jestem zdecydowaną przeciwniczką kleru, papiestwa i kościoła.

Dlaczego? dla tych, co nie wiedzą, odpowiem:

• przerażająca historia kościoła - wyprawy krzyżowe, święta inkwizycja
  • wątła wiarygodność ewangelii (pierwsza powstała kilkadziesiąt lat PO śmierci Jezusa, co więcej, wszystkie ewangelie były kilkusetkrotnie zmieniane przez kościół, tak więc to co czytamy dziś, może nie mieć wiele wspólnego z oryginałem)
  • kler (tu chyba nie muszę nic dodawać.. dla mnie to po prostu mafia, której się brzydzę)
  • wizja osobowego Boga, "który za dobro wynagradza a za złe karze", wizja nieba, piekła i czyśća - to już lepiej brzmi reinkarnacja...
  • stosunek kościoła do kobiet (dopiero niedawno, bo kilkadziesiąt lat temu, jan paweł II wypowiedział się w tej kwestii, a mianowicie że kobieta MOŻE łaskawie realizować się zawodowo i nie jest niższą istotą ludzką, CHOĆ jej główną rolą JEST rodzenie dzieci... Nie wspominając o tym, że kobiety nie mogą pełnić funkcji kapłańskich - dopiero w poprzednim stuleciu pozwolono kobietom zbliżać się do ołtarza w kościele....... Boże, Ty to słyszysz i nie grzmisz!:)
  • historyczne zapiski świadczące o tym, że Jeszua z Nazaretu (jezus) miał nie tylko brata, ale i własne dzieci
  • historyczny fakt - po śmierci Jezusa jego uczniowie podzielili się na dwa obozy. jeden z nich pod przewodnictwem Piotra skumał się z Rzymianami i zaczęli budować potęgę kościoła, drugi, z bratem jezusa na czele, pozostał przy faktycznych przekonaniach Jezusa, które z doktryną kościoła nie miały nic wspólnego. Zgodnie z tą teorią wymyślono boskość jezusa, tak, by poszły za tym miliony (kto poszedłby za prostym ludzkim cieślą?)

To tyle w wielkim uproszczeniu, zainteresowanych odsyłam go wyszukiwarki google i poszukiwań wypowiedzi historyków na ten temat (ale nie tych "kościelnych", oj nie..:))
NO i niezmiernie jestem ciekawa Waszych przekonań na ten temat, czy w Polsce wzrosła świadomość, czy nadal tkwimy w średniowieczu, jak myślicie??

PS - jak najbardziej wierzę w Boga, ale nie tego, o którym mówi się w kościele. ja słucham Boga w moim sercu.

2009-12-11 12:53:16
lyrics

KOŚCIÓŁ... co sądzicie?

Jestem agnotykiem, a kościół to dla mnie instytucja zakłamana bardziej niż większość polityków. Uważam, że powinna być wolność wyrażania swoich poglądów religijnych i obnoszenia się z tym jeśli ktoś ma takie życzenie, ale państwo powinno być według mnie świeckie np. rząd nie powinien nawiązywać do żadnej religii, wiary uzasadniając swoje racje, nie podoba mi się też umieszczanie świąt kościelnych w większości kalendarzy , nie których nawet ustanawianie  jako dni wolnych od pracy
2009-12-11 13:18:35
beatka11

KOŚCIÓŁ... co sądzicie?

dziękuję za Twoją odpowiedź lyrics:) Cieszę się, że się odezwałaś:)

Polska to kraj kościelny.. niestety..Niesamowicie irytują mnie krzyże w przedszkolach i szkołach, wsie poobwieszane wstęgjami "bo obraz chodzi" ... boshe! 

2009-12-11 13:39:53
lyrics

KOŚCIÓŁ... co sądzicie?

Albo pielgrzymki na Jasną Górę , które paraliżują ruch w mieście na kilka tygodni, nie zapominając o tym, że z takiej pielgrzymki nastolotki wracają w ciąży:D
2009-12-11 13:56:13
ilona

Re: KOŚCIÓŁ... co sądzicie?

beatka11:

jestem ciekawa Waszych opinii na temat kościoła i chrześcijaństwa. Nie ukrywam że jestem zdecydowaną przeciwniczką kleru, papiestwa i kościoła.

