Różności..

Forum - Postaci kobiece w polskich serialach

2009-12-08 12:26:41
diamond

Postaci kobiece w polskich serialach

Czy nie sądzicie, że postacie kobiece w polskiej telewizji są przedstawiane zbyt stereotypicznie? Czy jesteśmy takie naprawdę?
2009-12-08 16:41:33
lyrics

Według mnie rzeczywiście nie są przedstawiane najlepiej. W prawdzie oglądam tylko od czasu do czasu 'Brzydulę" razem z moim współlokatorkami i kiedy widzę sceny z Violą to nie wiem czy się śmiać, czy płakać. Zdecydowanie częściej się śmieję, ale jak się nad tym zastanowić to jest to powód do płaczu, że w oczach innych ludzi, kobiety są takie.. głupie, niewykwalifikowane do pracy i myślą tylko o związkach, urodzie itp.
2009-12-08 20:32:45
julie

diamond - nie "stereotypicznie", lecz "stereotypowo" LOL:))

Nie cierpię polskich seriali i rzadko je oglądam.. W Klanie nie mogę patrzeć na aktorów, drażnią mnie chyba wszyscy.. Brzydula i Niania - marne podróby oryginałów, w ogóle nie odnoszące się do polskich realiów.. M jak miłość- jeszcze ujdzie, kiedyś go oglądałam w miarę regularnie, ale teraz nawet nie wiem, czy jeszcze to emitują:)) A co do kobiet w nich grających - właśnie w M jak miłość postacie były bardzo rzeczywiste, bardzo dobre aktorki, wg mnie dobre role, generalnie nie szufladkujące kobiet.Ale jeśli chodzi o pozostałe seriale - porażka.. 

Takie jest moje zdanie:) Pozdrawiam! Julie**

2009-12-08 21:55:21
diamond

Zachowanie stereotypiczne - oparte na schemacie, rytuale, powtórzeniu...

2009-12-09 08:13:23
lyrics

Widać " M jak miłość" to chyba jedyny serial, który jest w miarę realistyczny. Ja czasem oglądałam też " 39 i pół" i nawet mi się podobał, a co do tego jak tam przedstawione zostały postaci kobiet zastrzeżeń nie mam. Razem mamy już dwa seriale
2009-12-09 20:55:20
julie

Re: Postaci kobiece w polskich serialach

diamond:
Zachowanie stereotypiczne - oparte na schemacie, rytuale, powtórzeniu...

Mój błąd.. człowiek całe życie się uczy:) Dzięki za wyjaśnienia:)

2009-12-15 22:18:53
kobietka

Polskie seriale ogólnie rzecz biorąc to jedna wielka porażka. Przestałam je oglądać. Częściowo właśnie przez mdłe i nijakie postaci kobiece.
2009-12-16 10:23:14
Wiki

Re: Postaci kobiece w polskich serialach

rendus:
Polskie seriale ogólnie rzecz biorąc to jedna wielka porażka. Przestałam je oglądać. Częściowo właśnie przez mdłe i nijakie postaci kobiece.

zgadzam się w100% - nic dodać, nic ująć:)
2009-12-16 12:59:16
lyrics

takie mdłe to one nie są, często nawet wyraziste, ale nie w pozytywnym znaczeniu tego słowa
2009-12-21 22:51:47
carlos

Tak, kobiety w polskich serialach są stereotypowe. Pewnie wynika to z tego, że polskie seriale są kierowane do stereotypowych kobiet i oczywiście do stereotypowych męszczyzn. To tak jak z komercyjnymi radiami, puszczają tam muzykę taką jakiej oczekuje większość społeczeństwa.

2009-12-22 16:49:17
agnieszka22

Co do muzyki masz świętą rację:) Denerwuje mnie większość polskich stacji;/ Ostatnio zauważyłam, że oglądam w tv i słucham w radio głównie serwisów informacyjnych

Newsletter

Jeśli chcesz być powiadamiana o nowosciach zapisz się do naszego biuletynu