Dlaczego? dla tych, co nie wiedzą, odpowiem:

• przerażająca historia kościoła - wyprawy krzyżowe, święta inkwizycja
  • wątła wiarygodność ewangelii (pierwsza powstała kilkadziesiąt lat PO śmierci Jezusa, co więcej, wszystkie ewangelie były kilkusetkrotnie zmieniane przez kościół, tak więc to co czytamy dziś, może nie mieć wiele wspólnego z oryginałem)
  • kler (tu chyba nie muszę nic dodawać.. dla mnie to po prostu mafia, której się brzydzę)
  • wizja osobowego Boga, "który za dobro wynagradza a za złe karze", wizja nieba, piekła i czyśća - to już lepiej brzmi reinkarnacja...
  • stosunek kościoła do kobiet (dopiero niedawno, bo kilkadziesiąt lat temu, jan paweł II wypowiedział się w tej kwestii, a mianowicie że kobieta MOŻE łaskawie realizować się zawodowo i nie jest niższą istotą ludzką, CHOĆ jej główną rolą JEST rodzenie dzieci... Nie wspominając o tym, że kobiety nie mogą pełnić funkcji kapłańskich - dopiero w poprzednim stuleciu pozwolono kobietom zbliżać się do ołtarza w kościele....... Boże, Ty to słyszysz i nie grzmisz!:)
  • historyczne zapiski świadczące o tym, że Jeszua z Nazaretu (jezus) miał nie tylko brata, ale i własne dzieci
  • historyczny fakt - po śmierci Jezusa jego uczniowie podzielili się na dwa obozy. jeden z nich pod przewodnictwem Piotra skumał się z Rzymianami i zaczęli budować potęgę kościoła, drugi, z bratem jezusa na czele, pozostał przy faktycznych przekonaniach Jezusa, które z doktryną kościoła nie miały nic wspólnego. Zgodnie z tą teorią wymyślono boskość jezusa, tak, by poszły za tym miliony (kto poszedłby za prostym ludzkim cieślą?)

To tyle w wielkim uproszczeniu, zainteresowanych odsyłam go wyszukiwarki google i poszukiwań wypowiedzi historyków na ten temat (ale nie tych "kościelnych", oj nie..:))
NO i niezmiernie jestem ciekawa Waszych przekonań na ten temat, czy w Polsce wzrosła świadomość, czy nadal tkwimy w średniowieczu, jak myślicie??

PS - jak najbardziej wierzę w Boga, ale nie tego, o którym mówi się w kościele. ja słucham Boga w moim sercu.

Hej! Czy Ty chodziłaś na moje zajęcia na studiach: Chrześcijaństwo pierwszych wieków?, bo jak bym mojego byłego profesora słyszałaUśmiechUśmiechUśmiech

A poza tym absolutnie się z Tobą zgadzam!, co do reinkarnacji też...

2009-12-11 21:19:27
beatka11

KOŚCIÓŁ... co sądzicie?

Żałuję ale nie studiowałam tego tematu - a szkoda, bo to bardzo pasjonujące zajęcia! wszystko co wiem zawdzięczam paru stronkom www, swojej niepohamowanej dociekliwości i przede wszystkim - swojemu zdrowemu rozsądkowi.

wiecie, teraz często się zastanawiam, jak takie prymitywne wierzenia mogły przetrwać tyle lat z tak ugruntowaną pozycją! W ogóle - wszystkie religie. Przeszłość można "rozgrzeszyć" - choroby dziesiątkowały ludność, śmierć była na porządku dziennym, podobnie jak walka o każdy kęs jedzenia, walka o przetrwanie, nędza, głód.. ludzie potrzebowali to sobie jakoś wytłumaczyć, potrzebowali wierzyć, że to wszystko jest po coś, że ma sens..i nie tylko to, ale znowu sie rozpisuje:)

doprawdy, "religia to opium dla mas"...

pozdrawiam Was gorąco**:)

2009-12-14 11:16:19
diamond

KOŚCIÓŁ... co sądzicie?

Jeżeli o mnie chodzi to uważam, że Kościół, tak jak ryba, psuje się od głowy... Sam Watykan powstał dzięki podstępowi - sfałszowano dokument zezwalający na jego funkcjonowanie, celibat wymyślono, by wszystkie dobra trafiały w ręce kościoła - jego wtłoczenie zajęło dostojnikom kościelnym kilka wieków, a i jego głowy nie byli przecież ucieleśnieniem cnót...W zasadzie, jak się temu przyjrzeć bliżej, to kościół jest rozgałęzioną, zbiurokratyzowaną, nie trzymającą się tradycji, bo kościół nawet z Biblii potrafił powyrzucać niewygodne dla siebie frazy, instytucją powstałą do robienia pieniędzy...w Polsce na pewno...  
2009-12-21 23:05:14
carlos

KOŚCIÓŁ... co sądzicie?

Wg mnie Kościół to instytucja utrzymująca się z przekonywania, podtrzymywania u ludzi wiary w Boga, jej produktem jest wiara w Boga, którą umie rewelacyjnie sprzedać. W końcu mamy "wolny rynek". Inną sprawą jest obłuda kleru, która czasami doprowadza mnie do białej gorączki.

Newsletter

Jeśli chcesz być powiadamiana o nowosciach zapisz się do naszego biuletynu